Αυτή είναι η ιστορία της Ομόνοιας!

Sports Enthusiast
kerkida.net

4 Ιουνίου 1948 – 4 Ιουνίου 2017 και Ομόνοια ετών 69. Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν 69 χρόνια ιδρύθηκε η Ομόνοια Λευκωσίας, σωματείο με ποικιλόμορφη δράση που έμελλε να ταράξει τα δεδομένα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια 

Έτος 1948. Με τον εμφύλιο να μαίνεται στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο αθλητισμός με τον ΣΕΓΑΣ να ζητά από τα αθλητικά σωματεία να υπογράψουν δήλωση φρονημάτων, αίτημα που απευθυνόταν και στα κυπριακά σωματεία.

Αρκετοί κομμουνιστές σε όλες τις επαρχίες αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτή τη δήλωση, αφού έτσι θα αποκήρυσσαν τα φρονήματα τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αποσκίρτηση από τα “εθνικόφρονα” σωματεία και ταυτόχρονα η δημιουργία νέων σωματείων.

Τέτοιο ήταν και η Ομόνοια! Όνομα που επιλέχθηκε για να συμβολίζει την ενότητα και την αγάπη σε μια περίοδο καθόλα ταραγμένη για τον Ελληνισμό! Ως χρώμα επιλέχθηκε το πράσινο, χρώμα που συμβόλιζε την ελπίδα.

 

Η Ομόνοια, λοιπόν, μαζί με την Νέα Σαλαμίνα στην Αμμόχωστο, την Αλκή στη Λάρνακα, τον Ορφέα στη Λευκωσία, τον Νέο Αστέρα Μόρφου και τον ΑΜΟΛ δημιούργησαν την ΚΕΠΟ (Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με τον πρώτο αγώνα του τριφυλλιού να ήταν στις 31/10/1948 απέναντι στον ΑΜΟΛ Λεμεσού.

Τελικό σκορ 5-1 υπέρ των πράσινων που αγωνίστηκαν με τους Παναγιώτη Ταλιάνο, Ανδρέα Καρυόλου, Χαμπή Φιλίππου, Αγησίλαο Τσιαλή, Τικράν Μισιριάν, Γωγάκη Καραγιάννη, Κιλίς Μπετικιάν, Χατζάκ Μπαλατονί, Τάκη Σκαλιώτη, Ρομπέρ Κονστανιάν και Κώστα Λυμπουρής. Η ιστορία ξεκίνησε να γράφεται!

omonoia.com.cy

Το 1953 το ποδόσφαιρο στην Κύπρο ενοποιείται και η Ομόνοια μαζί με τα άλλα σωματεία της ΚΕΠΟ γίνονται δεκτά στην ΚΟΠ με την ομάδα της Λευκωσίας να αγωνίζεται στην Α’Κατηγορία.

Τα πρώτα χρόνια του τριφυλλιού στο ενοποιημένο χαρακτηρίζονται ως χρόνια δύσκολα, χρόνια προσαρμογής, χρόνια που έμελλε όμως να πλάσουν τον χαρακτήρα του σωματείου.

Οι πρώτοι τίτλοι και η χρυσή φουρνιά!

ant1iwo.com

Όταν μάλιστα την περίοδο 1960-61 έρχεται και το πρώτο πρωτάθλημα με προπονητή τον Βούλγαρο Νάσκο Τσακμάκοφ ήταν πλέον φανερό πως το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Η Ομόνοια έπαιρνε σιγά, αλλά σταθερά, θέση ανάμεσα στους μεγάλους του κυπριακού ποδοσφαίρου. Οι βάσεις για να γίνει η Ομόνοια «βασίλισσα» ήταν εκεί. Το 1965 έρχεται και το πρώτο κύπελλο και το 1966 το δεύτερο πρωτάθλημα.

Η δεκαετία του ’70 φέρνει στο προσκήνιο ποδοσφαιριστές-θρύλους για τους πράσινους αλλά και το κυπριακό ποδόσφαιρο στα πρόσωπα των Σωτήρη Καϊάφα, Νίκου Χαραλάμπους, Αντρέα Κανάρη, Μάριου Πραξιτέλους και άλλων.

Το 1972 έρχεται και το πρώτο ντάμπλ για να ακολουθήσει ένα ρεκόρ που μοιάζει ανεπανάληπτο: 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα (1974-1979) ενώ το 1974 έρχεται και το κύπελλο στην πράσινη τροπαιοθήκη!

Την δεκαετία του ’80 η κυριαρχία του τριφυλλιού συνεχίζεται με 7 πρωταθλήματα (1981-1985, 1987,1989) με τα 3 να είναι ντάμπλ (1981,1982, 1983) και άλλα 2 κύπελλα το 1980 και το 1988.

Ταυτόχρονα, το ρόστερ σταδιακά ανανεώθηκε με ποδοσφαιριστές όπως ο Κλείτος Ερωτοκρίτου, Τάκης Μαυρής, Γιώργος Σαββίδης, Ευαγόρα Χριστοφή να είναι μόνο λίγοι από τους πρωτεργάτες της δεύτερης χρυσής δεκαετίας της Ομόνοιας.

Η σύγχρονη εποχή

Η δεκαετία του ’90 φέρνει και κάμψη. Παρά το ξεκίνημα με πατημένο το γκάζι (2 κύπελλα το 1991 και το 1994 και πρωτάθλημα το 1993) η συνέχεια δεν είναι ανάλογη.

Το πρωτάθλημα χάνεται στις λεπτομέρειες τις περιόδους 1995, 1998 και 1999 για να έρθει το κύπελλο του 2000 να επαναφέρει την Ομόνοια σε πορεία τίτλων.

Το 2001 και το 2003 άλλα 2 πρωταθλήματα προστίθενται στη τροπαιοθήκη με τον Ράινερ-Μάρκο Ράουφμαν να είναι το υπερόπλο των τριφυλλοφόρων με απίστευτα στατιστικά σκοραρίσματος.

trifylli.net

Έρχεται και το κύπελλο το 2005 και το 20ο πρωτάθλημα το 2010 αλλά πλέον οι τίτλοι δεν έχουν την συνέχεια που είχαν. Τα κύπελλα του 2011 και του 2012 είναι τα τελευταία τρόπαια που κατέκτησε το τριφύλλι.

Συνολικά, στην 68η ιστορία της η Ομόνοια μετρά 20 πρωταθλήματα, 14 κύπελλα αλλά και 16 Ασπίδες (κάτι που την καθιστά πολυνίκη στο θεσμό)!

Η νίκη επι του Ajax!

Στα κύπελλα Ευρώπης, η μεγαλύτερη επιτυχία που έχει να επιδείξει η Ομόνοια είναι η νίκη επι του μεγάλου Ajax το 1979 με 4-0, νίκη που συντάραξε το παγκόσμιο. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του BBC “Δεν είναι λάθος, 4-0 η Ομόνοια τον Ajax”!

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Ομόνοιας!

megatv.com.cy

Μεγάλο κομμάτι στην ιστορία της Ομόνοιας είναι και ο κόσμος της. Από ιδρύσεως, η ομάδα της Λευκωσίας συγκέντρωνε στους κόλπους της αρκετούς φίλους που σταδιακά πληθύνονταν με αποκορύφωμα την χρυσή εικοσαετία (1970-1990) που έκανε την Ομόνοια την λαοφιλέστερη ομάδα της Κύπρου βάση αριθμών.

Ως ένδειξη εκτίμησης, οι πράσινοι απέσυραν την φανέλα με τον αριθμό 12 που αφιερώθηκε στον κόσμο.

Δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο!

omonoia24.com

Στα υπόλοιπα τμήματα, σήμερα, η Ομόνοια διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου σάλας, πετόσφαιρας, καλαθόσφαιρας, ποδηλασίας ενώ στα σκαριά είναι και ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών.

Ομόνοια ετών 68, λοιπόν. Αναμφίβολα, μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες του νησιού που γεννήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μεγαλούργησε και κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό “βασίλισσα”!

Χρόνια πολλά, Ομόνοια!