fbpx

Ήξερες γιατί τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και λέμε “cheers”;

Σίγουρα σου έτυχε να είσαι κάπου έξω και να τα πίνεις, ή σε κάποιο σπίτι, με παρέα συνήθως. Τότε νιώθεις μια ανάγκη να τσουγκρίσεις το ποτήρι σου και να πεις “Cheers” ή “Στην υγειά μας“.

Αναρωτήθηκες από πότε και από πού ξεκίνησε αυτή η συνήθεια-ανάγκη;

Κάποιοι υποστηρίζουν πως όταν πίνεις κρασί και λες “στην υγειά μας“, είναι εξαιτίας του ότι το κρασί αποδείχτηκε ωφέλιμο και θρεπτικό ποτό (πάντα με μέτρο).

wines

 

Πόσο παλιά ξεκίνησαν το τσούγκρισμα; Αν πάμε πιο πίσω χρονολογικά, το έθιμο του “τσουγκρίσματος” ξεκίνησε το Μεσαίωνα. Οι αριστοκράτορες και οι βασιλείς έπιναν από κούπες που ξεχείλιζαν από αγνό κρασί. Τότε δεν τσούγκριζαν απλά για να ακουστεί ο ήχος του γυάλινου ποτηριού, αλλά δεν φοβούνταν να το κάνουν με δύναμη!

Γιατί τσούγκριζαν δυνατά; Αυτό γινόταν ώστε να αναπηδήσει το ποτό και να βγει έξω από την κούπα. Σκοπός; Να πέσει λίγο ποτό από τη μία κούπα στην άλλη.

6a00d8341c018253ef017d3ee1d08b970c-640wi

 

Κάποιοι το πήραν ακόμη παραπέρα! Σημαντικό κόλπο το τσούγκρισμα, μιας και αν ήθελε κάποιος να… δηλητηριάσει κάποιον εχθρό-οικοδεσπότη του, θα προσπαθούσε να το κάνει με δολοφονικό υγρό στο κρασί.

Δεν θα επιδίωκε να το κάνει όμως κανένας, μιας και τσουγκρίζοντας την κούπα του, θα μεταφερόταν και το δηλητήριο μαζί με το λίγο ποτό και στο δικό του ποτό. Άρα, θα δηλητηριαζόταν κι αυτός!

 

 

 

Σήμερα απλά έμεινε σαν έθιμο, μαζί με την ευχή “Cheers” & “στην Υγειά μας”. Τώρα θα ξέρεις γιατί θα το κάνεις την επόμενη φορά που θα πιεις!

 

Δες επίσης: Πότε καταλαβαίνεις ότι είσαι μεθυσμένος ή “λιγάκι” ζαλισμένος από το ποτό;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending