fbpx

Οι 5 λόγοι που θα θες να πας έστω μια φορά εκδρομή στο Όμοδος!

Ωραία είναι και η Λευκωσία, μα τα βουνά έχουν τη δική τους χάρη! Φρέσκος αέρας, πράσινο, τοπία γαλήνια και μαγευτικά!

Αν σκέφτεσαι πού να πας εκδρομή τώρα που έφτιαξε ο καιρός, σου βρήκαμε τη λύση. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά συναντούμε στο πανέμορφο Όμοδος. Γιατί αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί όμως;

Διάβασε 5 λόγους που σίγουρα θα σε πείσουν να γνωρίσεις καλύτερα το γραφικό αυτό χωριουδάκι!

 

1
Η μεγάλη πλατεία του χωριού

Η πλατεία είναι η καρδιά του Ομόδους αφού μέσα από αυτήν, ξεχωρίζει η γραφικότητα και η γνησιότητα του παραδοσιακού χαρακτήρα.

Σίγουρα αξίζει να πας στα παραδοσιακά φιλόξενα καφενεία, καταστήματα ενθυμημάτων, κέντρα αναψυχής και μικρές ταβερνούλες για ένα ποτό, ή  ένα απολαυστικό γεύμα.

Η πλατεία του Ομόδους που είναι ίσως η μεγαλύτερη στην Κύπρο, χρονολογείται από το 1910, έχει έκταση 3000 τ. μ. και είναι λιθόστρωτα κατασκευασμένη.

“Εδώ ζει ο κόσμος τις χαρές, τις λύπες, τα προβλήματα της πάλης, τις προσδοκίες και την αισιοδοξία για το μέλλον!”

2
Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Το στολίδι και το πραγματικό καμάρι του Ομόδους όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι! Είναι κτισμένο στο κέντρο της κοινότητας και ορθώνεται μεγαλόπρεπα και επιβλητικά αποτελώντας σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Είναι από τα παλαιότερα μάλιστα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, το Μοναστήρι ιδρύθηκε πριν από την άφιξη της Αγίας Ελένης στη Κύπρο το 327 μ.χ.

Διάφοροι ιστορικοί της Κύπρου αναφέρουν ότι η Αγία Ελένη άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο. Το Σχοινί ήταν αυτό με το οποίο οι Ρωμαίοι έδεσαν το Χριστό στο Σταυρό, το οποίο έχει χρώμα κοκκινωπό από το αίμα του Χριστού».

3
Αμπέλια και Οινοποιεία 

Αν δεν έχεις ακόμα πιει κρασί κατασκευασμένο στο Όμοδος, τότε χάνεις! Μην ξεχάσεις να κάνεις την βόλτα σου στο βουνό «Αφάμης», όσο και στη περιοχή «Λαόνα», τα  οποία θεωρούνται οι περιοχές με τα αρχαιότερα αμπέλια και τα εκλεκτότερα κρασιά του νησιού.

Οι Ομοδίτες αμπελοκαλλιεργητές, ακόμη και σήμερα, παρ’ όλη την αστυφιλία που παρατηρείται στην περιοχή, προσπαθούν να διατηρήσουν, όχι μόνο το αμπέλι, αλλά παράλληλα και το φυσικό περιβάλλον.

Να σημειώσουμε πως σήμερα, εκτός από τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, το άσπρο και το μαύρο, καλλιεργούνται και νέες οινοποιήσιμες ποικιλίες, όπως το Καπερνέ σοβινιόν, Σιηράζ, Σιαρτονέ, Ρίσλινγκ.

4
Κεντήματα-πιππίλες

Το Όμοδος εκτός από ονομαστό κρασοχώρι και ξακουστό για τα αρκατένα κουλούρια του, φημίζεται και για τις δαντέλες του, τις πιππίλες του. Χάρη στη γυναίκα του Ομόδους, η οικοτεχνία στο Όμοδος βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση.

Από την αρχαιότητα, ανάμεσα στα περίφημα χειροτεχνήματα της Ομοδίτισσας γυναίκας είναι και η πιππίλα ίσως βυζαντινής προέλευσης, το ομορφότερο και παραδοσιακότερο κέντημα του Ομόδους. Αναμφίβολα, αξίζει τον κόπο να δεις πώς φτιάχνονται από κοντά!

5
 Παραδοσιακά σπίτια-ξενώνες 


Αν θέλεις να διανυκτερεύσεις στο Όμοδος, για μια ή περισσότερες νύχτες, τότε μην ανησυχείς! 5 Παραδοσιακά πανέμορφα σπίτια, το κάθε ένα με τα δικά του χαρακτηριστικά σε περιμένουν για να τα απολαύσεις.

Με προσιτές τιμές και εφοδιασμένα με τα πάντα που χρειάζεσαι, έχουν δημιουργηθεί για να σου προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. 

Χειμώνας ή καλοκαίρι, πάντα αξίζει μια εκδρομή στα βουνά του νησιού μας.

omodos village 10

Αξίζει λοιπόν να αρχίσουμε τα day-trips μας, αφού αυτά που έχουμε να κερδίσουμε είναι εκπληκτικά όμορφα! Άρχισε  λοιπόν με μια εκδρομούλα στο χωριό Όμοδος!

Πείστηκες για καμιά εκδρομή αυτές τις μέρες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending