fbpx

Κομμάτια που άλλαξαν την ιστορία της μόδας!

Μερικά από τα κομμάτια που βρίσκονται κρεμασμένα στη ντουλάπα σου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας.

Κάποια γιατί μετρούν δεκάδες χρόνια ύπαρξης -παραμένοντας ακόμα στην γκαρνταρόμπα μας και κάποια άλλα γιατί άλλαξαν εντελώς τον τρόπο ντυσίματος μας, προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις όταν πρωτοεμφανίστηκαν.

 

1. Ψηλά τακούνια

roger-vivier-stilleto-dior-1954

Θα χρειαστεί να γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω, κάπου στα τέλη του 15ου αιώνα για να εντοπίσουμε τα τακούνια. Τότε δεν φοριούνταν από γυναίκες, αλλά από οικονομικά ευκατάστατους άντρες με σκοπό να τονίζουν την υψηλή τους κοινωνική θέση. Η πρώτη γυναίκα που φόρεσε τακούνια ήταν η Catherine De Medici τον 16ο αιώνα γιατί ήταν πολύ κοντή. Πριν από το 1950 τα τακούνια δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στις γυναίκες. Χρειάστηκε το μαγικό χέρι του Rogel Henri Vivier, το οποίο έφτιαξε τις πρώτες γόβες στιλέτο – αυτές με λεπτό τακούνι – για να μπουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μια για πάντα στη ντουλάπα μας, αλλά και στην καρδιά όλων των γυναικών.

 

2. Το μικρό μαύρο φόρεμα

Coco-Chanel-Features-Scan-xlarge

Ίσως να μην υπάρχει γυναίκα σε αυτό τον πλανήτη που να μην έχει στην ντουλάπα της ένα μικρό μαύρο φόρεμα. Η ιστορία του ξεκίνα από το 1920 όταν το σχεδίασε η Coco Chanel– της οποίας το όνομα είναι συνδεδεμένο με την κομψότητα και δε μπορούσε παρά να δημιουργήσει κάτι chic και elegant. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για το μικρό μαύρο φόρεμα, γι’ αυτό και αμέτρητοι σχεδιαστές το επαναφέρουν στη μόδα δημιουργώντας διαφορετικές παραλλαγές του.

 

3. Μπικίνι

bikini2

Ιούλιος 1946 και ο Louis Réard κάνει την τολμηρή κίνηση να λανσάρει στην αγορά το περιβόητο bikini. Ενάντια στα κατεστημένα της εποχής, για πρώτη φόρα η μέση και η κοιλιά της γυναίκας γίνονται ορατά.

Πρώτη φορά το μπικίνι φορέθηκε σε μια πισίνα στο Πάρισι και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε θυέλλα αντιδράσεων. Ο πάπας τότε το χαρακτήρισε σατανικό με αποτέλεσμα σε κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης να είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία του στην αγορά. Η Μέρλιν Μονρόε ως σταρ της εποχής, όχι μόνο εμφανιζόταν και προκαλούσε με το μπικίνι της, αλλά φωτογραφιζόταν και στα περιοδικά με αυτό.

 

4. Mini φούστα

demonstration-maxi-1970

Λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση του μπικίνι στην αγορά, ξεκίνησαν να κυκλοφορούν και οι μίνι φούστες οι οποίες για τη δεκαετία του 60 ήταν άκρως προκλητικές. Ωστόσο, τότε είχε άρχισει να αναπτύσσεται έντονα το κίνημα του φεμινισμού και οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμά τους να μπορούν να φοράνε ό,τι θέλουν ανεξάρτητα από το μήκος του.

Η μίνι φούστα ήταν δημιουργία της Mary Quant, η οποία διατηρούσε μπουτίκ στην περιοχή Chelsie του Λονδίνου. Η Mary Quant λοιπόν, ξεκίνησε να πειραματίζεται με το μήκος της φούστας με σκοπό να δημιουργήσει ένα πρακτικό κομμάτι για την γυναίκα. Κι όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται η μίνι φούστα πήρε το όνομα της από το αγαπημένο της αυτοκίνητο- το mini Cooper.

 

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά… Έρχεται και δεύτερο part!

So stay tuned!

 

Μάθε τα πάντα για τον κόσμο, την ιστορία της μόδας και τάσεις της μόδας, 
κάνοντας like στο Facebook page μας!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending