fbpx

Γιατί νιώθεις ότι “πέφτεις” λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος;

Σου έχει τύχει και εσένα καθώς πας στο κρεβάτι για ύπνο, την στιγμή που είσαι έτοιμος να αποκοιμηθείς, να νιώθεις εκείνη την περίεργη αίσθηση ότι “πέφτεις” από κάπου;

Αποτέλεσμα φυσικά είναι να ξαφνιάζεσαι προτού καταλάβεις ότι δεν πέφτεις στην πραγματικότητα!

Τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί το παθαίνουμε αυτό;

Σύμφωνα με τον Michael Breus, Ph.D., ειδικό σε θέματα ύπνου και συγγραφέα του βιβλίου “The Power of When” αυτές οι ακούσιες συσπάσεις ονομάζονται “sleep starts” ή “hypnic jerks και είναι πολύ συχνές αλλά καθόλου επιβλαβείς.

Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου εκτιμά ότι γύρω στο 70% των ανθρώπων βιώνουν τη συγκεκριμένη κατάσταση, οπότε αν τη βιώνεις και εσύ, μην πανικοβάλλεσαι!

Freepik.com

Μπορεί να μην υπάρχει 100% η σωστή εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό, όμως μερικές θεωρίες έχουν διατυπωθεί:

1η Θεωρία:

Καθώς το νευρικό σύστημα ετοιμάζεται να μεταβεί στην κατάσταση ύπνου, χαλαρώνει, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και ο μυϊκός τόνος αλλάζει, προκαλώντας έτσι τις συσπάσεις.

2η Θεωρία:

Ο εγκέφαλoς πέφτει για ύπνο πριν από το σώμα, ξεγελώντας έτσι τους μύες μας, οι οποίοι χαλαρώνουν, δίνοντας την αίσθηση πραγματικής πτώσης.

3η Θεωρία:

H κατάσταση αυτή φαίνεται να γίνεται πιο συχνή σε όσους έχουν έλλειψη ύπνου. Συγκεκριμένα, όσο πιο μεγάλη είναι η στέρηση του ύπνου, τόσο πιο γρήγορα το μυαλό αποκοιμάται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι υπναγωγικοί σπασμοί.

1
Πώς μπορείς να το σταματήσεις (ή περιορίσεις);

Freepik.com

 

Είπαμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό, αλλά υπάρχουν λύσεις αν θέλετε να μην σου συμβαίνει, ή τουλάχιστον να μειωθεί η συχνότητα του!

1. Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες την μέρα

2. Απόφυγε την καφεΐνη μετά την 14:00

3. Μείωσε το αλκοόλ στο ελάχιστο

4. Διάβαζε βιβλία πριν πας για ύπνο

5. Μείωσε το άγχος σου

Εφάρμοσε λοιπόν τα πιο πάνω και σίγουρα θα δεις διαφορά!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,800FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending