fbpx

10 τρόποι για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου (προσωπική εμπειρία)!

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, διένυσα μια περίοδο κατά την οποία η αυτοπεποίθησή μου, η οποία ήταν ακόμα υπό καλλιέργεια και επεξεργασία – πέρασε κρίση. Τη μια μέρα ήμουν γεμάτη θετική ενέργεια, θετική σκέψη, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα και την επόμενη δεν καταλάβαινα το λόγο για να κάνω ο,τιδήποτε, αφού δεν επρόκειτο να τα καταφέρω.

Λίγο πριν την ενηλικίωσή μου, όμως, αντιλήφθηκα ότι τα σκαμπανεβάσματα αυτά έπρεπε να τερματιστούν και το μοναδικό άτομο το οποίο μπορούσε να βοηθήσει ήταν και είναι ο εαυτός μου!Έτσι, βάζοντας κάτω τα πράγματα, ζύγισα τα αποτελέσματα και άλλα τα κράτησα και άλλα τα έβγαλα παντελώς από τη ζωή μου.

Είπα στον εαυτό μου ότι από σήμερα: ΑΛΛΑ – ΖΩ!  Έτσι κι έγινε!

Γι’ αυτό, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες «τακτικές» που χρησιμοποίησα και που μέχρι και σήμερα είναι σε λειτουργία, με την ελπίδα πως όποιος ζει κάτι παρόμοιο, να βοηθηθεί!

 

1
Εντόπισε τις αρνητικές σου σκέψεις

Το πρώτο βήμα και ίσως το πιο καθοριστικό είναι να εντοπίζεις κάθε αρνητική σκέψη η οποία σε διακατέχει. Οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν τον πιο επικίνδυνό σου εχθρό και το μεγαλύτερο εμπόδιο, σε ό,τι θέλεις να κάνεις.

2
Αντικατέστησε τις αρνητικές, με θετικές σκέψεις

Κάθε φορά που ο εαυτός σου, σου λέει ότι δεν μπορείς, εσύ να του λες πως ΜΠΟΡΕΙΣ! Επειδή μπορείς! Έχεις κάθε ικανότητα και δυνατότητα να αποκτήσεις και να πραγματώσεις αυτό που επιθυμείς!

3
Απέφυγε αρνητικές καταστάσεις

Αν βρίσκεσαι συχνά σε καταστάσεις οι οποίες σε κάνουν να σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου, τότε καλό θα ήταν να αρχίσεις να τις αποφεύγεις. Αυτές οι καταστάσεις ίσως να είναι κάποιες παρέες, οι οποίες στην τελική δεν ήταν και τόσο «επικερδείς». Ίσως να είναι κάποιες σκέψεις, οι οποίες σε κρατάνε κάτω, ίσως να είναι κάποια ρούχα, τα οποία πλέον δεν σου ταιριάζουν. Το συμπέρασμα είναι ότι οφείλεις να αποφύγεις οτιδήποτε σε καταθλίβει, για το δικό σου καλό.

4
Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα συναισθήματά μας! Οι φόβοι, οι ανασφάλειες, οι ιδιοτροπίες, τα νεύρα και όσα άλλα μπορεί να αντιμετωπίζεις καθημερινά, αποτελούν κομμάτι του εαυτού σου. Γι’ αυτό αποδέξου τα! Προσπάθησε να τα ελέγχεις, παρά να σε ελέγχουν.

 

Δες: Συμβουλές για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου!

5
Προγραμμάτισε – προγραμματίσου

Όταν οι καταστάσεις γίνονται πιεστικές και το πρόγραμμα βαρύ, μην χάνεις την αυτοσυγκράτησή σου. Χαλάρωσε! Ιεράρχησε τα “καθήκοντά” σου με βάση την προτεραιότητα… Βάλε τα σε μια σειρά και πες στον εαυτό σου για ακόμα μια φορά ότι ΜΠΟΡΕΙΣ!

6
Σεβάσου τον εαυτό σου

Εσύ, είσαι το πρώτο και κύριο άτομο στο οποίο οφείλεις να δείχνεις σεβασμό και εκτίμηση. Όπως επιθυμείς να σου συμπεριφέροντε οι άλλοι, έτσι κι εσύ να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου. Να μην υποτιμάς, να μην προσβάλλεις, αντιθέτως, να τον ενθαρρύνεις συνεχώς και να τον παινεύεις με την πιο μικρή αφορμή.

7
Φρόντισε τον εαυτό σου

Μην ξεχνάς την προσωπική σου φροντίδα και περιποίηση. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, με όποιο τρόπο προτιμάς εσύ, κάνε αυτά που σου αρέσουν, αυτά που ΘΕΛΕΙΣ και μην ξεχνάς την εμφάνισή σου και την υγεία σου. Κράτα τον εαυτό σου στην κατάσταση με την οποία νιώθεις άνετα και όμορφα.

Με λίγα λόγια, φέρε τον εαυτό σου στα μέτρα και τις προσδοκίες σου.

8
Βρες τα «ταλέντα» σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πρώτα εσύ ποια είναι τα καλά σου χαρακτηριστικά και τα ταλέντα σου. Oύτως ώστε να μπορείς να τα εξωτερικεύσεις, να τα εκμεταλλευτείς! Μπορεί τα χαρακτηριστικά σου ένας προς ένα να μην είναι μοναδικά, αλλά σίγουρα ο συνδυασμός τους επιφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, ΕΣΕΝΑ! Γι’ αυτό, αναγνώρισέ τα και θέσε τα ως βάση στην πορεία σου.

9
Μάθε από τα λάθη σου:

Κανένας δεν είναι ούτε τέλειος, ούτε αλάνθαστος. Γι’ αυτό οφείλεις να αντιληφθείς πως όλοι κάνουμε λάθη, φτάνει να μάθεις τον τρόπο να τα χειραγωγείς και μέσα από αυτά να μαθαίνεις, έτσι ώστε να μην τα επαναλαμβάνεις και να βελτιώνεσαι. Και ποιος είπε, δηλαδή, ότι τα λάθη είναι απόλυτα κάτι κακό;

10
Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου:

Κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη τα οποία κάνουμε, ή τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, έχουμε κάνει, αποτελεί η σύγκριση του εαυτού μας, της μοναδικότητάς μας, δηλαδή, με τη μοναδικότητα κάποιου άλλου. Αποτέλεσμα: ΑΡΝΗΤΙΚΟ! Από τι ορίζεται το καλύτερο και από τι το χειρότερο, δηλαδή; Από τα επιτεύγματα; Τις κατακτήσεις; Τον αριθμό τον γνωστών; Την αγάπη; Με βάση ποιο μέτρο γίνεται αυτή η σύγκριση; Ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και μοναδικός και αυτό είναι που σου δίνει τη μεγαλύτερη αξία!

self-confidence2

Μικρές αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες αν εφαρμοστούν σωστά και στο σύνολο τους θα δεις ότι θα επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές! Αν λοιπόν, αντιμετωπίζεις κάποια θέματα με την αυτοπεποίθησή σου, δοκίμασε τα παραπάνω και θα δεις διαφορά!

Αν είσαι άτομο γεμάτο αυτοπεποίθηση, με μεμονωμένες στιγμές κρίσης, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις συμβουλές, προσαρμόζοντας τις στα μέτρα σου!

 

Δες επίσης: Πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending