fbpx

«Ρε μα είσαι τέλεια γάρος;» – Όλες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση!

«Ρε μα είσαι τέλεια γάρος;» Αρχικά τη λέξη γάρος (γάιδαρος), τη χρησιμοποιούσαμε όταν επρόκειτο να χαρακτηρίσουμε ένα άνθρωπο πολύ υπομονετικό. Ως γνωστό, αν και το γαϊδούρι είναι ένα ζώο με αφάνταστη υπομονή, δεν διακρίνεται καθόλου για την σπιρτάδα και την ευφυία του.

Έτσι, αυτή η φράση άρχισε σιγά-σιγά (δυστυχώς) να παίρνει αρνητική έννοια και πλέον τη χρησιμοποιούμε κυρίως για να προσβάλουμε κάποιον!

Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα, για το πότε, πώς και γιατί χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση:

city.sigmalive.com
  • «Τούτος εν τέλεια γάρος, εν τον κόφτει τίποτε»: Έκφραση που χρησιμοποιούμε για να να χαρακτηρίσουμε ένα άνθρωπο ως αναίσθητο, δηλαδή δεν αισθάνεται, δεν καταλαβαίνει, δεν νιώθει!
  • «Ήπια τόσο πολύ ποτό εψές… Έγινα γάρος»: Έκφραση που χρησιμοποιούμε για να πούμε ότι εμεθύσαμε τόσο πολλά που δεν εξέραμε τι μας εγίνετουν!

garo_main-e1452605541182

  • «Είπε του η κοπελλούα να τα ξαναέβρουν και είπε της μεθαύριο, γιατί τωρά εν με άλλη… Εν τέλεια γάρος λαλώ σου»: Σε αυτή τη περίπτωση το «γάρος» χαρακτηρίζει κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα συναισθηματικός, ή αγνοεί τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Έχει κι αυτή η έκφραση γενικότερα αρνητική έννοια.
  • «Ήντα γάδαρος τούτος… Επάρκαρε σε θέση αναπήρων»: Εδώ και πάλι το συμπαθέστατο τετράποδο, αναφέρεται με την αρνητική έννοια που χαρακτηρίζει έναν ασυνήδειτο  οδηγό.
facebook.com/@eimaigaros
  • «Πώς οδηγά έτσι τούτος ο γάρος;!»: Eδώ θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον άνθρωπο ως απρόσεχτο εώς και αμπάλατο!
    Η πετυχημένη 100% ατάκα ήταν αυτή του κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος εν ώρα ρεπορτάζ στο Λονδίνο κινδύνεψε να παρασυρθεί από αυτοκίνητο… Φώναξε λοιπόν: «Ρε… γάρε!» και το βίντεο έπαιξε παντού, προσφέροντας άφθονο γέλιο!

1
Ας πάμε να δούμε τα πράγματα και από την οπτική γωνιά του ίδιου του γαΐδάρου!

ngradio.gr

Όπως λένε και οι στίχοι του «Γερο-γαϊδαράκος» του αγαπημένου Κώστα Χατζή: «Είμαι γνήσιο γαϊδούρι! Άνθρωπος δεν έχω γίνει», όπου ένα γερο-γαιδουράκι κλαίει με παράπονο, διότι τον είπανε άνθρωπο και είναι μεγάλη προσβολή! Πόσο αληθινά είναι τα λόγια αυτού του τραγουδιού, που συγκρίνει το γάιδαρο με τον άνθρωπο… (Δες εδώ τους στίχους)

Τα καημένα τα γαιδουράκια, είναι τόσο συμπαθητικά και αθώα ζωάκια και κατέληξε ο άνθρωπος, να δίνει σ’ αυτά τα τετράποδα τόσο αρνητικές έννοιες. Ένας γαϊδαρος ταπεινός, άκακος και αγνός, που απο τα παλιά χρόνια εξυπηρετούσε τον άνθρωπο ώστε να τον χρησιμοποιεί και να τον μεταχειρίζεται. Και αντί για σεβασμό, του προσφέρουμε τους πιο αρνητικούς μας χαρακτηρισμούς και έννοιες!

Ο γάιδαρος κανονικά, έπρεπε να ήταν το εθνικό ζώο της Κύπρου μας!

Scan10064

Αφού παλαιότερα ήταν το μόνο μέσο που είχε ο Κύπριος για να μετακινηθεί, ή να μεταφέρει τη σοδιά του/τα υπάρχοντά του.

Ήξερες ότι το γαϊδούρι (κατά κάποιο τρόπο) αποτελούσε ένα σύμβολο αγώνα και αντίστασης για την Κύπρο;

SURRENDER

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο περιβόητος και σκληρός κυβερνήτης της Κύπρου στρατηγός Χάρτιγκ κάλεσε τους αντάρτες της ΕΟΚΑ να παραδοθούν δίνοντας τους αμνηστεία, και η απάντηση της ΕΟΚΑ ήταν να αμοληθεί ένα γαϊδούρι στους δρόμους με μια επιγραφή πάνω του “I SURRENDER“!

Θεωρώ, λοιπόν, πως γίνεται μεγάλη αδικία προς τα γαϊδούρια και πως το μόνο που αξίζουν είναι ο σεβασμός μας, η προσοχή μας και η αγάπη μας. Ας σταματήσουμε να εκφραζόμαστε με αρνητικές έννοιες προς το καημένο το ζώο, γιατί όπως λέει το τραγούδι του Χατζή, ο γάρος εν πιο λλίο γάρος που ‘μάς! Άκου ολόκληρο το τραγούδι ΕΔΩ και τα συμπεράσματα δικά σου!

Ό,τι και να ακούσεις που δαμέ και να πάει… ένα μόνο να θυμάσαι:

«Μιαλλήττερο χτηνόν που τον άνθρωπο, δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει ποττέ μες τούν’ τον κόσμο!»

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending