fbpx

Οι 3 τροφές που θεωρείς ανθυγιεινές ενώ είναι στην πραγματικότητα ωφέλιμες!

Μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, κατά καιρούς πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί που υποβιβάζουν  ορισμένες διατροφικές επιλογές και εξυψώνουν άλλες.

Στην πορεία όμως, αρκετές από τις θεωρίες αυτές αποδείχτηκαν αβάσιμες και διαψεύστηκαν μέσα από επιστημονικά πορίσματα, με συνέπεια να θεωρούνται πλέον μύθοι.

Οι 3 μεγαλύτεροι μύθοι είναι:

1
Λίπη

Είναι το πιο παρεξηγημένο συστατικό. Το λίπος είναι απαραίτητο για τη διατροφή μας. Αρκεί να είμαστε σε θέση να ξεχωρίζουμε τα καλά από τα κακά λίπη, και να έχουμε κάποιο θερμιδικό έλεγχο.

Τα καλά λίπη βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των νεύρων, προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο και από πολλές εκφυλιστικές  ασθένειες, παράγουν ορμόνες και προάγουν την όραση και την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

Στα καλά λίπη εντάσσονται τα ωμέγα 3 λιπαρά (ψάρια) και τα μονοακόρεστα λιπαρά (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ωμοί ξηροί καρποί & σπόροι, αβοκάντο).

2
Αυγά (ολόκληρα)

Η σύνδεση του κρόκου των αυγών με τη χοληστερόλη έχει λανθασμένα ωθήσει πολλούς στον αποκλεισμό του κρόκου από τη διατροφή τους.

Ο κρόκος περιέχει βιολογική πρωτεΐνη, χολίνη (για τον εγκέφαλο), ζεαξανθίνη (για την όραση). Όταν είσαι υγιής, μπορείς να καταναλώνεις άφοβα 2 κρόκους την ημέρα και όσα επιπλέον ασπράδια επιθυμείς, χωρίς τον κίνδυνο ύψωσης της χοληστερόλης.

Τέτοιος κίνδυνος έρχεται μόνο εάν καταναλώνεις μεγάλο αριθμό κρόκων, κάθε μέρα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

3
Υδατάνθρακες

Οι αμυλώδεις υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν πολλούς διαχωρισμούς.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν άσπρο αλεύρι, το οποίο  προκύπτει με χημικές διαδικασίες του σιταριού από το οποίο αφαιρούνται οι βιταμίνες και οι ίνες του. Το άσπρο αλεύρι έχει συνεπώς κενές θερμίδες και αυξάνει το γλυκαιμικό δείκτη και κατ’ επέκταση την πιθανότητα αποθήκευσης λίπους.

Αντιθέτως, οι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας, περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά μιας γνήσιας φυσικής τροφής και δίνουν την απαραίτητη αίσθηση του κορεσμού.

Καλές επιλογές είναι:

  • καστανό ρύζι,
  • βρώμη,
  • πατάτες,
  • γλυκοπατάτες,
  • κινόα,
  • κους κους,
  • όσπρια,
  • ψωμί και ζυμαρικά από αλεύρι ολικής άλεσης.

Εκτός από τους αμυλώδεις υδατάνθρακες υπάρχουν βέβαια και οι ινώδεις, οι οποίοι είναι ίσως η πολυτιμότερη διατροφική ομάδα για την υγεία μας.

Δυναμώνουν αισθητά το ανοσοποιητικό μας σύστημα δίνοντας παράλληλα ελάχιστες θερμίδες. Θα τους βρεις σε κάθε λογής λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια και άλλα.

Μπορείς να σκεφτείς κι εσύ κάποιο διατροφικό μύθο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending