fbpx

Το ‘ABR IN LAB’ Residency κορυφώνεται με τη μοναδική έκθεση “Cūprum” στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Το σύνολο των αποτελεσμάτων του καινοτόμου residency, με διάρκεια ένα μήνα, θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση, με τίτλο ‘Cūprum’, η οποία θα εγκαινιαστεί στη Λευκωσία, στις 26 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα καλλιτεχνικά έργα που προέκυψαν από το ‘ABR IN LAB’.

Στα πλαίσια του residency, η Μη Κερδοσκοπική Ομάδα ABR (Alternative Brains Rule) ένωσε τις δυνάμεις της με την Τράπεζα Κύπρου, βάζοντας τα θεμέλια για ένα γεγονός που σκοπό έχει να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, και το οποίο θέτει τη διεπιστημονική συνεργασία και τις τοπικές πρώτες ύλες και τοπική θεματολογία στο επίκεντρο. Επί τούτω, καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας ξόδεψαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ανταλλάσσοντας σκέψεις για όσα τους εμπνέουν και γνώσεις με ντόπιους δημιουργούς, αρχιτέκτονες και επιστήμονες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο residency, είχαν την ευκαιρία ν’ αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή, προσωπική σχέση με το νησί και τις διάφορες πτυχές του. Αυτή η αίσθηση της σύνδεσης των καλλιτεχνών με τον τόπο, εξωτερικεύεται και λαμβάνει υλική υπόσταση μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

e976b823-772b-4760-893e-dd9dba820235

 

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ιταλίδας Clarissa Tempestini, η έκθεση δε θα προσφέρει μόνο μια κλεφτή ματιά στη σύνδεση που δημιουργήθηκε μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, αλλά θα αποτυπώσει τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου, καθώς οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν στις πολιτιστικές επιρροές, που έχουν κατακλύσει το νησί κατά τη διάρκεια της ιστορίας, καθώς και στη μοναδική γεωγραφική θέση της χώρας, στο πολιτικό τηςπεριβάλλον, στους θρησκευτικούς και οικονομικούς παράγοντες που τη διέπουν σήμερα.

“Αυτή η έκθεση στοχεύει στη δημιουργία μιας πειραματικής σύνδεσης, είναι -θα μπορούσαμε να πούμε- μια προσπάθεια να συνδεθεί το μυστήριο που αποπνέει το νησί, με την προσπάθεια των καλλιτεχνών να δουν το κόσμο μέσα από μια νέα οπτική’’ δηλώνει η Tempestini. Με το ‘Cūprum’ να παραπέμπει στην κλασική λατινική ονομασία για το χαλκό, αυτό που αναγνωρίστηκε στην παγκόσμια ιστορία ως το ‘μέταλλο της Κύπρου’, τώρα αποτελεί τη βάση για νέες εμπνεύσεις, έννοιες και καλλιτεχνική δημιουργία.

“Στον πυρήνα της έννοιας της σύνδεσης βρίσκεται η αρχέγονη σχέση – η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της γης”, τονίζει η Tempestini. “Από εδώ προέρχεται και το όνομα της Κύπρου, από κάτι που προέρχεται από τα σπλάχνα της, ένα υλικό που είναι μέρος του εδάφους της και απαντάται ως αγνό μέταλλο στη φύση: cūprum, ο χαλκός.

07ec806c-db65-4847-950e-0ec17d99497b

 

Οι διεθνείς καλλιτέχνες (Σοφία Στέβη, Marlene Stark, Talissa Lallai), οι οποίες παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην έκθεση ‘Cūprum’, πέρασαν τον τελευταίο μήνα δουλεύοντας πλάι με τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Λουκά και Κωνσταντίνο Κυπριανού, καθώς και με επιστήμονες όπως ο Αχιλλέας Κεντώνης και  ο Δρ. Γιώργος Κωνσταντίνου.

“Το νησί συνεχώς ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό του, για να δώσει χώρο σε αμέτρητες επιρροές. Αυτό το χαρακτηριστικό θυμίζει έναν καλλιτέχνη, που θέλει διαρκώς να δει τον κόσμο από μια καινούρια σκοπιά, απορρίπτοντας όλες τις κοινώς αποδεκτές αντιλήψεις και προκαταλήψεις σχετικά με τον κόσμο, καταστρέφοντας και δημιουργώντας, ισχυρά ή ήπια” τονίζει ακόμη η Τempestini.

5de6925e-dd81-4a48-9498-03c4a711eb50

 

Πέρα από την καθεαυτή έκθεση, οι διοργανωτές θα δημιουργήσουν ένα αρχείο με όλο το υλικό που προέκυψε σαν αποτελέσματα του Residency, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για ανάλογες δράσεις στη χώρα, χαράσσοντας ταυτόχρονα το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη στο τομέα της καινοτομίας.

Ημερομηνία: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016, 7 μ.μ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 3 Ιουνίου. Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία

 

Μάθετε περισσότερα για το «ABR IN LAB», τους συμμετέχοντες και την επερχόμενη έκθεση ‘Cūprum’ στο www.facebook.com/ABRINLAB

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending