fbpx

5+1 ομάδες που ίσως δεν ήξερες πως κατέκτησαν το Europa League! (videos)

Ανέκαθεν το κύπελλο UEFA ή Europa League όπως μετονομάστηκε τα τελευταία χρόνια ζούσε στη σκιά του πιο γκλαμουράτου Champions League.

Πάντα ήταν ο δεύτερος θεσμός πίσω από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως δεν έχει σασπένς ή ότι οι μεγάλες ομάδες αδιαφορούν για αυτό. Εξάλλου, ομάδες όπως η Real Madrid, η Bayern και η Juventus έχουν κατακτήσει τον θεσμό στο παρελθόν.

Υπάρχουν όμως και ομάδες που κατέκτησαν στο παρελθόν τον θεσμό και κάπου ξεχάστηκαν στο χρόνο. Σήμερα λοιπόν παρουσιάζουμε 5+1 τέτοιες ομάδες.

5+1 ομάδες που ίσως δεν ήξερες πως κατέκτησαν το Europa League (ή το κύπελλο UEFA)!

1
Ipswich Town

Η αγγλική ομάδα που σήμερα βολοδέρνει στην Championship κάποτε έζησε πολύ μεγάλες στιγμές κατακτώντας ένα τίτλο που πιο μεγάλες ομάδες του νησιού όπως η Arsenal δεν το κατάφεραν.

Ήταν η περίοδος 1980 – 81 όταν η μεγάλη Ipswich υπό τις οδηγίες του Sir Bobby Robson πανηγύριζε την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA επικρατώντας στον διπλό τελικό της ολλανδικής AZ Alkmaar με συνολικό σκορ 5-4.

Στον πρώτο αγώνα επικράτησε άνετα με 3-0 ενώ ο δεύτερος αγώνας έληξε με νίκη των Ολλανδών με 4-2 και τους Άγγλους να κατακτούν το τρόπαιο χάρη στα 2 τέρματα του επαναληπτικού.

Στην πορεία τους προς τον τελικό οι μπλε απέκλεισαν κατά σειρά τον Άρη Θεσσαλονίκης, την τσέχικη Bohemians Praga, την Widzew Lodz, την Saint Etienne και την Κολωνία.

2
Parma

Η μεγάλη Parma της δεκαετίας του ’90 κατέκτησε το κύπελλο UEFA και μάλιστα 2 φορές! Η πρώτη φορά ήταν το 1995 με παιχταράδες στη σύνθεση της όπως ο Gianfranco Zola και ο Faustino Asprilla.

Ο τελικός με την Juventus ήταν και πάλι διπλός με τους τζιαλομπλού να επικρατούν στο πρώτο παιχνίδι στο “Ennio Tardini” με 1-0 ενώ στον επαναληπτικό του Guiseppe Meazza οι 2 ομάδες έμειναν στο 1-1 κάτι που έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα της βόρειας Ιταλίας.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1999 όταν η εκπληκτική ομάδα του Buffon, του Cannavaro, του Veron και του Crespo νίκησε στον τελικό του Luzhniki την Marseille με 3-0.

 Αξίζει να σημειωθεί πως προπονητής των “σταυροφόρων” ήταν ο γνωστός από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, Alberto Malezzani.

3
Gotenborg

Όσο παράξενο και αν ακουστεί στους νεότερους, η σουηδική Gotenborg μετρά, όπως και η Parma, 2 κατακτήσεις κυπέλλων UEFA.

Οι Σουηδοί έπαιξαν 2 φορές σε τελικό και επικράτησαν ισάριθμες φορές. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1981 – 82 αφού στον διπλό τελικό εναντίον του Αμβούργου επικράτησαν με το συνολικό σκορ 4-0 (1-0 στην Σουηδία και 0-3 στην Γερμανία).

Η δεύτερη φορά ήταν 5 χρόνια αργότερα, την περίοδο 1986-87. Αυτή τη φορά οι Σουηδοί είχαν να αντιμετωπίσουν σε διπλό τελικό την Dundee United.

Στο πρώτο παιχνίδι στη Σουηδία οι κυανόλευκοι επικράτησαν με 1-0 ενώ στον επαναληπτικό της Σκωτίας οι 2 ομάδες έμειναν στο 1-1. Έτσι, οι Σουηδοί κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο για 2η φορά στην ιστορία τους.

4
Eintracht Frankfurt

Όταν αναφέρεται κάποιος σε γερμανικές ομάδες, σίγουρα η Eintracht δεν θα είναι η πρώτη που θα του έρθει στο μυαλό.

Και όμως, το 1980 σε μια διοργάνωση στην οποία η κάτοχος θα ήταν σίγουρα γερμανική ομάδα αφού και οι 4 ομάδες των ημιτελικών ήταν από την χώρα της μπύρας, η ομάδα της Φρανκφούρτης ήταν η τελική νικήτρια.

Στα ημιτελικά, μάλιστα, απέκλεισε την Bayern Munich και παρά το γεγονός πως ηττήθηκε με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι.

Στον συναρπαστικό διπλό τελικό αναμετρήθηκε με την Borrusia Monchengladbach. Το πρώτο παιχνίδι έληξε με νίκη της Gladbach με 3-2 αλλά στον επαναληπτικό της Φρανκφούρτης οι αετοί επικράτησαν με 1-0 και πήραν το τρόπαιο χάρη στα 2 εκτός έδρας τέρματα του πρώτου παιχνιδιού!

5
Galatasaray

Η μοναδική τουρκική ομάδα που κατέκτησε τρόπαιο μεγάλης διοργάνωσης είναι η Galatasaray το 2000.

Τα “λιοντάρια” απέκλεισαν κατά σειρά την Bologna, την Borussia Dortmund, την Mallorca και την εξαιρετική Leeds του David O’ leary και βρέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό με την Arsenal.

Οι 2 ομάδες έμειναν στο 0-0 στην κανονική διάρκεια και την παράταση με τον τίτλο να κρίνεται στα πέναλτι εκεί όπου ήταν πιο εύστοχη η CimBom.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Τούρκοι τότε διέθεταν μια πολύ καλή ομάδα με τερματοφύλακα τον Taffarel, τον Georghe Hagi αλλά και τον Hakan Sukur στις τάξεις τους.

6
Shakhtar Donetsk

Το 2009 έμελλε να είναι η χρονιά που η Ουκρανία θα πανηγύριζε τον πρώτο της μεγάλο τίτλο ως ανεξάρτητη χώρα. Υπεύθυνη για αυτό ήταν η Shakhtar Donetsk που επικράτησε στον τελικό της Werder Bremen με σκορ 2-1 στην παράταση.

Οι Ουκρανοί, στηριζόμενοι κυρίως στους πολλούς Βραζιλιάνους που είχαν στο ρόστερ τους, απέκλεισαν τις Tottenham, CSKA Moscow, Marseille και τους συμπατριώτες τους της Dynamo Kiev για να βρεθούν στον τελικό.

Εκεί, το χρυσό τέρμα του Jadson ήταν αρκετό για να χαρίσει στους “ανθρακωρύχους” το πολυπόθητο τρόπαιο, το τελευταίο σαν κύπελλο UEFA αφού την επόμενη περίοδο θα μετονομαζόταν σε Europa League.

Εσύ ήξερες πως αυτές οι ομάδες κατέκτησαν κάποτε το Europa League;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending