fbpx

8 + 1 tips για να βρεις επιτέλους τον πραγματικό σου εαυτό!

Αναμφίβολα, διανύουμε μια περίοδο στην οποία κυρίαρχα στοιχεία αποτελούν η αλλοτρίωση των ατόμων και η τυποποίηση των τάσεων και των συμπεριφορών. Παρατήρησα αμέτρητες φορές, διαφορετικά άτομα, άγνωστα μεταξύ τους, να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και πραγματικά παραξενεύομαι.

Καταλαβαίνω ότι είναι πιθανό και λογικό σε κάποιες περιπτώσεις, η συμπεριφορά να είναι παρόμοια. Όμως, το ερώτημα το οποίο μου γεννάται, είναι εάν ο καθένας από εμάς γνωρίζει και βρήκε τον πραγματικό του εαυτό.

Έτσι, παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικότερες και αποτελεσματικότερες (κατά τη δική μου γνώμη και εμπειρία), συμβουλές για βρεις τον πραγματικό σου εαυτό:

 

1. Φτιάξε το δικό σου χρονολόγιο:

make-a-list-2-380x275

Δηλαδή, δοκίμασε να τοποθετήσεις σε μια λίστα τα όσα κατάφερες μέχρι σήμερα, όπως και τους μελλοντικούς σου στόχους. Ο τρόπος αυτός δεν γίνεται για να εντοπίσεις τις ατέλειες ή τις ελλείψεις σου, αλλά παρατηρώντας τα όσα έγραψες από μια εξωτερική σκοπιά, θα σε βοηθήσει ακριβώς να αντιληφθείς ποιος πραγματικά είσαι και τι πραγματικά έκανες, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

 

2. Διέκρινε τις σκέψεις σου από τις σκέψεις των γύρω σου:

girl-thinking

Αυτοί να είναι ίσως η παρέα σου, η οικογένειά σου κ.λπ. Αδιαμφισβήτητα σε ένα βαθμό θα μοιάζετε, σε κάποια θέματα όμως, σκέψου ξανά τι αποτελεί για ‘σένα, για παράδειγμα, όμορφο; Παράξενο; Αν η δική σου άποψη συμφωνεί με την άποψη η οποία κυριαρχεί στην κοινωνία, τότε καλύτερα να ξανασκεφτείς τι αποτελεί για ‘σένα πραγματικά όμορφο και τι πραγματικά παράξενο.

Και ένα μικρό μυστικό: δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να διαφέρει η άποψή σου, από την άποψη της πλειοψηφίας!

 

3. Φτιάξε το δικό σου «ηθικό πλαίσιο»:

images (2)

Δημιούργησε τους δικούς σου κανόνες ηθικής, όπως εσύ προσωπικά τους κατατάσσεις. Για παράδειγμα:

ΚΑΝΟΝΑΣ ΝΟ.1: Να είσαι πάντα ευγενικός!

ΚΑΝΟΝΑΣ ΝΟ.2: Να μη βρίζεις κ.λπ.

Δεν γνωρίζω από τι μπορεί να αποτελείται η δική σου λίστα, το μόνο όμως το οποίο γνωρίζω είναι πως ο συνδυασμός των στοιχείων θα είναι μοναδικός, όπως κι εσύ, άλλωστε. Και μην ξεχνάς: ο πρώτος ο οποίος οφείλει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην τήρηση των κανόνων, είσαι ΕΣΥ!

 

4. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου:

download (2)

Κάθε μέρα αφιέρωσε μισή ώρα στον εαυτό σου, κατά την οποία θα είσαι… με τον εαυτό σου! Βρες τι είναι αυτό το οποίο σου δίνει ευχαρίστηση και το οποίο σε βοηθά να ξεφεύγεις και κάνε το. Ίσως να είναι η μουσική, ίσως να είναι η γυμναστική, ίσως να είναι μια βόλτα με τα πόδια ή το αυτοκίνητο, ίσως, ίσως, ίσως… βρες το και κάνε το, κάθε μέρα. Όσο απασχολημένος κι αν νομίζεις πως είσαι, κάνοντας αυτό που σε βοηθά να χαλαρώσεις, θα νιώθεις κι εσύ πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου.

 

5. Πραγματοποίησε τα πάθη σου:

200309-omag-beck-passion-600x411

Όταν κάτι σε ενδιαφέρει, σε προβληματίζει, σε παθιάζει, τότε κάνε το μέρος της πραγματικότητάς σου. Μερικά από αυτά ίσως να είναι: ο εθελοντισμός, η αρθρογραφία, ο αθλητισμός. Μετέτρεψε την καθημερινότητά σου στη ζωή που ονειρεύεσαι, ή τουλάχιστον ένα μέρος της καθημερινότητάς σου!

 

6. Δεν  μπορείς να αγαπιέσαι από όλους:

Not-everybody-needs-to-love-you-blackwhite

Είναι αναντίρρητο το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να αρέσει σε όλους! Αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν είσαι αρκετά καλός, αλλά επειδή τα γούστα και οι προτιμήσεις διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν είσαι εδώ για να ικανοποιείς τους πάντες. Οφείλεις, λοιπόν, να έχεις στο μυαλό σου πως πρώτα πρέπει να ικανοποιείς τον εαυτό σου και ακολούθως  τους υπόλοιπους.

 

7. Άφησε πίσω σου την αρνητική σκέψη και καταστάσεις:

think-positive

Και όταν αναφέρομαι στην αρνητική σκέψη και καταστάσεις, δεν αναφέρομαι απλά σε ό,τι μπορεί να σε ρίχνει άμεσα, αλλά και σε ό,τι μπορεί να σε τρώει από μέσα και το οποίο θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό ίσως να είναι μια ρουτίνα η οποία θα σε καταλήξει σε ένα μίζερο άτομο, το οποίο δεν δίνει κάποια ουσία και νόημα στη ζωή του, ανάλογα με τα δικά του θέλω, αλλά με τα θέλω και τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

8. Η διαδικασία να βρεις τον εαυτό σου είναι ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός:

images (3)

Βάλε καλά στο μυαλό σου πως η διαδικασία αυτή, όπως και κάθε άλλη διαδικασία, όπως είναι π.χ. η απόκτηση ενός πτυχίου, ένα ταξίδι, και μετέπειτα ένας προορισμός. Δηλαδή, τη μεγαλύτερη αξία την κατέχει η διαδικασία η οποία προηγήθηκε, μέσα από την οποία κέρδισες κάθε εμπειρία και γνώση. Συνεπώς, προσπάθησε όσο το δυνατόν περισσότερο, το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σου, να το απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, και θα στο τέλος θα δεις ότι γνώρισες τον εαυτό σου, χωρίς καν να το καταλάβεις!

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις Κ. Π. Καβάφης – Ιθάκη

 

9. Άρχισε να βασίζεσαι στον εαυτό σου:

wecandoit-1024x768

Τελευταίο και πιο σημαντικό κατ’ εμένα, είναι ότι για να βρεις ποιος πραγματικά είσαι, οφείλεις να «αφήσεις το χέρι των άλλων». Δηλαδή, μη βασίζεσαι στους άλλους, ό,τι θέλεις να το κάνεις μόνος σου, ό,τι χρειάζεσαι να το πραγματοποιήσεις μόνος σου και ό, τι επιθυμείς να το αποκτήσεις μόνος σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου και πράξε μόνος σου. Λάβε τις ευθύνες σου και εκτίμησε τον εαυτό σου αρκετά, έτσι ώστε να μπορεί να σε ανταμείψει ανάλογα.  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η όποια βοήθεια απορρίπτεται κατηγορηματικά.

Θα δεις πως θα αλλάξεις όταν εφαρμόσεις τα πιο πάνω!

 

Δες επίσης: Η αλλαγή στη ζωή μας: Να αλλάξει κανείς τον εαυτό του ή όχι;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending