Στις μέρες μας βλέπουμε παντού σχηματάκια καρδιάς. Φυσικά ο συβολισμός τους αποκαλύπτει τον έρωτα, την αγάπη και τη ζωή.
Έλα, όμως, που η καρδιά μας δεν μοιάζει καθόλου με το σχήμα που όλοι ζωγραφίζουμε…
1Από πότε ξεκίνησαν να ζωγραφίζονται έτσι οι καρδιές;
Σχήματα καρδιάς ξεκίνησαν να υπάρχουν στα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας. Ο συμβολισμός τους, όμως, πάνω στα αγγεία ήθελε ουσιαστικά να απεικονίσει τα φύλλα του αμπελιού προς τιμή του θεού Διόνυσου.
2Από πού ήρθε η έμπνευση για το συγκεκριμένο σύμβολο;
Η έμπνευση για το σχηματισμό των φύλλων σε σχήμα καρδιάς, έγινε από το σχήμα που είχαν τα φύλλα της συκιάς και του κισσού.
3Η σχέση του συμβόλου της καρδιάς με τον έρωτα
Τελικά, η καρδιά συσχετίστηκε με τον έρωτα τον 13ο αιώνα, όταν ένας άγνωστος συγγραφέας έγραψε ένα ερωτικό δοκίμιο με τίτλο «Li romanz de la poire», (= ο έρωτας του αχλαδιού), και στο εξώφυλλο υπήρχε μια ζωγραφιά ενός άντρα να γονατάει μπροστά από την αγαπημένη του και να προσφέρει την καρδιά του, με κωνικό σχήμα.
4Πότε άλλαξε το σχήμα και πήρε τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε;
Τον 16ο αιώνα μια Αγία των καθολικών, η Saint Margaret Mary Alacoque, ισχυρίστηκε ότι οραματίστηκε την Ιερή καρδιά του Χριστού, τυλιγμένη με αγκάθια και είχε ακριβώς το σχήμα που ξέρουμε σήμερα όλοι.
Το σύμβολο της καρδιάς από τότε άρχισε να εμφανίζεται στις ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες, με το Χριστό να κρατάει την καρδιά του ανθρώπου στο σχήμα που όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα…
5Ο έρωτας και οι… καρδούλες
Καταλήξαμε, λοιπόν, να απεικονίζουμε τον έρωτα με το σύμβολο αυτό, όταν οι Βρετανοί τον 18ο αιώνα ξεκίνησαν τη μόδα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου.
Ήθελε οι ερωτευμένοι να ανταλλάζουν μεταξύ τους ερωτικά μηνύματα, στολισμένα με καρδούλες.