fbpx

Μυρσίνη Αριστείδου: Η Κύπρια σκηνοθέτης που τράβηξε τα βλέμματα σε Φεστιβάλ παγκοσμίου φήμης!

Η Μυρσίνη Αριστείδου σπούδασε σκηνοθεσία στο NYU Tisch School of the Arts της Νέας Υόρκης.

Το 2015, η μικρού μήκους ταινία της “Σεμέλη“, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του τμήματος Generation για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους από την 66η Μπερλινάλε στο Βερολίνο – ένα από τα σπουδαιότερα διεθνή φεστιβάλ για τον κινηματογράφο.

Με αφορμή λοιπόν την προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας της στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, που θα διεξαχθεί στο θέατρο Ριάλτο στην Λεμεσό το Σάββατο 15/10/2016, είχα τη χαρά να επικοινωνήσω μαζί της παίρνοντας της συνέντευξη.

Myirsini_Aristidou

Δες όσα μας είπε:

 

Γεια σου Μυρσίνη. Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με την τέχνη και ποιες ήταν οι επιρροές σου;

Από παιδί ασχολούμουν με διάφορες μορφές τέχνης: χορό, ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική. Κάπως ήξερα πως το να εκφράζομαι μέσα από την τέχνη, θα ήταν πάντα μέρος της ζωής μου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κατ’ ακρίβειαν, το θεωρώ απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους, να ασχολούνται με κάποια μορφή τέχνης και να επιδιώκουν να εκφράζονται μέσω της δημιουργίας. Είναι απαραίτητο μέρος της φύσης μας.

Όσον αφορά τον κινηματογράφο, η περιπλοκότητα και η ιδέα ότι μπορώ να αναδημιουργήσω ζωντανούς χαρακτήρες σε ζωντανούς κόσμους με μάγεψε.

Με τον κινηματογράφο βρίσκεσαι σε μια συνεχή σχέση μεταξύ αμφισβήτησης και δημιουργίας της γνησιότητας, που μπορεί να σε φέρει ακόμα πιο κοντά στο να κατανοήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Οι επιρροές μου συνήθως είναι η ζωή η ίδια.

by Marie Constantinesco
by Marie Constantinesco
Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη και πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι η “Σεμέλη” βραβεύτηκε από την 66η Μπερλινάλε στο Βερολίνο, με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του τμήματος Generation, για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους;

Ένιωσα πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι εκεί φέτος και που τίμησαν εμένα και τη δουλειά μου. Το βραβείο το υποδέχτηκα με δάκρυα χαράς, καθώς ήταν τεράστια έκπληξη στην τελετή βράβευσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα καθόλου.

Το τμήμα Generation στη Berlinale θεωρείται από τα καλύτερα για την επιλογή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στον κόσμο, και πραγματικά όλες οι διαγωνιζόμενες ταινίες ήταν εξαιρετικές.

semele

Το Σάββατο 15/10 θα διεξαχθεί στη γενέτειρα πόλη σου Λεμεσό, το 6o διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κύπρου. Εκεί θα προβληθεί μεταξύ άλλων και η “Σεμέλη“. Ποια είναι η σημαντικότητα αυτού του φεστιβάλ για τους θεατές αλλά και για εσάς τους συντελεστές;

Πιστεύω πως το φεστιβάλ αυτό είναι πολύ συμαντικό για την Κύπρο, καθώς ενθαρρύνει την στήριξη καλλιτεχνικής δημιουργίας και συγκεκριμένα στο κόσμο του σινεμά. Πέρα από αυτό, δημιουργεί και μια ευρύτερη γνωστοποίηση στο κυπριακό κοινό για τη μορφή ταινιών μικρού μήκους.

Είμαι πραγματικά πανευτυχής που η ταινία θα διαγωνιστεί και θα συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στη Λεμεσό. Λατρεύω το φεστιβάλ για πολλούς λόγους.

Πέραν του ότι είναι στη πόλη μου, η καριέρα μου ουσιαστικά ξεκίνησε από εδώ με τη προηγούμενη μου ταινία. Είχα λάβει πολλή στήριξη και αγάπη από όλους, από θεατές και τους διοργανωτές του φεστιβάλ, κι έτσι είμαι ευγνώμων που μπορώ να επιστρέψω με την καινούρια μου δουλειά και να τη μοιραστώ με γνωστούς φίλους και την οικογένεια μου.

isffc

Ποια “γεύση” θέλεις να αφήνει η κάθε καλλιτεχνική σου δημιουργία στους θεατές;

Είναι δύσκολο να γενικεύσω τη “γεύση” που θα ήθελα να δοθεί στους θεατές, καθώς κάθε δουλειά και ιστορία είναι ξεχωριστή. Σε γενικές γραμμές, με τις ταινίες μου πάντα προσπαθώ να πραγματεύομαι θέματα τα οποία κάνουν τους θεατές να αισθάνονται και να σκέφτονται, ή μάλλον να συμμερίζονται, αυτά που νιώθουν οι χαρακτήρες στο έργο.

Τι θα συμβούλευες τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη σήμερα;

Είμαι και εγώ νέα ακόμη, άρα είναι ίσως πολύ νωρίς για να δώσω συμβουλές.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Να συνεχίσω να γράφω και να σκηνοθετώ ταινίες μέχρι την τελευταία μου πνοή.

by Marie Constantinesco
by Marie Constantinesco

Η Μυρσίνη Αριστείδου είναι η απόδειξη ότι τα όνειρα, με πολλή δουλειά, μπορούν να κατακτηθούν.

Της ευχόμαστε κάθε καλό στην πορεία της και να κάνει το νησί μας περήφανο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending