Όσοι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο είναι άθλημα καθαρά αντρικό, φαίνεται πως δεν έχουν γνωρίσει ακόμα την Ελένη Τουμπή, η οποία έρχεται να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα!
Η Ελένη Τουμπή, 20 μόλις ετών, φοιτήτρια στον κλάδο Sports Sciense του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αγαπά το ποδόσφαιρο και ασχολείται με αυτό εδώ και πολλά χρόνια.
Μας κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον, και έτσι θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή της ως ποδοσφαιρίστρια, και το πώς βλέπει η ίδια την “μπάλα”.
Ελένη μου, σε ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι με το γυναικείο ποδόσφαιρο και ποια ήταν η αφορμή;
Άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία (6-7 ετών). Θυμάμαι, ο πατέρας μου έπαιζε μπάλα και μου μάθαινε και εμένα. Πάντα έκανα περισσότερο παρέα με αγόρια, παίζοντας ποδόσφαιρο στο πάρκο της γειτονιάς, και έτσι σιγά σιγά μάθαινα και γινόμουν όλο και καλύτερη. Το ποδόσφαιρο μου τράβηξε το ενδιαφέρον από την αρχή, χάρη στο συναγωνισμό και τη δράση του.
Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τις σπουδές σου με αυτό το άθλημα;
Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε ακατόρθωτο! Όταν το θέλεις πραγματικά, τότε μπορείς να συνδυάσεις σπουδές και προπονήσεις.
Το μόνο που χρειάζεται για να αντεπεξέλθεις είναι προσπάθεια, υπομονή και επιμονή!
Τι πιστεύεις έχει να κερδίσει μια γυναίκα από την ενασχόληση της με το ποδόσφαιρο;
Πρώτα πρώτα, μια γυναίκα-ποδοσφαιρίστρια έχει πειθαρχία, μαθαίνει στη συνέχεια να έχει υπομονή. Μαθαίνει τον συναγωνισμό και τον υγιή ανταγωνισμό, και τέλος, καταφέρνει να ξεπερνά κάθε εμπόδιο που συναντά. Εκτός του ότι αποκτά ένα καλογυμνασμένο σώμα, ξέρει να παλεύει στη ζωή της για τα δικά της θέλω μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις!
Θα παρότρυνες περισσότερες νέες φοιτήτριες να γίνουν ποδοσφαιρίστριες και γιατί;
Σίγουρα παροτρύνω όχι μόνο φοιτήτριες αλλά και μαθήτριες να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, γιατί εκτός της εκγύμνασης και της σκληραγώγησης που κερδίζουν, μπορούν επίσης να καλλιεργήσουν την πνευματική τους σκέψη. Αξίζει να δοκιμάσουν όσες περισσότερες το ποδόσφαιρο, ώστε να δημιουργήσουν μια ισχυρή προσωπικότητα και να ανακαλύψουν το δυναμισμό που είχαν κρυμμένο μέσα τους.
Τι έχεις να πεις σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο είναι καθαρά αντρικό άθλημα;
Όποιος θεωρεί ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αντρικό άθλημα, είναι προκατειλημμένος και ζει πίσω από τον κόσμο. Στις μέρες μας, τα πράγματα έχουν αλλάξει και ως γυναίκες είμαστε πλέον ίσες με τους άντρες. Έχουμε δηλαδή το δικαίωμα στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο και πρέπει να δείξουμε πόσα αξίζουμε. Και βεβαίως δεν σημαίνει ότι όταν μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο χάνει την ευαισθησία ή την θηλυκότητα της.
Είναι μαγκιά για μια γυναίκα να είναι ποδοσφαιρίστρια!
Ποια η άποψη σου για το γυναικείο κυπριακό ποδόσφαιρο στην Κύπρο και ποια η ευχή σου για το μέλλον;
Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σχετικά με το αντρικό ποδόσφαιρο. Ο ανταγωνισμός δεν είναι αρκετός, η προβολή και η προώθηση από τα ΜΜΕ είναι ελλιπής, οι οπαδοί ελάχιστοι, και η χρηματοδότηση προς τις Κύπριες ποδοσφαιρίστριες μηδαμινή! Παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο της ξενομανίας, αφού προτιμούνται οι παίκτριες ξένων χωρών αντί της Κύπρου.
Εύχομαι να γίνουν βήματα να αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο, και η Κυπριακή Ομοσπονδία να σταθεί δίπλα στις ανάγκες και του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Οι γονείς επίσης να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, και να μην εμποδίζουν ποτέ τη κόρη τους να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο όταν το θελήσει.
Ελένη μου, σε ευχαριστούμε κι ελπίζουμε μαζί σου για το καλύτερο μέλλον του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου.