fbpx

Η ομάδα του Παν. Frederick στην 1η θέση του εθνικού τελικού του Microsoft Imagine Cup!

Μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή όλων των πανεπιστημίων της Κύπρου, η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick,με το καινοτόμο σύστημα A.R.G.O.S (Autonomous Rescue & Guard Oversea System- Αυτόνομο Σύστημα Διάσωσης και Παρακολούθησης Θαλάσσης), κατάφερε να ξεχωρίσει και να κερδίσει την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό του Microsoft Imagine Cup στην κατηγορία Innovation. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick κατάφερε επίσης, να αναδειχθεί νικητής ανάμεσα και στις υπόλοιπες νικητήριες ομάδες των άλλων κατηγοριών (World Citizenship και Games). Το Imagine Cup έχει ως κύριο συστατικό του τη χρήση της τεχνολογίας με σκοπό τη σύνδεση του ανθρώπινου παράγοντα και των πληροφορικών συστημάτων.

Η ομάδα αποτελείται από τον Ιάσωνα Ιάσωνος, που έχει τη γενικότερη καθοδήγησή της, τον Λευτέρη Ελευθερίου, τον Στέφανο Χ’ Πέτρου, την Ειρήνη- Έρρικα Παναγίδη και τον Αντώνη Παπασάββα, φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η ομάδα είχε την ακαδημαϊκή καθοδήγηση τoυ| Δρος Αντρέα Κωνσταντινίδη και Δρος Γιώργου Δημητρίου. Το σύστημα A.R.G.O.S, έγινε εφικτό με τη συνεργασία του εργαστηρίου Κινητών Συσκευών MDL (Mobile Devices Lab) του Πανεπιστημίου Frederick Λευκωσίας και του εργαστηρίου Ρομποτικής και Αυτομάτων Συστημάτων ΡΑΣ, του Πανεπιστημίου Frederick Λεμεσού.

Η ομάδα A.R.G.O.Sτου Πανεπιστημίου Frederick,κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευφυές αυτόνομο σύστημα Διάσωσης και Παρακολούθησης Θαλάσσης, με σκοπό τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο σε θαλάσσιες περιοχές. Το σύστημα αποτελείται από το αυτόνομο όχημα “ΗΡΩΝ”, το drone “ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ” και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

6053223

 

Το σύστημα A.R.G.O.S, θεωρείται μια εξαιρετικά βοηθητική και καινοτόμα ιδέα, που θα δώσει λύση στο ολοένα αυξανόμενο προσφυγικό πρόβλημα, δεδομένου του ότι θα μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να διασώσει έγκαιρα άτομα που κινδυνεύουν.

Περιγραφή λειτουργίας του συστήματος: Το drone“ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ” κάνει «περιπολία»πάνω από μια προκαθορισμένη θαλάσσια περιοχή. Όταν εντοπίσει ένα αντικείμενο στη θάλασσα στέλνει τη φωτογραφία του αντικειμένου, αυτού καθώς και την ακριβή του τοποθεσία σ’ έναν onlineserver (cloud), ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να εξακριβώσει αν πρόκειται για άνθρωπο. Στη συνέχεια,αναλύει τις εκφράσεις και τα συναισθήματα του προσώπου του (φόβο, λύπη, αγωνία) για να μπορέσει να καταλάβει αν ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε κίνδυνο. Aν βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε το σύστημα ειδοποιεί ταυτόχρονα, μέσω εφαρμογής σε έξυπνη συσκευή, τις Αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, κλπ) και το αυτόνομο όχημα “ΗΡΩΝ”. Ο “ΗΡΩΝ” ενεργοποιείται και προβαίνει σε διάσωση του ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το Πανεπιστήμιο Frederick εύχεται τα καλύτερα για τους ημιτελικούς του Microsoft Imagine Cup, και στη διεκδίκηση ακόμα μιας θέσης στον παγκόσμιο τελικό στο Seattle των ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Το 2015, η ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick,με το καινοτόμο σύστημα SECS (Smart Ecological Cultivation System),κατάφερε να προσπεράσει αντιπροσωπείες από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, και να βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες 33 του κόσμου, που τελικά διαγωνίστηκαν στους τελικούς του Microsoft Imagine Cup στο Seattle.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending