Είναι γενικά γνωστό πως τα λακκάκια στα μάγουλα, που έχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο είναι θέμα γονιδίων. Αλλά τι άλλο έχει ειπωθεί για τις πιο “βαθιές” τους λεπτομέρειες;
Για αρκετό καιρό, τα λακκάκια θεωρούνταν ως γενετικό χαρακτηριστικό: Αν τα είχαν και οι δύο γονείς, τότε πολύ πιθανόν να αναπτυσσόταν και στο παιδί τους.
Σήμερα όμως, οι επιστήμονες συζητούν πως ουσιαστικά είναι ένα “ακανόνιστο” γενετικό χαρακτηριστικό, που δεν έχει σχέση με το αν τα έχουν οι γονείς ή όχι.
1Πώς δημιουργούνται τα λακκάκια;

Υπάρχουν 2 θεωρίες για το τι τα δημιουργεί εξ αρχής:
Η πρώτη αφορά την ύπαρξη μικρότερων μυών γύρω από το στόμα.
Η πιο δημοφιλής όμως θεωρία, έχει να κάνει με “ελάττωμα” στο μυ του προσώπου, που ονομάζεται “ζυγωματικός μείζων” – ένας μεγάλος μυς στην πλευρά του προσώπου. Τα λακκάκια δημιουργούνται με το διαχωρισμό αυτού του μυ, που συνήθως είναι ενιαίος στους υπόλοιπους ανθρώπους.
Έτσι, δημιουργείται το λακκάκι κάθε φορά που χαμογελάς, με το “βαθούλωμα” από το διαχωρισμό.
2Μπορείς να κάνεις μόνος σου λακκάκια αν δεν τα έχεις ήδη;

Όσο κι αν τα θέλεις, δυστυχώς η απάντηση είναι όχι. Όχι πως αυτό εμπόδισε πολλούς να το δοκιμάσουν. Και όμως υπήρχε η λεγόμενη Μηχανή για Λακκάκια (Dimple Machine) το 1936, δημιουργία της Isabella Gilbert από τη Νέα Υόρκη.
Μπορεί να σου φαίνεται άσχημη/αχρείαστη εφεύρεση, αλλά τότε ο μοχλός που πίεζε τις πλευρές του προσώπου σου (βλ. εικόνα), έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν πως όντως μπορείς να κάνεις λακκάκια!