fbpx

Ξένοι που πήραν μεταγραφή μέσω Κύπρου!

Οι, προ μερικών ημερών, μεταγραφές των Tomas de Vincenti και του Giorgi Aburjania, επανέφεραν στην επικαιρότητα το θέμα: Ξένοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Κύπρο από όπου και πήραν μεταγραφή στο εξωτερικό. Παραδείγματα πάμπολλα, από την δεκαετία του ’90 και ακολούθως.

Ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν σε σημείο λατρείας, που ομόρφυναν τα γήπεδα μας (άλλοι για λίγο, άλλοι περισσότερο) με την παρουσία τους και μέσω των ομάδων μας εξασφάλισαν μεταγραφή σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα.

Εμείς επιλέξαμε 9 τρανταχτές περιπτώσεις και σας τις παρουσιάζουμε.

1
Mickael Pote

Το μεγάλο αστέρι της Ομόνοιας την περίοδο 2014 – 15 και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 17 τέρματα. Ήρθε στην Κύπρο σε ηλικία 30 ετών, με προϋπηρεσία στη Γαλλία και την Γερμανία χωρίς όμως την πολύ καλή χρονιά στο ενεργητικό του. Στο τριφύλλι αγαπήθηκε όσο λίγοι τα τελευταία χρόνια, έκανε μια, πραγματικά, εξαιρετική χρονιά, που λειτούργησε ως διαβατήριο για την μεταγραφή του στην τουρκική Adana Demirspor όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

2
Mike Obicu

Ο αγαπημένος Mike των φίλων της Κυρίας, χρωστά ένα πολύ μεγάλο μέρος της καριέρας του στην ομάδα της Αμμοχώστου. Ήρθε στην Κύπρο το 1989, στα 21 του, και για 3 χρόνια έβγαζε μάτια με τις ικανότητες του. Τα 33, συνολικά, του τέρματα ήταν ικανά να πείσουν τον πρόεδρο της ολλανδικής Feyenoord να δαπανήσει ένα σεβαστό για την εποχή ποσό και να τον αποκτήσει. Ο Νιγηριανός επιθετικός επέστρεψε στους κυανόλευκους το 1999. Αγωνίστηκε στην προσφυγική ομάδα μέχρι τον Μάρτη του 2000, όταν και η διοίκηση των Βαρωσιωτών τον αποδέσμευσε. Σήμερα, είναι προπονητής ποδοσφαίρου στην Feyenoord.

3
Esteban Solari

Δεν υπάρχει Αποελίστας που να μην αποθέωσε τον Tano. Ο Αργεντινός, αδελφός του Santiago Solari, ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2005 σε ηλικία 25 ετών. Παρέμεινε στους γαλαζοκίτρινους μέχρι το 2007 σκοράροντας με απίστευτη συχνότητα (34 τέρματα σε 44 συμμετοχές), γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον της μεξικανικής Pumas που τον έκανε δικό της. Από το Μεξικό, βρέθηκε στην Ισπανία όπου και δεν έπιασε με αποτέλεσμα να γυρίσει ξανά στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ το 2010. Έμεινε για άλλα 3 χρόνια στην ομάδα της Λευκωσίας πριν αρχίσει να αλλάζει τις ομάδες σαν τα πουκάμισα. Από τον Φεβρουάριο ανήκει στην Aucas, ομάδα του Ecuador.

4
Gaston Sangoy

Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που λατρεύτηκε στην Κύπρο, πριν κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, είναι και ο Αργεντινός, πρώην, επιθετικός του Απόλλωνα. Ήρθε στους γαλάζιους το 2007, στα 23 του, και αμέσως έγινε ο αγαπημένος των φίλων της λεμεσιανής ομάδας χάρη στο εκρηκτικό του ταμπεραμέντο και το αστείρευτο ταλέντο. Ειδικά η περίοδος 2008 – 09 ήταν η κορυφαία στην καριέρα του Sangoy αφού σε 27 παιχνίδια πρωταθλήματος σκόραρε 20 φορές. Το 2010 η Sporting Gijon τον έκανε δικό της πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό στη διοίκηση του Απόλλωνα με τον Αργεντινό, στα 26 του να έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Primera Division. To 2013, επιστρέφει στον Απόλλωνα με ποσό – ρεκόρ για τους γαλάζιους για να αποχωρήσει ξανά πέρσι το καλοκαίρι. Ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Mumbai City, ομάδα της Ινδίας.

5
Sunny Kingsley

Ο “βασιλιάς” των φίλων της ΑΕΚ! Ξεκίνησε την καριέρα του περιπλανώμενος στα γήπεδα της Πορτογαλίας πριν καταλήξει στην αιγυπτιακή Zamalek και από εκεί στην ομάδα της Λάρνακας, τον Ιανουάριο του 2007 σε ηλικία 26 χρόνων. Στον 1, 5 χρόνο που έμεινε στο ΓΣΖ, ο Νιγηριανός επιθετικός έκανε απίστευτα πράγματα σκοράροντας κατά μέσο όρο 1 τέρμα κάθε 2 παιχνίδια (15 συνολικά σε 41 παιχνίδια) και δημιουργώντας άλλα τόσα για τους συμπαίκτες του. Κέρδισε μεταγραφή στην ουκρανική Metalurg Donetsk για να επιστρέψει, όμως, στους Λαρνακείς το 2010 με τιμές ήρωα! Το 2012 σε ηλικία μόλις 30 ετών ανακοίνωσε την απόσυρση του από τα γήπεδα αφού οι συχνοί τραυματισμοί του βάρυναν τα πόδια.

6
Ricardo Laborde

Ήρθε στην Ανόρθωση ως δανεικός από την Atletico Huila, κυριολεκτικά, παιδί αφού το 2010 ήταν μόλις 22 ετών. Με το καλημέρα εντυπωσιάζει κυρίως με την ταχύτητα και την διεισδυτικότητα του αλλά είναι άτυχος αφού τραυματίζεται και μένει αρκετό καιρό εκτός. Με το που αποθεραπεύεται ο Στανιμίρ Στοίλοφ  εμπιστεύεται τον “Ρίκκι” και ο Κολομβιανός εξτρέμ αρχίζει να κάνει παπάδες αναγκάζοντας την ομάδα της Αμμοχώστου πρώτα να ανανεώσει τον δανεισμό του (περίοδος 2011-12) και ακολούθως να τον αγοράσει. Συνολικά, στα 3 χρόνια του στην Κυρία, ο Laborde “γράφει” 59 συμμετοχές σημειώνοντας 13 τέρματα, μπαίνοντας μια και καλή στις καρδιές των οπαδών. Το 2013 η ρωσική Krasnodar τον κάνει δικό της έναντι ενός ποσού πέραν του 1 εκατομμυρίου με τον Laborde να παραμένει μέχρι σήμερα στην ομάδα του ρωσικού νότου.

7
Ailton Almeida

Περίπτωση παρόμοια με του Laborde είναι και ο αγαπημένος, για τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, Ailton Almeida. Ήρθε στην ομάδα της Λευκωσίας το 2010, στα 26 του, μετά από ένα επιτυχημένο, τριετές πέρασμα από την Copenhagen. Μάλιστα, οι γαλαζοκίτρινοι πλήρωσαν ένα ποσό γύρω στις 700 χιλιάδες για να τον κάνουν δικό τους και ο Βραζιλιάνος βγάζει σιγά -σιγά τα λεφτά του αφού τα 7 του γκολ στην πρώτη του χρονιά βοηθούν τον ΑΠΟΕΛ να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εκεί που έκανε την πραγματική απόσβεση όμως ήταν στο Champions League της επόμενης περιόδου αφού τα τέρματα του βοήθησαν σημαντικά την ομάδα της Λευκωσίας να πάει μέχρι τους 8. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Βραζιλιάνου “ανάγκασαν” την ρωσική Terek Grozny να πληρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια τον ΑΠΟΕΛ για να τον πάρει στη Ρωσία το 2012. Σήμερα, ο Ailton είναι στη Σαουδική Αραβία και την Al Hilal.

8
Tomas de Vincenti

Οι Αποελίστες τον λάτρεψαν με το που πρωτοπάτησε το πόδι του στην Κύπρο, για λογαριασμό των γαλαζοκιτρίνων, τον Ιανουάριο του 2014, αφού είχε σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου. Το κυπριακό κοινό, όμως, τον έμαθε μέσω της παρουσίας του στον ΠΑΣ Γιάννενα από όπου και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ομάδα από την οποία κατέληξε στην ομάδα της Λευκωσίας. Ήρθε ως δανεικός το πρώτο εξάμηνο, προτού η διοίκηση των γαλαζοκιτρίνων αγοράσει τα δικαιώματα του το καλοκαίρι του 2014 έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ. Εδώ και λίγες μέρες ο Αργεντινός με ιταλικό διαβατήριο ανήκει στην Al Sabab της Σαουδικής Αραβίας με τον ΑΠΟΕΛ να βάζει στα ταμεία του ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου.

9
Giorgi Aburjania

Ένας από τους πολλούς νεαρούς που έφερε στην Ανόρθωση το καλοκαίρι του 2014 ο Ted van Leuwen ήταν και ο 19χρονος (τότε) Γεωργιανός μέσος. Διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του θεωρείτο από τους πλέον ανελίξιμους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Παρέμεινε στην Κυρία μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 όταν και η Gimnastic de Tarragona τον έκανε δικό της και αφού η βαρωσιώτικη ομάδα καρπώθηκε το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ. Προ λίγων ημερών, ο Aburjania έκανε το πιο μεγάλο βήμα στη, μέχρι στιγμής, καριέρα του, αφού τον απέκτησε η κάτοχος του Europa League, Sevilla, έναντι σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ με την Ανόρθωση να παίρνει μέρος του ποσού.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending