fbpx

5 + 1 ξένοι ποδοσφαιριστές που ίσως δεν ήξερες πως έπαιξαν στην Κύπρο!

Ανάμεσα στις “καραβιές” ξένων ποδοσφαιριστών που πέρασαν από τα κυπριακά γήπεδα πολλοί ήταν αυτοί που ξεχώρισαν.

Αρκετοί χάθηκαν στο πλήθος χωρίς να καταφέρουν να ξεχωρίσουν, μερικοί ήρθαν, άφησαν καλές εντυπώσεις αλλά για πολλούς λόγους δεν έμειναν καιρό στο νησί μας ενώ είναι και εκείνοι που χάραξαν μια για πάντα το όνομα τους στις καρδιές των οπαδών.

Είναι και μια κατηγορία ξένων ποδοσφαιριστών που πέρασαν από την Κύπρο και που μπορεί να θεωρηθούν και ως “ξεχασμένοι”. Πρόκειται, κυρίως, για ποδοσφαιριστές που ήρθαν στο νησί μας την δεκαετία του ’80 και του ’90 και κάπου… χάθηκαν ανάμεσα στους πολλούς.

5+1 τέτοιους ποδοσφαιριστές σου παρουσιάζουμε σήμερα. Τους θυμάσαι;

 

1
Uwe Bialon 

Γερμανός επιθετικός που ήρθε στην Κύπρο το 1987 για λογαριασμό του Πεζοπορικού στα 24 του χρόνια και αφού προηγουμένως έπαιξε σε ομάδες της πατρίδας του. Η επίδραση του πέρα από καταλυτική ήταν και άμεση αφού στην πρώτη του χρονιά με την φανέλα του “Πιολά” βοήθησε την ομάδα της Λάρνακας να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Έμεινε στην Λάρνακα μέχρι το 1994. Ακολούθως έπαιξε ένα χρόνο στην ΑΕΛ ολοκληρώνοντας την καριέρα του. Έφερε τον χαρακτηρισμό “τάνκς” εξαιτίας της δύναμης του ενώ φημιζόταν και για τα δυνατά του σουτ εκτός περιοχής.

2
Gocha Gogrichiani

Γεωργιανός επιθετικός που έπαιξε στην Ομόνοια την διετία 1993-95 σκοράροντας συνολικά 28 τέρματα σε 50 εμφανίσεις ενώ έπαιξε και για ένα χρόνο (1995-96) στη Νέα Σαλαμίνα πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Με τους πράσινους κατέκτησε το κύπελλο και την ασπίδα το 1994. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ήρθε στην Κύπρο ως ο πρώτος σκόρερ της δυτικής ζώνης του πρωταθλήματος της Σοβιετικής Ένωσης το 1992 αφού με την φανέλα της Tskhumi Sukhumi σημείωσε 26 τέρματα.

3
Istvan Kozma

Ούγγρος μέσος που αγωνίστηκε με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ την διετία 1995-1997. Πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στην πατρίδα του ενώ πέρασε ανεπιτυχώς από την Bordeaux και την Liverpool.

Με την φανέλα των γαλαζοκιτρίνων, ωστόσο, μαζί με τους συμπατριώτες του, Kiprich και Kovacs, πανηγύρισε ένα ντάμπλ την πρώτη του χρονιά όπως και την ασπίδα και το κύπελλο την επόμενη περίοδο. Συνολικά, με την ομάδα της Λευκωσίας συμπλήρωσε 67 συμμετοχές και 11 τέρματα.

4
Iain Jardine

Μας ήρθε από την Σκωτία και αγωνίστηκε στην Ανόρθωση την περίοδο 1984-85. Ήταν προσωπική επιλογή του τότε προπονητή της “Κυρίας”, επίσης Σκωτσέζου, Peter Cormack, και φημιζόταν για το δυνατό του σουτ.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ομάδα της Αμμοχώστου ήταν και η μοναδική φορά που βγήκε εκτός συνόρων ο ξανθομάλλης μέσος αφού τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στην πατρίδα του.

5
David Ujmajuridze

Λιγοστά τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε για τον Γεωργιανό επιθετικό που πέρασε από την Ένωση Νέων Παραλιμνίου την περίοδο 1997-98 και την Αναγέννηση Δερύνειας την περίοδο 1998-99. Ήρθε στο νησί μας πάντως ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Γεωργίας με την φανέλα της Dinamo Batumi.

6
Stefan Majewski

Ήρθε στον Απόλλωνα προς το τέλος της καριέρας του την περίοδο 1988-89 ο Πολωνός αμυντικός. Μάλιστα, θεωρήθηκε πολύ μεγάλη μεταγραφή αφού ήταν μέλος της σπουδαίας Πολωνίας που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ του 1982.

Σε συλλογικό επίπεδο έπαιξε ανάμεσα σε άλλες στην Legia Warsaw, την Kaiserslautern και την Freiburg, ομάδα στην οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Στους γαλάζιους αγωνίστηκε κυρίως ως λίμπερο ενώ στην Κύπρο δέχτηκε και την πρώτη κόκκινη κάρτα στην καριέρα του σε ένα ντέρμπι με την ΑΕΛ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending