fbpx

Οι 8 τρόποι για να καταλάβεις ότι σου λένε ψέματα με την τακτική του… FBI!

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει το ψέμα. Είτε είναι αθώο, είτε σοβαρό… Είτε το έχουμε πει, είτε μας το έχουν πει. Πολλές οι συμβουλές και οι προτάσεις για το πώς να καταλάβεις κάποιον αν σου λέει ψέμματα.

Αρκετοί υποστηρίζουν το “body language” δηλαδή σημάδια στο σώμα που δείχνουν ότι κρύβεις την αλήθεια. Άλλοι υποστηρίζουν τον τρόπο ομιλίας ή συμπεριφοράς, που κάνουν τον ψεύτη να “μασά” τα λόγια του ή να είναι παράξενος/η.

Το FBI όμως, ακολουθεί συγκεκριμένες ερωτήσεις εδώ και 23 χρόνια, ώστε ο κάθε πράκτορας να εντοπίζει στις συνεντεύξεις του τον ένοχο.

seeme2-jun7

Γι’ αυτό δες τα βήματα πιο κάτω για να μην σου ξαναπεί κανένας από σήμερα άλλο ψέμα:

1
Να έχεις καλή σχέση με τον ψεύτη

Δείχνοντας συμπάθεια και κάνοντας τον άλλον να νιώσει άνετα, θα σου εκμυστηρευτεί όλα όσα κρύβει. Χρειάζεται προσεκτική ακοή ώστε να εντοπίσεις πού κάνει λάθος καθώς μιλά.

2
Κάνε ερωτήσεις που δεν περιμένει

Τι καλύτερο από μια αναπάντεχη ερώτηση; Με βάση τους πράκτορες του FBI, όσοι λένε ψέματα έχουν προσχεδιασμένες τις απαντήσεις για κάθε ερώτηση. Στόχος είναι να έρθει ο άλλος σε δύσκολη θέση κι έτσι θα καταλάβεις ότι κάτι πάει Χ.

3
Άκου περισσότερο και μίλα λιγότερο.

Όσο περισσότερο μιλά ο άλλος τόσο το καλύτερο. Έτσι θα μπορείς να προσέξεις τα συναισθήματα και την αμηχανία του, τη φωνή και τη συμπεριφορά του. Αυτά γίνονται εξαιτίας της έντασης. Σημαντικό: Όσοι τα κάνουν όλ’ αυτά δεν είναι απαραίτητα ψεύτες, αλλά αξίζει να τα προσέξεις. Ποτέ δεν ξέρεις.

4
Πρόσεξε πώς λέει «όχι»

Δώσε σημασία στο πώς αρνείται, πώς θα σου πει “όχι”. Βλέπει αλλού; Κλείνει τα μάτια; Διστάζει; Το “όχι” του είναι “τραγουδιστό”;

5
Πώς αλλάζει συμπεριφορά;

Γίνεται πιο σοβαρός ή αυστηρός όταν δυσκολεύεται στην απάντηση; Ή γίνεται υπερβολικά καλός; Όσοι θέλουν να ξεφύγουν, αυτά κάνουν.

6
 Ζήτα του να πει ανάποδα την ίδια ιστορία 

Αν ξεκινήσει από το τέλος αντί από την αρχή, θα συγχιστεί και θα ξεχνά γεγονότα. Τότε θα καταλάβεις ότι ίσως λέει ψέματα. Αυτό το μπέρδεμα είναι πολύ καλή τακτική για να εντοπίσεις λάθη.

7
Αν λέει γλυκόλογα και κομπλιμέντα, δεν πάμε καλά

Από φόβο ότι τον κατάλαβες, θα ξεκινήσει να σε καλοπιάνει. Είτε θα συμφωνεί σε ότι του πεις είτε θα ξεκινήσει να αποφεύγει τις ερωτήσεις σου.

8
Οι συμπληρωματικές ερωτήσεις είναι το must

Μην εκνευριστείς αν σε αποφεύγει. Προσπάθα να ρωτήσεις το ίδιο πράγμα με πλάγιο τρόπο. Από τις πιο σημαντικές τακτικές που χρησιμοποιούνται και ο ψεύτης δεν το καταλαβαίνει καθόλου. Και εννοείται πάντα παρατηρείς και προσέχεις ό,τι παράξενο κάνει καθώς σου μιλά!

Εντόπισες τα πιο πάνω σημάδια ψέματος σε κάποιον γνωστό σου;

Δες επίσης: Τα 10 πιο συνηθισμένα ψέματα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending