fbpx

Η Ζιβανία: Γιατί είναι το πιο χρήσιμο και αγαπημένο ποτό του κάθε Κυπραίου;

Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό που ξέρουμε καλά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, χρονολογείται από τα τέλη του 14ου αιώνα.

Λαμβάνει (δικαιωματικά) χώρο στα ντουλάπια και τα ψυγεία του κάθε κυπριακού σπιτιού, αφού οι ιδιότητες και οι χρήσεις της Ζιβανίας την καθιστούν ως ένα πραγματικά απαραίτητο πολυεργαλείο!

Πάμε να δούμε όλες τις χρήσεις της Ζιβανίας από τον κυπριακό λαό:

Zιβανία – Ως συνοδευτικό

Η πιο διαδεδομένη χρήση της ζιβανίας από τον κυπριακό λαό είναι φυσικά η κατανάλωσή της, αφού συνδυάζεται τέλεια με το σιουσσιούκκο, την τσαμαρέλλα, όλων των ειδών μεζέδες, πιατέλες με αλαντικά και τυριά, κυπριακά λουκάνικα και φυσικά με οποιοδήποτε άλλο γεύμα επιθυμεί ο Κυπραίος!

Ζιβανία – Ως κοκτέιλ

Μάλιστα! Υπάρχει ένα πολύ ωραίο Κόκτεϊλ ονόματι “Παττίχα Μαρτίνι” που μπορείς να φτιάξεις με λίγη ζιβανία! Ο δημιουργός του πιο πάνω κοκτέιλ, Κώστας Νικολαίδης γνωστός αλχημιστής-Bartender, ανέδειξε τη ζιβανία στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Αυθεντικού Κοκτέιλ το 2011, κερδίζοντας τη 2η θέση!

Αν λοιπόν θες να δοκιμάσεις το Παττίχα Μαρτίνι, παττίχα με τη ζιβανία, λίγο ανθόνερο και τριαντάφυλλο, τότε δοκίμασε τη συνταγή που μας παραχώρησε ο ίδιος εδώ: Παττίχα Martini!

Ζιβανία – Ως Αντικαταθληπτικό

Καλά διαβάσατε! Το Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Όμιλο Οινοποιών, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε τον τελευταίο χρόνο, μέσω ερωτηματολογίων (2 587 άντρες και 2 822 γυναίκες, 20-85 χρονών). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν καταναλώνουμε 4 με 8 καρτούθκια ζιβανία την εβδομάδα, είναι σχεδόν απίθανο να διαγνωστούμε με κατάθλιψη.

Ζιβανία – Ως Αντι-γηραντικό

Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα της έρευνας που αναφέραμε πιο πάνω, είναι οι αντιγηραντικές ιδιότητες της ζιβανίας λόγω της περιεκτικότητάς της σε κοζιτρολλιόλη. Αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε ευρέως την εποχή των Φαραώ στην Αίγυπτο και υπάρχει μέχρι και σήμερα σε εκατοντάδες προϊόντα ομορφιάς και αδυνατίσματος.

Ζιβανία – Για περισσότερη συγκέντρωση

Ένα πρωτάκουστο εύρημα από το τμήμα πειραμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιβεβαιωμένο από τον εκπρόσωπο τύπου του Π.Κ, Τιμόθεο Παπαχατζηστεργιάδη, υποστηρίζει ότι 2 με 3 σφηνάκια ζιβανία πριν το διάβασμα, είναι αρκετά για να αυξήσουν τη συγκέντρωση ενός φοιτητή.

 

Ζιβανία – Ως καθαριστικό τζαμιών

Πολλά νοικοκυριά της Κύπρου, ξέρουν καλά πως η ζιβανία λόγω των ουσιών που περιέχει, δρα αποτελεσματικά κατά της σκόνης και των λεκέδων. Αρκεί μόνο ένα σφηνάκι ζιβανίας σε ένα μπουκάλι καθαριότητας, για να τετραπλασιαστεί η δράση του καθαριστικού!

Ζιβανία – Για το αυτοκίνητο

Βάλτε άφοβα ένα σφηνάκι ζιβανία στο δοχείο νερού του αυτοκινήτου σας, για να έχετε πεντακάθαρα τζάμια ολόχρονα! Επίσης σύμφωνα με ειδικούς, 1 ποτήρι ζιβανία προς 2 ποτήρια νερού, είναι η δοσολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ραδιατέρ του αυτοκινήτου παρατείνοντας τη ζωή της μηχανής του… μέχρι και 6 χρόνια!

Ζιβανία- Για το κρυολόγημα

Από τον  καιρό των γιαγιάδων μας, η ζιβανία ήταν το απόλυτο καταπραϋντικό κατά του κρυολογήματος! Και δεν εννοούμε καταναλώνοντας ζιβανία, αλλά χρησιμοποιώντας την για….εντριβές! Απλά ζέστανε λίγη ζιβανία, και άπλωσέ την στη πλάτη και τη περιοχή του λαιμού, θα νιώσεις καλύτερα εντός μερικών ωρών!

Ζιβανία- Για τον πονόδοντο
Αν υποφέρεις από πονόδοντο, μπορείς απλά να βάλεις στο στόμα σου μια γουλιά ζιβανία και να ξεπλύνεις (θκιακλίσεις στα κοινά κυπριακά) το δόντι που σε πονά. Λόγω του αλκοόλ που περιέχει θα καθαρίσει την περιοχή από μικρόβια και θα μουδιάσει ελαφρά τα ούλη, προσφέροντας σου ανακούφιση έστω και για λίγο!

Ζιβανία- Για αποστείρωση

Με ένα βαμβάκι και λίγη ζιβανία, μπορείτε να αποστειρώσετε τα καινούρια σας σκουλαρίκια που έχουν μολύνει την τρύπα στο σώμα σας, βάζοντας το σκουλαρίκι σε ένα σφηνάκι ζιβανίας για να απολυμανθεί. Λόγω του αλκοόλ που περιέχει, θα εξοντώσει τα βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική του καθαρού οινοπνεύματος ή του απλού αλατόνερου, το οποίο θα έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά!

Ζιβανία- Ως Θερμαντικό

Πολλές φορές για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, η ζιβανία αποτελεί ένα γρήγορο μέσο θερμότητας του σώματος μας και συχνά ακούμε να καταναλώνετε  από στρατιώτες που βγάζουν σκοπιά, ανθρώπους που δουλεύουν γενικότερα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και από οποιονδήποτε που αναζητά ένα ευχάριστο και γρήγορο τρόπο για να ζεσταθεί.

 

Δες επίσης: Πώς να διακρίνεις εύκολα ένα χώρκατο-Κυπραίο στο… εστιατόριο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending