Ποιος είπε πως σπουδές και αθλητισμός δεν μπορούν να συνδυαστούν; Τρανό παράδειγμα η Στέλλα Χριστοφόρου, απόφοιτη σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και γνωστή Κύπρια αθλήτρια στίβου, με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Πριν να ενηλικιωθεί καν, κατάφερε να κάνει την Κύπρο περήφανη, εκπροσωπώντας μας στο εξωτερικό σε διάφορους διεθνείς αγώνες στίβου.
Επίσης, η Στέλλα κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα και να συνδυάσει ταυτόχρονα σπουδές με τον αθλητισμό, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Με απλά λόγια, αφού σπούδασε Παιδική Ψυχολογία, συνέχισε με το μεταπτυχιακό της στην Αθλητική Διοίκηση.
Για όσους λοιπόν σκέφτονται να πάνε στη μακρινή Αμερική για σπουδές, ή για όσους προβληματίζονται για το συνδυασμό αθλητισμού και σπουδών, η Στέλλα έχει να σας δώσει τις καλύτερες προσωπικές συμβουλές της, που την έφτασαν εκεί που βρίσκεται σήμερα!
Πάμε να δούμε όμως τι μας είπε η ίδια στη συνέντευξη που της πήραμε:
Γεια σου Στέλλα μου. Καταρχάς, θέλεις να μας αναφέρεις περιληπτικά για τις σπουδές σου;
Γεια και από ‘μένα! Μετά το τέλος της Β’ Λυκείου, είχα προκρηθεί για το Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στην κατηγορία της ηλικίας μου. Μετά από ένα αθλητικά επιτυχημένο καλοκαίρι, διάφορα πανεπιστήμια από την Αμερική, επικοινώνησαν μαζί μου, προσφέροντας μου θέσεις για σπουδές εκεί, με πλήρη υποτροφία, αλλά υπό την προϋπόθεση να αγωνίζομαι για την ομάδα στίβου του πανεπιστημίου.
Ήταν μια δύσκολη περίοδος αποφάσεων για εμένα, λόγω του ότι είχα να αποφασίσω εάν θα έμενα στην Κύπρο για σπουδές και αθλητισμό ή αν θα επιδίωκα την άγνωστη για ‘μένα (τότε) μακρινή Αμερική.
Τι σε οδήγησε να πάρεις την απόφαση να σπουδάσεις τελικά στην Αμερική;
Το Γενάρη του 2010 λοιπόν, έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας στις Η.Π.Α. Η όλη επίσκεψη με είχε κατενθουσιάσει. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο υψηλά κατεταγμένο σε ακαδημαϊκό τομέα, αλλά έχει και τις πιο σύγχρονες αθλητικά εγκαταστάσεις, προπονητές και οι αθλητές έχουν πρόσβαση σε ακαδημαϊκά κέντρα, όπου μπορεί να παρέχεται βοήθεια σε αυτούς σχετικά με τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Με το τέλος της επίσκεψης μου στο University of Georgia, είχα ήδη πάρει την απόφασή μου. Θα επιδίωκα το άγνωστο και την περιπέτεια. Κατάφερα το συνδυασμό αθλητισμού και μαθημάτων και αποφοίτησα με το πτυχίο της παιδικής ψυχολογίας το 2014. Όμως για ‘μένα δεν ήταν αρκετό. Το καλοκαίρι του 2014, ξεκίνησα το Master μου στο Georgia State University και ζούσα πια στο κέντρο της μεγαλούπολης Ατλάντας. Μετά από ενάμιση χρόνο, αποφοίτησα με το μεταπτυχιακό μου στον τομέα της Αθλητικής Διοίκησης.
Άρα τι θεωρείς πως άλλαξε σημαντικά στη ζωή σου πριν και μετά τις σπουδές σου; Θεωρείς πως ο αθλητισμός είναι «επάγγελμα» ή «ευχαρίστηση-χόμπι»;
Ήμουν ένα διαφορετικό άτομο όταν ήρθα στην Αμερική το 2010. Πιστεύω πως ο συνδυασμός αθλητισμού και πανεπιστημίου στην Αμερική, με έχει ωριμάσει περισσότερο σαν άτομο. Από τις αρχές του πρώτου μου πτυχίου, είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν ήμουν πλέον στη μικρή μας Κύπρο. Εάν ήθελα να γίνει κάτι, έπρεπε να το κάνω μόνη μου. Δεν έμενα πλέον με την οικογένεια μου και ήταν πολλές οι στιγμές που μου έλειπαν.Ο αθλητισμός στην Αμερική μπορεί να γίνει επάγγελμα. Έχω φίλους που ανήκουν ήδη σε επαγγελματικές ομάδες και το εισόδημα τους έρχεται αποκλειστικά από τις ομάδες τους και από αγώνες που έχουν διακρίσεις.
Η κουλτούρα της Αμερικής με έχει κάνει πιο ανοικτόμυαλη και πολύ πιο ανταγωνιστική.
Έχεις συμμετάσχει πάρα πολλούς αγώνες και πρωταθλήματα. Θέλεις να μας αναφέρεις τις πιο σημαντικές σου διακρίσεις σε αυτά; Τι σου έμεινε αξέχαστο από αυτές τις εμπειρίες;
Θυμάμαι παλιά, όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο Georgia, κάθε φορά που έκανα κάποιο Παγκύπριο Ρεκόρ στα 800 m και 1500 m, την επόμενη μέρα κιόλας, υπήρχε αντίστοιχο άρθρο στις κυπριακές εφημερίδες! Αυτό ήταν κάτι πολύ ευχάριστο, όταν μάθαινα πως οι επιδόσεις και οι διακρίσεις μου γίνονταν γνωστές στην Κύπρο. Έχω πολλές ευχάριστες και αξέχαστες αθλητικές εμπειρίες, αλλά δύο από αυτές ήταν όταν έσπασα το Παγκύπριο Ρεκόρ Γυναικών στα 3 km steeplechase (μετά φυσικών εμποδίων) στην Αμερική, και όλες οι στιγμές που στεκόμουν στην εκκίνηση παναμερικανικών πρωταθλημάτων NCAA.
Πώς αποφάσισες να συνεχίσεις με το μεταπτυχιακό σου; Τι ήταν αυτό που ήθελες να πετύχεις τελειώνοντάς το;
Όπως ανέφερα και πριν, με το τέλος του πτυχίου μου ήξερα ότι ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές, ειδικά με ένα μεταπτυχιακό που να αφορούσε αθλητισμό. Το Georgia State University που βρίσκεται στην “καρδιά” της Ατλάντας, ήταν μια πολύ καλή επιλογή για εμένα. Κατάφερα να πραγματοποιήσω μια από τις εμπειρίες που πάντα επιθυμούσα: να ζήσω σε μια μεγαλούπολη της Αμερικής μόνη μου!
Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό μου στον τομέα που διάλεξα, ξέρω πλέον πως θέλω να επιδιώξω το διδακτορικό μου και να συνεχίσω με βαθύτερη έρευνα στον τομέα.
Είμαι σίγουρη πως ακούς συνεχώς συγχαρητήρια από πολλούς. Ποιο ήταν το πιο πρωτότυπο σχόλιο/επιβράβευση που σου είπε κάποιος (γνωστός ή άγνωστος);
Πιστεύω ότι για ‘μένα τα πιο ξεχωριστά συγχαρητήρια έρχονται από τους γονείς μου. Ξέρω ότι νοιάζονται πραγματικά και το “μπράβο” του πατέρα και της μητέρας μου, είναι για ‘μένα το πιο σημαντικό 🙂 Μπορεί να μην είναι πρωτότυπο αυτό, αλλά για εμένα είναι πάρα πολύ ξεχωριστό!
Τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Σκοπεύεις να έρθεις Κύπρο κάποτε ή προτιμάς τη ζωή στο εξωτερικό;
Αποφοίτησα με το μεταπτυχιακό μου τον περασμένο Δεκέμβρη και έχω ήδη πάρει τη βίζα εργασίας εδώ στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή δουλεύω στο Αθλητικό Τμήμα του Πανεπιστημίου και θα συνεχίσω να δουλεύω εδώ, μέχρι να ξεκινήσω το διδακτορικό μου. Αυτή είναι περίοδος αποφάσεων για ‘μένα (ξανά), αλλά ταυτόχρονα πολύ ευχάριστη. Ο αθλητισμός με έχει κάνει μια “καλύτερη Στέλλα” και γι’ αυτό θέλω να επιδιώξω την ολοκλήρωση του διδακτορικού μου.
Έτσι στο μέλλον, θέλω να καταφέρω να επηρεάσω θετικά κι εγώ με τη σειρά μου τον κυπριακό αθλητισμό που τόσα μου πρόσφερε.
Τι θα συμβούλευες τους φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν κάτι σχετικό με τον αθλητισμό; Τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους;
Θα τους συμβούλευα να το επιδιώξουν. Είμαστε η νέα γενιά του τόπου μας και εμείς θα καθορίσουμε το μέλλον του αθλητισμού της Κύπρου. Εάν κάποιος είναι παθιασμένος με τον κόσμο του αθλητισμού, τότε δεν πρέπει να αποθαρρύνεται από το τι “λέει” η κοινωνία σήμερα, αλλά να επιδιώξει να κάνει τον Κυπριακό Αθλητισμό να βελτιωθεί.
Τέλος, ποια είναι η δική σου ατάκα που σου δίνει δύναμη σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζεις;
When it get’s hard, remember why you began.
Όταν τα πράγματα είναι σκούρα, πάντα να θυμάσαι το λόγο που ξεκίνησες. Να το διασκεδάζεις και να είσαι χαρούμενος.
Ευχαριστούμε πολύ τη Στέλλα για όσα μας είπε και είμαστε σίγουροι πως θα έχει όλες τις επιτυχίες μπροστά της στο μέλλον 🙂