fbpx

5 βήματα που όλοι κάνουμε πριν πάμε για σπουδές στην Αγγλία!

Οι σπουδές είναι ένα σημαντικό βήμα στη ζωή μας. Η απόφασή μας γι’ αυτό το βήμα δεν πρέπει να είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής σκέψης και καλής προετοιμασίας. Πόσο μάλλον όταν θα αφήσεις τη χώρα σου για να αρχίσεις μια νέα ζωή!

Η Αγγλία για εμάς τους Κύπριους είναι ανάμεσα στις βασικές επιλογές. Για να φτάσουμε στην απόφαση πού και τι θα σπουδάσουμε, συνήθως όλοι – πρώην, νυν και μελλοντικοί φοιτητές – ακολουθούμε τα πιο κάτω βήματα.

1
Έρευνα πανεπιστημίων

Το βασικότερο που κάνουμε όλοι είναι μια εκτενέστατη έρευνα όσον αφορά τα αγγλικά πανεπιστήμια. Ψάχνουμε και ξαναψάχνουμε μέσω διάφορων ranking tables ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια για τις ανάγκες μας, τα συγκεκριμένα μαθήματα που προσφέρουν, καθώς και τις τιμές των διδάκτρων.

Επίσης πάρα πολλοί πηγαίνουμε στην έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων του British Council που γίνεται στη Λευκωσία. Eίναι ίσως η μοναδική ευκαιρία που έχεις για να συνομιλήσεις από κοντά με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων που σε ενδιαφέρουν.

Όπως πρόσεξα φέτος, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2016 και εκεί θα βρίσκονται πάνω από 60 Βρετανικά πανεπιστήμια! Γι’ αυτό όσοι σκέφτεστε να πάτε σύντομα για σπουδές στην Αγγλία, είναι καλό να την επισκεφθείτε για να μαζέψετε χρήσιμες πληροφορίες. Δείτε περισσότερα εδώ!

2
Συμβουλές από άτομα που εμπιστευόμαστε

Η τελική απόφαση σίγουρα πρέπει να είναι δική μας, αλλά στην πορεία ζητούμε συμβουλές από άτομα που εμπιστευόμαστε. Πολύ βοηθητικοί σε αυτές τις συμβουλές είναι οι γονείς, τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια, οι φίλοι, οι καθηγητές και άλλα άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου που θέλουμε να σπουδάσουμε. 

Ακούγοντας απόψεις θα μπορέσουμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή. Σίγουρα όμως πρώτα χρειάζεται να κάνουμε την προσωπική μας έρευνα πανεπιστημίων, για να έχουμε μια ιδέα τι θέλουμε!


Tip: Διευθετήστε ένα συμβουλευτικό ραντεβού με μια από τις εκπαιδευμένες συμβούλους του British Council.

3
Βασικά Έγγραφα

Απαραίτητο είναι και να συγκεντρώσουμε τα βασικά έγγραφα που χρειάζονται τα πανεπιστήμια. Σε αυτά συγκαταλέγονται: Απολυτήριο Λυκείου, Πιστοποιητικό IELTS, Πιστοποιητικά A levels (εάν υπάρχουν), Personal Statement, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ενισχύσει την αίτησή μας.

Η διαδικασία αυτή είναι λίγο βαρετή και όχι τόσο ευχάριστη αλλά αξίζει τον κόπο! Όχι μόνο για την αίτησή μας αλλά και στο να αποκτήσουμε γενικά ένα portfolio που θα χρησιμοποιούμε παντού από εδώ και πέρα, στη φοιτητική αλλά και αργότερα στην επαγγελματική μας ζωή.

Όταν καταλήξουμε στο πανεπιστήμιο/σπουδή που επιθυμούμε, τότε αρχίζει η διαδικασία της αίτησης για την οποία είναι καλό να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς.


Tip: Για μετάφραση/πιστοποίηση εγγράφων και βοήθεια στη διαδικασία αίτησης, αξιοποιήστε τις υπηρεσίες του British Council.

4
Έρευνα για διαμονή 

Αφότου καταλήξουμε σε πανεπιστήμιο, αρχίζουμε να ψάχνουμε τόπο διαμονής, έχοντας υπόψη διάφορους παράγοντες: “Θα είναι εστία, σπίτι, ή ιδιωτικό διαμέρισμα; Θέλω να έχω συγκάτοικους; Αν ναι, πόσους; Πόσο κοντά είναι στο πανεπιστήμιο και στο κέντρο της πόλης; Είναι ο χώρος αρκετά όμορφος ώστε να με εμπνέει; Πόσα στοιχίζει;”

Αυτές είναι κάποιες από τις κύριες ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας. Πολλοί φοιτητές που έζησαν την εμπειρία της Αγγλίας λένε πως είναι καλύτερα τον πρώτο χρόνο σπουδών να μένεις σε εστία, μέχρι να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη και να κάνεις παρέες. Φυσικά η επιλογή ανήκει στον καθένα.


Tip: Κάντε αίτηση για διαμονή σε πανεπιστημιακή εστία μέσω του British Council.

5
Πληροφορίες για τη φοιτητική ζωή

Επίσης πολύ σημαντικό. Πρόκειται να ταξιδέψεις, να σπουδάσεις και να ζήσεις σε μια ξένη χώρα. Είναι υποχρέωσή σου να συλλέξεις όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τα ΠΑΝΤΑ: Το πανεπιστήμιο, την πόλη, την τοποθεσία, τα τρένα, τις εστίες, τον καιρό, το κόστος ζωής, το φαγητό, τη νυχτερινή ζωή, τις αεροπορικές πτήσεις κ.ά.

Για τέτοιες πληροφορίες, ψάχνουμε φίλους, γνωστούς και αγνώστους (τηλέφωνα, social media, από στόμα σε στόμα) που θα σπουδάσουν ή ήδη σπουδάζουν στην ίδια πόλη με εμάς!


Το British Council Cyprus μπορεί να σας βοηθήσει σε όλα τα πιο πάνω βήματα. Δείτε ΕΔΩ τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Όσα και να μάθουμε πριν αρχίσουμε τις σπουδές μας, το μόνο σίγουρο είναι πως τελικά δεν θα είναι αρκετά! 

students happy

Όσο κι αν προετοιμαστούμε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις πρωτόγνωρες, μα πάνω απ’ όλα αξέχαστες. Αυτή είναι η μαγεία άλλωστε, να γνωρίζεις το άγνωστο και να βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται κατακτώντας το! 

Πάντα όμως η καλή προετοιμασία είναι απαραίτητη! 🙂 

 

Δες επίσης: 7 λόγοι για να επισκεφθείς την έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων του British Council!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending