fbpx

5+1 προκαταλήψεις που ούλλοι πιστεύκουμε (κατά βάθος)!

Αν κάτσεις στη γωνιά του τραπεζιού; Είσαι τελειωμένος… Ξίασε ότι εν να έβρεις σύντροφο αα! Αν σπάσεις καθρέφτη; Ου χαττάν! 7 χρόνια γρουσουζιάς. Εν τζι’ εν λλία μάνα μου!

Καθημερινά από πολύ μικρή ηλικία, επελλανίσκαν μας συγγενείς τζιαι φίλοι για κάποια συγκεκριμένα πράματα που άμαν γίνουν σημαίνει συνήθως κάτι κακό. Όποιον ρωτήσεις εν να σου πει: “Ουυυ  πελλάρες! Μα πιστεύκεις σε έτσι πράματα;

Κατά βάθος όμως, ούλλοι μας έχουμε έναν φόβο μέσα μας ότι ισχύει ρε πελλέ… Ίντα πόσο τζιαιρό να σε κουκκουφούν; Κάποια στιγμή αρκεύκεις και πιστεύκεις το! Κατά πόσο ισχύουν όμως;

Πάμε να δούμε μερικές από αυτές τις προκαταλήψεις:

 

1
Οι γωνιές του τραπεζιού

Τούτη η δεισιδαιμονία άρκεψεν που τη Ρωσία. Αν είσαι ανύπαντρος/η, μεν τολμήσεις να κάτσεις στη γωνιά του τραπεζιού! Ο λόγος; Όπως πιστεύεται τζιαμέ στη Ρωσία, θα αντιμετωπίσεις πολλές δυσκολίες να βρεις σύντροφο και θα μείνεις ανύπαντρος/η. Άρα τωρά ξέρεις πού εν να κάθεσαι: Φάτσα κέντρο.

2
Ανοιχτή  ομπρέλα μες στο σπίτι

Η φιλοσοφία της προκατάληψης λαλεί: “Ό,τι σχεδιάστηκε για έξω πρέπει να παραμένει έξω” Απλά τα πράματα τζιαι έσσιει τζιαι δίκαιο τζείνος που το σκέφτηκε.

Όπως φημολογείται αν ανοίξεις ομπρέλα σε κλειστό χώρο εν σαν να τζιαι ζητάς να έρτει σαν βροχή η κακή τύχη κατά πάνω σου. Αυτό θα ήταν προσβολή προς τον Θεό Ήλιο. Εν θέλεις να τον θυμώσεις…

Καλύτερα σκέφτου το καλά την επόμενη φορά που θα ανοίξεις την ομπρέλα μες στο σπίτι.

3
Μαύρος κάττος

Εφκήκες έξω τζιαι είδες μαύρο κάττο; “Ααα  γιατί σε ‘μένα; Φύετε τον που μπροστά μου, τωρά εν να χαλάσουν ούλλα. Είμαι άξιος/α της τύχης μου!” Οι μαύρες γάτες είναι συνδεδεμένες με τη μαγεία, άρα φέρνουν κακή τύχη.

Όμως προσοχή! Αν η γάτα έρτει που ΜΟΝΗ ΤΗΣ προς το μέρος σου, τότε εν καλός οιωνός. Αν σου τύχει η πρώτη περίπτωση, το μόνο που έσσιεις να κάμεις είναι να φτύσεις τζιαι θα ξορκιστείς και “Όλα καλά” που λαλεί τζιαι ο Σάκης!

4
Θαυμασμός βρέφους

“Μάνα μου το, το μωρό μου τζιαι εν κούκλικο! Τζιαι επήρε που τον παπά του ρε…” “Μάνα μου το τζιαι επήρε τα μάθκια της μανούλας του, μα τι γλυτζιά φατσούα!” Ναι… συνηθισμένες φράσεις του Κυπραίου/ας που θα πουν για ένα νεογέννητο μωρό.

Μεν τολμήσεις να πεις έτσι πράμα σε κανέναν Κινέζο/α που μόλις αποκτήσαν μωρό, γιατί με βάση κινέζικες θεωρίες, ο θαυμασμός του βρέφους τραβά την προσοχή των φαντασμάτων και των δαιμόνων. Το παράξενο ένι ότι μετά λαλούν άσχημα λόγια για το μωρό. “Θάφκουν το” με λλία λόγια για να κρατήσουν το κακό μακριά. Ενδιαφέρον έννεν;

5
Σπάσιμο καθρέφτη = 7 χρόνια γρουσουζιάς ή/και καλής τύχης

Ίσως η δημοφιλέστερη προκατάληψη που υπάρχει στον κόσμο! Λένε  πως αν σπάσεις ένα καθρέφτη, αυτό ισοδυναμεί με 7 χρόνια κακής τύχης. Η ιστορία όμως σχετικά με τον καθρέφτη εν αρκετά ενδιαφέρουσα τζιαι έσσιει δύο εκδοχές.

Η μια εκδοχή μας παίρνει στη Ρωμαϊκή εποχή τον 16ο αιώνα που κατασκεύαζαν καθρέφτες. Η αξία τους τότε ήταν υπερβολικά μεγάλη, μιας και καθρέφτη μπορούσαν να αποκτήσουν μόνο οι Βασιλιάδες και οι ευγενείς και ισοδυναμούσε με τον μισθό ενός μικρομεσαίου ανθρώπου σε 7 χρόνια.

Η άλλη εκδοχή είναι ότι η ψυχή μας θέλει να παγιδεύεται μέσα στον καθρέφτη κι έτσι αν ο καθρέφτης σπάσει, αυτόματα  σπάει ή παραμορφώνεται η ψυχή. Κάποιοι άλλοι πάλι πίστευαν πως η ψυχή αναζωογονείται κάθε 7 χρόνια. Άρα ή θα βασανιέσαι για 7 χρόνια ή θα σου έρτει αναζωογόνηση! Ενδιαφέρον ε;

6
Κουτσουλιά πουλιού

Ωωπ! Λλίον αηδιαστικό αλλά ταυτόχρονα τζιαι ένα καλό! Πάλε προκατάληψη από την Ρωσία. Πόσες φορές σου έτυχε να ξιτιμάζεις που εκουτσούλισε ένα πουλί πάνω στο αυτοκινητούι σου ή στην χειρότερη περίπτωση πάνω στα μαλλιά σου;

Για παρηγοριά οι φίλοι σου λαλούν σου: “Εν πειράζει! Τουλάχιστον εν να έσσιεις καλή τύχη και πλούτη!” κι έτσι παραβλέπεις το μετά που κάμποσο κλάμα και εκνευρισμό, ειδικά αν είσαι κοπέλα.

Όμως όσες περισσότερες κουτσουλιές τόσο περισσότερα πλούτη. Quote of the day!

Σίουρα υπάρχουν άπειρες άλλες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες που θα θέλαμε τόμους ολόκληρους να τις γράψουμε!

Το κακό εν ότι εν εθέλαμε (τζι’ άλλες) προκαταλήψεις για να πηαίνουν  ούλλα χάλια – τουλάχιστον όσοι αποκαλούν τους εαυτούς τους κάχτους!

Ήρτεν σου στο νου κάποια άλλη προκατάληψη ή άκουσες κάτι από τα πιο πάνω; 🙂

 

Δες επίσης: Είσαι “κάχτος” όταν…

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending