fbpx

Αυτά δεν τα ήξερες όποτε τρως μαλλί της γριάς!

Είναι το σταθερό γλυκό που θα θέλεις να φας όταν πας σε ένα πανηγύρι (και όχι μόνο). Όμως αναρωτήθηκες ποτέ από ποιον και πότε δημιουργήθηκε πρώτη φορά;

Ή επίσης, ήξερες ότι μπορεί να σου κάνει και καλό;

 

 

Πότε; Ο καιρός που ξεκίνησε να υπάρχει σαν γλύκισμα ήταν στα μεσαιωνικά χρόνια.

Από ποιον; Η τραγική ειρωνεία είναι πως αυτό το γλυκό είναι μόνο ζάχαρη… και ο δημιουργός του στη μορφή που ξέρουμε σήμερα, ήταν ο οδοντίατρος William J. Morrison. Ο ίδιος ήταν πρώην πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας του Tennessee, και κατάφερε να κάνει δική του την ηλεκτρική μηχανή που φτιάχνει το μαλλί της γριάς.

enhanced-buzz-12689-1390938344-14

 

Πώς φτιάχνεται; Ήξερες πως μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου; Απλά χρειάζεσαι κανονική ζάχαρη σε κόκκους, αλλιώς κρυσταλλική ζάχαρη, όποιου χρώματος θέλεις.

Τότε ζεσταίνεις μια μεταλλική γαβάθα (όπως ονομάζεται) και αυτή στροβιλίζεται με σταθερή ταχύτητα. Η θερμότητα τότε θα προκαλέσει αλλαγή στους κρυστάλλους της ζάχαρης. Μετά, σε θερμοκρασία 100-120 βαθμούς Κελσίου, η ζάχαρη θα γίνει μια μάζα χωρίς μορφή. Αν αυξηθεί κι άλλο η θερμοκρασία η ζάχαρη θα γίνει καραμέλα, που θα θυμίζει… γυαλί όταν παγώσει.

colored-sugar1

 

Από πού πήρε το όνομα; Υπάρχει η λεγόμενη φυγόκεντρος δύναμη στο στροβίλισμα της μηχανής που κάνει τη ζάχαρη… νήμα. Αυτή είναι η γνωστή μορφή που θυμίζει το μαλλί μιας γριάς, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι.

Επίσης, το “μαλλί της γριάς” βοηθά την επιστήμη! Οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν στο εργαστήριο τους νέους ανθρώπινους λειτουργικούς ιστούς από αυτή!

 

Τώρα κάθε φορά που θα το τρως, θα είσαι λίγο πιο έξυπνος/η από τους υπόλοιπους!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending