fbpx

Έτσι “γεννήθηκε” το πέναλτι!

Το ντέρμπυ έληξε με σκορ 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδας. Το γκολ προήλθε από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Τα σχόλια με την υπόδειξη του πάρα πολλά όπως “μα φυσικά και ήταν καθαρό πέναλτι” , “το πέναλτι ήταν πέτσινο” , “βούτηξε ο επιθετικός και το κέρδισε” και πολλά άλλα. Ποιος ήτανε όμως αυτός που εφηύρε το πέναλτι; Ποιος ήτανε αυτός που έφερε στο ποδόσφαιρο την εσχάτη των ποινών?

Ο Γουίλιαμ (Μπίλι) Μακ Κρουμ ήταν ένας πλούσιος Ιρλανδός ο οποίος δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση αλευροποιίας που είχε ο σερίφης πατέρας του στην κοινότητα Μίλφορντ στην Ιρλανδία. Εκτός από αυτό αγωνιζόταν και στην ομάδα της κοινότητάς του την FC Milford Everton στην θέση του τερματοφύλακα. Ο κύριος αυτός λοιπόν βλέποντας τα βίαια μαρκαρίσματα που λάμβαναν χώρα στην μεγάλη περιοχή τα οποία εκτός από επικίνδυνα για την σωματική ακεραιότητα των παιχτών, δεν ομόρφαιναν και το τόσο το παιχνίδι του ήρθε η ιδέα στο μυαλό. Έπεισε λοιπόν τους συμπαίχτες και αντιπάλους που αγωνίζονταν να εφαρμόσουν τον κανονισμό του πέναλτι σαν ποινή για τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα. Η ποινή αυτή που εμείς τώρα γνωρίζουμε ως πέναλτι ονομάστηκε τότε “death kick”.

Το 1888 λοιπόν εκτελέσθηκε το πρώτο πέναλτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Εκτός από αυτό ο Μπίλι κατάφερε ύστερα από δυσκολίες να πείσει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιρλανδίας να επισημοποιήσει τον κανονισμό στους γενικότερους κανόνες των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της χώρας. Με την σειρά της η ομοσπονδία εισηγήθηκε τον κανονισμό στο Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (την σημερινή FIFA) το 1890. Την επόμενη χρονιά μάλιστα στις 2 Ιουνίου του 1891 η εσχάτη των ποινών άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο και περιλήφθηκε στους γενικούς κανονισμούς του.

Να σημειωθεί ότι το γήπεδο που εκτελέσθηκε το πρώτο πέναλτι το 1888 διασώζεται μέχρι και σήμερα (αν και στο παρελθόν θέλησαν να το απαλλοτριώσουν) χάρη σε κάποιους κατοίκους της περιοχής και λειτουργεί σαν ατραξιόν. Υπάρχει μάλιστα και μια προτομή του “πατέρα του πέναλτι” που κοσμεί την σημερινή κοινότητα σαν ελάχιστο φόρο τιμής για τον άνθρωπο που έφερε στην ζωή μας την ποινή από την άσπρη βούλα.

Το άρθρο γράφτηκε από τον αναγνώστη μας Βασίλη Γουδή και στάληκε στο StudentLife Sports για δημοσίευση.

Στείλε μας κι εσύ το δικό σου άρθρο, video ή εικόνα εδώ: SUBMIT & GO VIRAL

Δείτε επίσης: Η ιστορία πίσω από την φανέλα με τον κροκόδειλο!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending