fbpx

Από πού πήραν τα ονόματα τους οι κυπριακές ομάδες; (Part 2)

Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο πως πήραν τα ονόματα τους οι ομάδες από την ΑΕΚ μέχρι τον Άρη. Σειρά, σήμερα, παίρνουν οι υπόλοιπες ομάδες από τον Διγενή Μόρφου ως την Ομόνοια με την κάθε ομάδα να έχει την δική της ξεχωριστή ονομασία!

1
Διγενής

Ένα από τα πλέον ιστορικά σωματεία της Κύπρου είναι το σωματείο της Μόρφου. Ιδρύθηκε το 1931 από 38 νεαρούς Μορφίτες που συγκεντρώθηκαν στο σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος λογοτέχνης Λουκής Ακρίτας. Εκεί έδωσαν στο νέο σωματείο το όνομα “Διγενής” για να συνοψίζει την εθνική δράση του σωματείου αλλά και λόγω μιας παράδοσης που ήθελε τον Διγενή Ακρίτα να έζησε στη Μόρφου.

2
Δόξα

Για την Δόξα δεν καταφέραμε να βρούμε ιδιαίτερες πληροφορίες από που πήρε το όνομα της. Μάθαμε όμως πως το πλήρες όνομα του σωματείου είναι Δοξα-ΘΟΙ Κατωκοπιάς. Και αν αναρωτιέστε τι σημαίνει ΘΟΙ, η απάντηση είναι Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα!

3
Εθνικός Άχνας

Το σωματείο της Άχνας ιδρύθηκε το 1968 και πήρε το όνομα του από τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο Αθηνών, μετά από εισήγηση του Αχνιώτη αθλητή, Παναγιώτη Πιερή.

4
ΕΝΠ

Για να δημιουργηθεί η Ένωση Νέων Παραλιμνίου, όπως είναι το πλήρες όνομα της, χρειάστηκε να γίνει μια συγχώνευση. Αυτή ανάμεσα στον Φιλαθλητικό Σύλλογο “Ηρακλής” και του Αναγνωστηρίου “Η Αγάπη του Λαού” που μάλιστα κινδύνευε με πτώχευση. Οι ιδρυτές του σωματείου επέλεξαν το “Ένωση Νέων Παραλιμνίου” ανάμεσα σε άλλα 6 ονόματα.

5
Ερμής

Προφανώς, όπως και ο Απόλλωνας πήρε το όνομα του από το θεό Ερμή. Έχει πάντως ενδιαφέρον, η δημιουργία του αραδιππιώτικου σωματείου αφού ξεκινά, ουσιαστικά, από το 1955 όταν οι Άγγλοι κατακτητές κήρυξαν παράνομη την ΑΟΝ με τους επικεφαλής της οργάνωσης να δημιουργούν τους φτεροπόδαρους το 1958 με την επωνυμία “Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Ερμής”

6
Καρμιώτισσα

Ιδιαίτερη περίπτωση η ομάδα των Πολεμιδιών αφού πήρε το όνομα της εξαιτίας μιας εκκλησίας και συγκεκριμένα από το ξωκλήσι της Παναγίας της Καρμιώτισσας στα Πάνω Πολεμίδια.

7
Νέα Σαλαμίνα

Το βαρωσιώτικο σωματείο πήρε το όνομα του από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας που βρίσκεται λίγο έξω από την Αμμόχωστο με το Νέα να προστίθεται, όπως έγινε και σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή (π.χ. Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία) για να δηλώσει την συνέχεια παρελθόντος και παρόντος.

8
Ολυμπιακός

Σπάνια περίπτωση είναι ο Ολυμπιακός Λευκωσίας αφού πήρε το όνομα του εξαιτίας ενός άλλου Ολυμπιακού, αυτού του Πειραιά. Οι ιδρυτές, βλέπετε, του Τακτακαλίτικου σωματείου είχαν ιδιαίτερη αγάπη προς τους ερυθρόλευκους Πειραιώτες και επέλεξαν το 1931 όταν και δημιουργήθηκε το σωματείο της Λευκωσίας να το ονομάσουν “Ολυμπιακός” προς τιμήν του Ολυμπιακού Πειραιώς που μόλις είχε πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδος.

9
Ομόνοια

Είναι γνωστό πως οι πράσινοι ιδρύθηκαν από αθλητές που αγωνίζονταν με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ και το 1948 αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση φρονημάτων εν μέσω ιδεολογικού εμφύλιου στην Ελλάδα. Οι αθλητές, λοιπόν, που αποχώρησαν επέλεξαν ως όνομα του νέου σωματείου το “Ομόνοια” για να δηλώσουν την αντίθεση τους προς τον διχασμό και την διάσπαση.

Εσύ ήξερες από που πήραν τα ονόματα τους οι ομάδες της Κύπρου;

 

Δες επίσης: Από πού πήραν τα ονόματα τους οι κυπριακές ομάδες; (Part 1)

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending