fbpx

Ήξερες από πού πήρε την ονομασία του το συκώτι;

Η επίσημη ελληνική ονομασία είναι “ήπαρ”. Εμείς όμως συνηθίσαμε να το λέμε “συκώτι” και κάποιοι μάλιστα δεν γνωρίζουν την άλλη ονομασία που είναι ήπαρ.

1
Έχει ποτέ αναρωτηθεί κάποιος γιατί άραγε έχουμε ονομάσει αυτό το όργανο του ανθρώπινου αλλά και ζωικού σώματος με την λέξη “συκώτι”;

Αν ναι, τότε σας έχουμε την απάντηση! Αν πάλι ποτέ δεν σχηματίσατε αυτή την απορία, πάντα είναι καλό για λίγες περισσότερες γνώσεις.

2
Η λέξη λοιπόν συκώτι, προέρχεται πολύ απλά από το φρούτο σύκο!

Χωρίς να υπάρχει 100% σιγουριά αναφορικά με την ιστορία αυτή, το περιεχόμενο της είναι αρκετά ενδιαφέρον!

Στην Ελλάδα, οι συκιές υπάρχουν από τα πολύ παλιά χρόνια. Το συγκεκριμένο φρούτο φαίνεται να διαδραμάτιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Ακόμη, λέγεται ότι η διατροφή τους ήταν πολύ φτωχή και έμοιαζε λες και έκαναν δίαιτα.

Το σύκο λοιπόν ήταν από τις αγαπημένες τροφές των Ελλήνων και μάλιστα το τάιζαν ακόμη και στα ζώα τους (ιδίως χήνες, κότες και γουρούνια) ώστε το συκώτι τους ναγίνει πιο νόστιμο, λιπαρό και ωραίο για να το φαν.

kotes-2
Και τελικά, αυτό το έδεσμα, δηλαδή το ήπαρ των ζώων (κάτι ανάλογο με το σημερινό φουα-γκρα), το ονόμαζαν, πολύ λογικά, «συκωτόν ήπαρ» και σιγά-σιγά με τα χρόνια πήρε την λέξη που όλοι γνωρίζουμε… συκώτι!

Αφορμή για την παραπάνω γνώση ήταν όταν πρόσφατα ένας καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άνοιξε συζήτηση με τους φοιτητές του
και μια φοιτήτρια του-φίλη μου, μου έδωσε έμπνευση για την συγγραφή του άρθρου!

Ήξερες και εσύ αυτή την εκδοχή; Τι άλλο γνωρίζεις για την ονομασία αυτού του οργάνου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending