fbpx

10 + 1 tips για να περάσει όσο πιο ευχάριστα η περίοδος των εξετάσεων!

Αγχώθηκες για τις εξετάσεις σου; Σκέφτεσαι συνεχώς τι πρέπει να κάνεις για περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή η περίοδος;

Αν ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα και οργανωθείς σωστά, όλα μπορούν να γίνουν!

Δες τις πιο κάτω συμβουλές:

 

1
Eπικεντρώσου στον τελικό στόχο σου

Έχοντας κατά νου πάντα το τι είναι αυτό που εσύ έχεις επιλέξει να κάνεις, τι είναι αυτό που εσύ επιδιώκεις μέσα από τις σπουδές σου, αν εστιάσεις στις φιλοδοξίες κι αν κοιτάξεις λίγο στο μέλλον και στο πώς φαντάζεσαι το επαγγελματικό κομμάτι της ζωής σου, τότε όλα θα φαντάζουν πιο όμορφα, παρ’ όλες τις υποχρεωτικές και αναπόφευκτες διαδικασίες.

Μην ξεχνάς λοιπόν το στόχο σου, αφού η αφοσίωση σ’ αυτόν μπορεί να σε κρατά ενεργό στην πορεία προς την πραγματοποίησή του!

2
Πίστεψε στις ικανότητές σου

Είναι γεγονός πως όλων των ανθρώπων, οι ικανότητές μας διαφέρουν. Ωστόσο, όλοι έχουμε τη δυνατότητα να τις αναπτύξουμε και να επενδύσουμε σ’ αυτές, εκτιμώντας και αξιοποιώντας τις διαθέσιμες ευκαιρίες που συναντούμε.

Οι εξετάσεις αν και συχνά καθοριστικές όσον αφορά το αποτέλεσμα, δεν αποτελούν κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία μονομερούς αξιολόγησης των ικανοτήτων, ως προς την εκτίμηση της εξέλιξής σου στο συγκεκριμένο πεδίο σπουδών.

Πίστεψε λοιπόν στον εαυτό και τις ικανότητές σου, αφού η πίστη και η αυτοπεποίθησή σου είναι σημαντικά εργαλεία για την επιτυχία!

3
Εστίασε στα θετικά που μπορεί να προκύψουν από τα καλά αποτελέσματα των εξετάσεων

Θα μπορούσες να φανταστείς τη φοιτητική σου σταδιοδρομία ολοκληρώνοντας με επιτυχία την εξεταστική περίοδο; Γνωρίζοντας πως κάθε επίτευγμα δημιουργεί ένα επιπλέον σκαλοπάτι προς την επίτευξη του στόχου που έχεις θέσει, το να προσμένεις ένα επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει κίνητρο.

Ανακάλυψέ λοιπόν τις θετικές επιπτώσεις των επιτευγμάτων που θα μπορούσες να κατορθώσεις και τότε όλα θα φαντάζουν πιο εύλογα!

4
Δημιούργησε σταθερό πρόγραμμα, με υγιείς καθημερινές συνήθειες και διατήρησε το με συνέπεια

Σε μια περίοδο όπου ο οργανισμός καλείται να δείξει ανθεκτικός στο έντονο άγχος και την ψυχολογική πίεση, συγκεκριμένες καθημερινές συνήθειες μπορεί να αποτελέσουν προστατευτικούς παράγοντες.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με όλες τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και ο ύπνος σε σταθερές ώρες μπορεί να σου προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια, να συμβάλουν στη μείωση του στρες και να ενισχύσουν την ικανότητα μνήμης-αποθήκευσης πληροφοριών.

Η φυσική δραστηριότητα, θα μπορούσε επίσης να σε χαλαρώσει από την ένταση και να συμβάλει στην αποβολή του περιττού άγχους.

5
Κάνε τη μελέτη σου σε περιβάλλον που σε ευχαριστεί και σε κρατά συγκεντρωμένο/η

Δεν είναι απαραίτητο να είναι σταθερός ο χώρος στον οποίο μελετάς, αφού φαίνεται πως η αλλαγή χώρου για διάβασμα, συχνά βοηθά στην αποθήκευση συγκεκριμένων πληροφοριών μέσω σύνδεσής τους με το συγκεκριμένο χώρο μελέτης στον οποίο έχουν επεξεργαστεί.

Ωστόσο, ο χώρος τον οποίο χρησιμοποιείς για την καθημερινή σου μελέτη είναι σημαντικό να αποτελεί ήρεμο περιβάλλον, να σε «χαλαρώνει» και όχι να σε εντείνει.

Σε περίπτωση όπου η προσοχή σου αποσπάται εύκολα, είναι σημαντικό στο περιβάλλον όπου βρίσκεσαι να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που να επηρεάζουν τη συγκέντρωσή σου.

6
Κάνε ενδιάμεσα διαλείμματα

Είναι σημαντικό, το ήδη διαμορφωμένο σταθερό σου πρόγραμμα, να εμπεριέχει μικρά διαλείμματα, ώστε να χαλαρώνεις από την πίεση και να γεμίζεις ξανά τις μπαταρίες σου! Ο μικρής διάρκειας ύπνος και η μισής ώρας χαλαρή γυμναστική, φαίνεται πως αποτελούν βοηθητικούς παράγοντας ως προς τη διαχείριση της πολυπλοκότητας των πληροφοριών και την επαγρύπνιση του μυαλού. Επιπλέον, θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς το διάλειμμά σου με οποιονδήποτε τρόπο θεωρείς εσύ πως σου είναι ωφέλιμος ή προκαλεί έμπνευση ώστε να συνεχίσεις ακόμη πιο λειτουργικά τη μελέτη σου!

Για παράδειγμα, μια κουβέντα με ένα αγαπημένο πρόσωπο που συχνά σου μεταδίδει δύναμη και σε ενθαρρύνει, μέχρι και ένας ολιγόλεπτος περίπατος στο πάρκο ή σε ένα χώρο που σε ξεκουράζει, θα μπορούσαν να σε αναζωογονήσουν ψυχικά και σωματικά!

Ωστόσο, για όλα τα παραπάνω, χρειάζεται να διατηρούνται συγκεκριμένα όρια, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική χαλαρότητα που θα σε αποστασιοποιήσει τελικά από τη δυναμική ροή και δομή του προγράμματός σου.

7
Παραμέρισε παράγοντες που σε επηρεάζουν αρνητικά και μην εστιάσεις σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε εσένα

Αν για ο,τιδήποτε αισθάνεσαι πως επιβαρύνει την λειτουργικότητά σου κατά την εξεταστική περίοδο, τότε μπορείς να κάνεις συνειδητές επιλογές όσον αφορά τις συναναστροφές σου, αλλά και τους παράγοντες από τους οποίους επιθυμείς να αντλείς δύναμη.

Να θυμάσαι, πως γύρω σου δεν θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα πιστεύουν σε ‘σένα, ωστόσο φρόντισε να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου, αποφεύγοντας να δίνεις βαρύτητα σε όσα σου στερούν τη θετική ενέργεια.

8
Επιβράβευσε τον εαυτό σου για την προσπάθεια που καταβάλλεις

Είναι ουσιαστικό να αναγνωρίζεις τη σημαντικότητα της προσπάθειας και να εκτιμάς τις δυνάμεις που επιδινκύεις ως άνθρωπος και ως φοιτητής, κατορθώνοντας να αντέχεις την πίεση και την ένταση της περιόδου αυτής.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος ή της τελικής επίδοσης, μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου κάτι υλικό ή μη, που να σου υπενθυμίζει την όλη σου προσπάθεια και τα όσα αξίζεις. Θα μπορούσες να το κάνεις αυτό ενδιάμεσα, αν έχεις το χρόνο, ή μετά το τέλος των εξετάσεών σου.

9
Σκέψου θετικά

Το «σκέψου θετικά» ακούγεται όχι μόνο πολύ γενικευμένο, αλλά φαντάζει και ακατόρθωτο, κυρίως όταν το περιεχόμενο, αλλά και η ποσότητα ύλης που έχεις μπροστά σου, φαίνονται δύσκολα κι ατέλειωτα, κοινώς «βουνό»! Παρ’όλα αυτά, αν επιδιώκεις ένα ικανοποιητικά θετικό αποτέλεσμα, δεν έχεις παρά να αποβάλεις στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις αρνητικές σκέψεις και την απαισιοδοξία.

Να θυμάσαι πως η ελπίδα δρα πάντα ως προστατευτικός παράγοντας για θετική εξέλιξη.

10
Να θυμάσαι ότι το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα – Ωστόσο δες το σαν κινητήρια δύναμη κι όχι σαν καταστροφικό παράγοντα.

Το άγχος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά τις φοιτητικές εξετάσεις και όχι μόνο! Η αγωνία, οι ανησυχίες, η εστίαση στις δυσκολίες, η ανασφάλεια, η επιρροή και πίεση οικογενειακών και κοινωνικών παραγόντων, είναι παράγοντες που προκαλούν άγχος, για το οποίο ένας φοιτητής χρειάζεται να θέσει όρια στον εαυτό του ως προς την παραγωγική διαχείρισή του. Επομένως, αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι πως αντιμετωπίζοντας το άγχος ως εχθρό, μόνο εχθρός σου θα μπορούσε να γίνει!

Γι’ αυτό να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως αν και το άγχος είναι φυσιολογικό συναίσθημα σε κρίσιμες καταστάσεις, χρειάζεται να του δώσεις «θετικό» νόημα, ώστε να μην το βιώσουμε ως παράγοντα καταστροφής αλλά ως κινητήρια δύναμη.

Αυτό θα το κατορθώσεις κυρίως εστιάζοντας στις θετικές σου δυνάμεις.

11
Κατανόησε και αποδέξου τον εαυτό σου

Πιθανόν, πολλές φορές να αισθάνεσαι οτι η διαδικασία ή/και το αποτέλεσμα σε αδικούν ή σε δικαιώνουν αντίστοιχα, αφού προφανώς θεωρείς ο πιο αντικειμενικός κριτής του εαυτού σου είσαι εσύ ο ίδιος/α! Αυτό που ισχύει αναμφίβολα, είναι οτι είσαι ο πρώτος που μπορείς να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις τις δυνάμεις, τις ικανότητες και τα θέλω σου. Κι αν η απόδοση κάποιες φορές δεν σε δικαιώνει, μην τα παρατάς. Αποδέξου τις δυσκολίες, τα λάθη, την αποτυχία και προχώρα μαθαίνοντας… Αν από την άλλη σε δικαιώνει, τότε συνέχισε, προβάλλοντας τη θετική πτυχή του εαυτού σου, προχωρώντας

Καλή Επιτυχία!

Το άρθρο γράφτηκε από την αναγνώστρια μας Ροδούλα Παπαλαμπριανού (Κοινωνική Επιστήμονας, Σύμβουλος Ατόμου και Οικογένειας, εκπ. Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια) και στάληκε στο StudentLife.com.cy για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

 

Δες επίσης: Εξετάσεις; Δες τι μπορείς να κάνεις για να διώξεις εύκολα το άγχος!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending