fbpx

Οι 10 κυπριακοί τρόποι που χαρακτηρίζουμε τον… “εγκέφαλο” όποιου μας νευριάζει!

Όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε (ή να προσβάλουμε) κάποιον ότι δεν είναι πολύ έξυπνος ή , θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα την έκφραση:

“Μυαλό Κουκούτσι” ή και το “Αγύριστο Κεφάλι”

Όμως επειδή είμαστε Κυπραίοι και γουστάρουμε την ποικιλία (και τες μίξ ενισχυμένες), είπαμε να δημιουργήσουμε που μόνοι μας πολλές και διάφορες τέτοιες εκφράσεις!

Πάμε να δούμε πόσες ξέρεις ή λαλείς τες και εσύ: 

 

1
Χάννει ο Πάττιχος σου; 

Ελληνική αναδιατύπωση: Το καρπούζι σου έχει διαρροή 

Ο πάττιχος (καρπούζι), προσδιορίζει το κεφάλι του ανθρώπου και η… “διαρροή” (χάνει) δείχνει τη “βλάβη” που έχει ο εγκέφαλός του. Είναι πολλά τα ψυχολογικά!

2
Ελασσκάραν οι βίδες σου!

Ελληνική αναδιατύπωση: Χαλαρώσανε οι βίδες σου 

Στην Κύπρο με αυτή τη φράση, θέλουμε να δείξουμε ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου συγκρατείται μεταφορικά από μερικές βίδες, όπως οι βίδες κρατάνε σταθερά τα έπιπλα, τους τοίχους και τα ράφια.

Η φράση αυτή, αποδεικνύει ότι οι βίδες κάποιου ανθρώπου έχουν χαλαρώσει, το ίδιο και ο εγκέφαλός του!

3
Έχασες τον τέλεια;

Ελληνική αναδιατύπωση: Τον έχεις χάσει τελείως ε; 

Σε αυτή τη περίπτωση το “Τον” αναφέρεται στον εγκέφαλό μας, που συνήθως έχει τάσεις φυγής, αλλά είναι και τόσο… γρήγορος, με αποτέλεσμα να τον χάνουμε τελείως από τα μάτια μας κάθε φορά που θέλει να αποδράσει! (Τον! Γύρνα πίσω!)

4
Εν κόφκει η ξερή σου.

Ελληνική αναδιατύπωση: Δεν κόβει το κεφάλι σου.

Η ξερή εδώ δεν αναφέρεται στο παιχνίδι τράπουλας που όλοι γνωρίζουμε, αλλά προφανώς στο κεφάλι του ανθρώπου!

Ένα κεφάλι ξερό που μάλιστα δεν κόβει… Μόνο άχρηστο θα είναι… Οπότε και ο εγκέφαλος, πάει με το πακέτο!

5
Έκρουσες τέλεια!

Ελληνική αναδιατύπωση: Έχεις καεί παντελώς!

Έκρουσες φίλε μου, έκρουσες… O εγκέφαλος σου έχει γίνει στάχτη! Ο εγκέφαλος εδώ δεν έχει καμιά επικοινωνία με τον έξω κόσμο, παρ’ όλο που το ίδιο το μυαλό υπερλειτουργεί χαμένο σε άλλες διαστάσεις… (έξω βρέχει ουράνια τόξα, οι μονόκεροι είναι σε ετοιμότητα!)

6
Κκελλέ κουλούμπρα

Ελληνική αναδιατύπωση: Kεφάλι σαν Κουλούμπρα

Μια κουλούμπρα, που το μόνο που ξέρει είναι να μεγαλώνει και φυσικά δεν περιέχει ίχνος εγκέφαλου. Έτσι και ο άνθρωπος μεγαλώνοντας, δεν αποκτά κανένα σημάδι εγκεφαλικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το κεφάλι του να μοιάζει απλά με το σχήμα μιας κουλούμπρας!

7
Κκελλέ αμόνι

Ελληνική αναδιατύπωση: Κεφάλι σαν Αμόνι

Το αμόνι είναι κάτι σαν μεταλλική ή πέτρινη βάση η οποία χρησιμοποιείται για να γίνεται πάνω σφυριλάτηση. Δηλαδή, το αμόνι με απλά λόγια δέχεται συνέχεια απανωτά χτυπήματα, χωρίς όμως να παθαίνει τίποτα, μιας και αυτός είναι ο σκοπός του.

Έτσι και το κεφάλι σε αυτή τη περίπτωση, χαρακτηρίζεται σαν αμόνι, που όσα χτυπήματα και να του δώσεις δεν παθαίνει τίποτα. Δηλαδή δεν καταλαβαίνει, δεν αισθάνεται και δεν αλλάζει!

8
Εν ο νους σου τζιαι γυρίζει!

Ελληνική αναδιατύπωση: Είναι το μυαλό σου που γυρίζει

Εδώ ο εγκέφαλος στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του μέσα στο κεφάλι μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας ή να λέμε ανοησίες!

Έτσι δικαιωματικά, οι άλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη φράση εναντίον μας, θέλοντας να μας χαρακτηρίσουν ώς άμυαλους και ελλιπείς!

9
IQ Κοκκονόσυκο (ή παπουτσόσυκο)

Ελληνική αναδιατύπωση: Ο δείκτης νοημοσύνης σου είναι κουκούτσι σύκου

Με λίγα λόγια ο δέικτης νοημοσύνης σου είναι ανύπαρκτος!

10
Η κκελλέ σου πας στο σέντε

Ελληνική αναδιατύπωση: To κεφάλι σου βρίσκεται πάνω στο σέντε

Θυμίζει σας κάτι; …Αν σας έλεγα 5 (πέντε); Σας έρχεται κάτι? Έλα τώρα, όλοι το λέγαμε! Μήπως θυμάστε το 3 (τρία) – Η κκελλέ σου μπαταρία!; …

Παιχνίδι που παίζαμε όλοι όταν είμασταν μικροί! Έλεγες σε κάποιον: “Ρε πέ μου 5!” “πέντε” … “η κκελλέ σου πας το σέντε” ήταν τάχα μου η αποστωμοτική απάντηση… με λίγα λόγια λέγαμε ότι το κεφάλι σου απουσιάζει εντελώς απο το σώμα σου, άρα είσαι ένας βλάκας! 😛

 Εσύ ποιες εκφράσεις χρησιμοποιείς;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending