Τωρά τελευταία, επειδή εππέσαν πολλά προσκλητήρια γάμου, (τζιαι είμαι σίουρη ότι ούλλοι “σσιερούμαστε” όταν τα λαμβάνουμε), εκάμαν μας να πάμε λλίο πίσω στο παρελθόν.
Έτσι, εκάμαν μας να θυμηθούμε τους Κυπριακούς γάμους στα παλιά χρόνια τζιαι να τους συγκρίνουμε με τους τωρασινούς.
Δες τις διαφορές παρακάτω:
1Διαφορά στον τρόπο γνωριμίας του ζευγαριού
- Παρελθόν:
Όπως όλοι ξέρουμε, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας παντρεύονταν μόνο με προξενιά.
Η προξενήτρα έστελλε τα προξενιά στην οικογένεια της νύφης και η απόφαση για το αν θα γινόταν η πρόταση δεκτή, ήταν αποκλειστικά δουλειά των γονιών, ενώ η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα να φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση.
- Παρόν:
Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat κτλ..”Σε γνώρισα στο facebook και σου ‘κανα και like” όπως λέει και το τραγούδι.
Σήμερα οι περισσότεροι εκαταντήσαν να γνωρίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές όμως η κατάληξη όταν συναντηθούν από κοντά είναι κάπως έτσι:
“Μα όταν σε είδα από κοντά, είδα το Χάρο live!“ #True#story
2Διαφορά στο Προικοσύμφωνο
- Παρελθόν:
Παλιά αν δεν υπήρχε προικοσύμφωνο ο γάμος δεν γινόταν!
Αυτό ήταν ένα συμβόλαιο που υπογραφόταν από τον γαμπρό και την οικογένεια της νύφης και περιείχε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που δίνονταν ως προίκα σε αυτόν.
- Παρόν:
Σήμερα τζιαι ειδικά στους καιρούς μας έτσι πράματα εν έχουμε. Αν είχαμεν όμως… στο συμβόλαιο αυτό θα αναγράφονταν τα χρέη της Κυπραίας νύφης στην αισθητικό, στην κομμώτρια, στη νυχού, στα καταστήματα κτλ., έτσι απλά για να ξέρει ο άντρας τα έξοδα που πρόκειται να έχει όταν παντρευτεί την Κυπραία του!
3Διαφορά στα Τραγούδια και Χορούς
- Παρελθόν:
Στους τότε καιρούς, για να ντύσουν το γαμπρό και τη νύφη, εφέρναν βιολιστές τζιαι μουσικούς (π.χ. Τερλικκάς) με το λαούτο και το βιολί τους να τραγουδούν standard το “‘Ωρα καλή τζι’ ώρα χρυσή…“. Μετά, στο τραπέζι, εσηκώνουνταν όλοι τζιαι εχορεύκαν παραδοσιακούς χορούς σε στυλ:
“Ψιντρή βασιλιτζιά μου…” τζιαι
“Έλα κορού να δούμε τα μαύρα σου τα μάθκια…”
- Παρόν:
‘Ιντα chance να μεν παίξει τουλάχιστον 3 φορές το “Τίκα τάκα” ή το” Μάδαγες τις μαργαρίτες” (ή και το πιο ακραίο, το “Στο τρελοκομείο…”).
Επιπλέον, όλοι και όλες θα σηκωστούν να σούζονται και ο χώρος θα μοιάζει αναμφίβολα με club ή μάλλον με μπουζούκια! Ένας Τσαλίκης και ένας Οικονομόπουλος λείπει!
4Διαφορά στο Καρφίτσωμα λιρών στα ρούχα του ανδρόγυνου
- Παρελθόν:
Παλιά, το έθιμο ήταν όλοι οι συγγενείς να τραγουδούν στο ζευγάρι καρφιτσώνοντας στα ρούχα τους λίρες.
Ναι, τότε εβαστούσαν πολλές λίρες τζιαι εκάμμαν το ανδρόγυνο χαρούμενο με το να τους “πλουμίζουν“.
- Παρόν:
Σήμερα πού έτσι τύχη; Έτο να βάλουν κάτιτοις μες το φακελούιν οι καλεσμένοι απλά τζιαι μόνο που αντροπή. Τι θα γινόταν αν εγίνετουν σήμερα το παλιό έθιμο με το καρφίτσωμα των χρημάτων στα ρούχα; Πολύ απλά, το πολλύ να εκαρφιτσώναν 2-3 20ευρα τζιαι να τους εσύρναν μονόευρα τζιαι δίευρα. Ε ναι, έσσιει κρίση, τι ενομίσατε;
Οι διαφορές είναι σίγουρα πάρα πολλές.
Καμιάν ομοιότητα βρίσκεις; Να σου πω εγώ! Όπως πάντα το φαΐν! Tζιαι πριν τζιαι τωρά, οι Κυπραίοι ξέρουν να τρων.
Ναι μπορεί πολλοί να προτιμούν πιο highclass καταστάσεις τζιαι να επιλέγουν κόκτειλ για το γάμο τους… Αλλά μάνα μου, για να διασκεδάσει ο Κυπραίος τζιαι να περάσει καλά σε γάμο, θέλει φαΐ.
Απεριόριστο τζιαι ωραίο φαΐ.