fbpx

Ξεκίνησαν να ασπρίζουν τα μαλλιά σου μετά τα 20; Μάθε γιατί!

Το ότι τα μαλλιά μας έχουν ξεκινήσει να ασπρίζουν ή θα ασπρίσουν κάποτε είναι ένα σύνηθες φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί δυστυχώς κανένας να αποφύγει.

Έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι καθόλου παράξενο το άσπρισμα των μαλλιών, να έρθει στην ηλικία των 20 και μετά.

Άραγε ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τα μαλλιά μας να ασπρίζουν;

Η  Marie Jhin, MD, επικυρωμένη δερματολόγος και διευθύντρια της Premier Dermatology στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε τις 4 κυριότερες αιτίες!

1
Άγχος

Μέσα από έρευνες, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο ότι το άσπρισμα των μαλλιών μπορεί να συνδεθεί με το stress.

Συγκεκριμένα, το 2013, μια έρευνα σε ποντίκια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, έδειξε πως το stress μπορεί να προκαλέσει την εξάντληση των βλαστικών κυττάρων από τη βάση των τριχοθυλακίων.

2
Κάπνισμα

Όπως λέει και ο  Δρ Jihn, «Το κάπνισμα είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα και τα μαλλιά σας”.

Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν συσχετίσει το κάπνισμα με την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών πριν την ηλικία των 30.

Είναι προφανές ότι επηρεάζονται τα θυλάκια των τριχών κάθε καπνιστή προκαλώντας το άσπρο χρώμα στα μαλλιά.

3
Έλλειψη βιταμινών

Σύμφωνα με τον  Δρ. Jhin η έλλειψη της βιταμίνης Β12, (που συνήθως συμβαίνει στους χορτοφάγους, ή μετά από υπερβολική χρήση αντισυλληπτικών, ή και εξαιτίας προβλημάτων GI), μπορεί να θεωρηθεί μια από τις αιτίες για τα γκρίζα μαλλιά.

Αλλά αν τα μαλλιά αρχίζουν και ασπρίζουν πολύ νωρίς και αυτό συνδέεται με την συγκεκριμένη βιταμίνη, τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε κακοήθη αναιμία, δηλ. μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλείται όταν τα έντερα δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη Β12.

4
Προβλήματα Υγείας

Σε άλλες περιπτώσεις, το άσπρισμα των μαλλιών φαίνεται να αποδίδεται σε διάφορα άλλα θέματα υγείας, όπως η θυρεοειδίτιδα ή προβλήματα με τους αδένες της υπόφυσης.

Νοσήματα που προσβάλλουν το δέρμα και τα μαλλιά, όπως η αλωπεκία ή λεύκη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν το άσπρο-γκρίζο χρώμα στα μαλλιά.

Ο Δρ Jihn τονίζει ότιτην μεγαλύτερη επίπτωση στο χρώμα των μαλλιών και για το πότε θα ασπρίσουν ευθύνη έχουν τα γονίδια κάθε ατόμου!

main-what-going-gray-in-your-20s-means

Σε περίπτωση που τα μαλλιά κάποιου ατόμου αρχίζουν να ασπρίζουν πρόωρα, ενώ στην οικογένεια του δεν έχει παρατηρηθεί αυτή η τάση, τότε θα πρέπει να δει το γιατρό του για να ελέγξει εάν ο θυρεοειδής του είναι εντάξει, τα επίπεδα της βιταμίνης του είναι μια χαρά, και ότι δεν έχει αναιμία.

Τώρα έμαθες γιατί ξεκίνησες να βλέπεις άσπρες τρίχες!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending