Στις μέρες μας οι άνθρωποι κάνουν ένα σοβαρό και ασυγχώρητο κατ’ εμένα λάθος. Ξεχνούν πως κάποτε υπήρξαν παιδιά.
Αφήνουν την καθημερινότητα, τη ρουτίνα, να τους απορροφήσει και περιθωριοποιούν όλα όσα τους οδηγούν στην αυτοπραγμάτωση (πραγματοποίηση των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, καθώς και η αίσθηση της πληρότητας-εσωτερική ισορροπία-που δημιουργείται ως ακόλουθο).
1Επενδύουν στο πιο δημοφιλή σπορ του 21ου αιώνα, τον καταναλωτισμό.
Με τα υλικά αγαθά προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις «τρύπες», τα κενά, αυτό το κάτι που τους λείπει, λίγο πριν παν για ύπνο στο τέλος της ημέρας. Το πιο πάνω «φαινόμενο» του συναισθήματος της έλλειψης και η συνηθισμένη «διέξοδος από το αδιέξοδο» που μας βασανίζει, μπορεί να λυθεί απλά και εύκολα: Με το να είμαστε δημιουργικοί.
Η θεραπεία στο πρόβλημα είναι η δημιουργικότητα.
Η γραφή ενός ποιήματος, μια αφηρημένη ζωγραφιά, μια μουσική σύνθεση, μια καινοτόμα ιδέα, ένα «έξυπνο» αστείο είναι παραδείγματα όλων όσων υποσυνείδητα ο άνθρωπος επέλεξε να αφήσει εκτός της καθημερινότητας του και έχει ως αποτέλεσμα το να καταλήγουν να δρουν σαν μηχανές, ρομπότ, που ξυπνούν ετοιμάζονται για δουλειά, φαγητό, ύπνο, καφεδάκι και ξανά από την αρχή.
2Επαναλήψεις και πάλι επαναλήψεις.
Το να ορίσει κανείς την δημιουργικότητα δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Ο Δρ. Παναγιώτης Καμπύλης, έπειτα από την μελέτη 42 ορισμών και 120 έμμεσών αναφορών, ορίζει τη δημιουργικότητα ως “… την ενέργεια (πνευματική ή σωματική), η οποία συμβαίνει σε έναν συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον και οδηγεί σε απτά ή (και) μη απτά αποτελέσματα, τα οποία είναι πρωτότυπα, χρήσιμα, σύμφωνα με την ηθική και επιθυμητά, τουλάχιστον για τους δημιουργούς”.
3Τι αποκομίζει ο άνθρωπος όταν επιλέγει να είναι δημιουργικός;
Δημιουργεί τη δική του τάξη πραγμάτων. Ο άνθρωπος επιλέγοντας το δρόμο της δημιουργικότητας, μπορεί ευκολότερα να βρει τα επίπεδα ισορροπίας που αναλογούν στον ίδιο.
Οι κακές εμπειρίες, η κατάθλιψη και η απώλεια αντιμετωπίζονται δημιουργώντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας.
Η δημιουργικότητα είναι ένα φαινόμενο μέσα από το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις και φάσεις της ζωής του αφού εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, τους δίνει υπόσταση, τα έργα του βγάζουν την δικιά του κραυγή.
Η δημιουργικότητα χρησιμοποιείται και ως μέσο μετάδοσης του μηνύματος που θέλει ο άνθρωπος να στείλει στον κόσμο.
Παραμένοντας δημιουργικός, ο άνθρωπος μπορεί να αναλύει και να επιλύνει τα προβλήματα του και να αναπτύσσεται την προσωπικότητά του, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Προτρέπω σήμερα τον καθένα και την καθεμία που διαβάζει το άρθρο αυτό να προσπαθήσει ή έστω να αφιερώσει μερικά λεπτά, κάνοντας κάτι το οποίο τους θυμίζει την παιδική τους ηλικία, τα όσα αγαπούν, τα όσα τους ενθουσιάζουν.
Δημιουργήστε ελεύθερα!
Δες επίσης: Μάθε την προσωπικότητα σου ανάλογα με τα… χρώματα που προτιμάς!