«Ω έλατο, ω έλατο μ’ αρέσεις, πώς μ’ αρέσεις!» Ναι, ναι… Όπου πάεις τζιαι όπου σταθείς ακούεις τούτο το τραγούδι με πολλές – πολλές επαναλήψεις. Φυσικά θωρείς τζιαι το δέντρο-έλατο να κοσμεί κάθε σπίτι του πλανήτη μας, τους δρόμους, τις καφετέριες…
Η αλήθεια, όμως, είναι πως χωρίς αυτήν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και γενικά τα τραγούδια (που πολλοί λένε πως εβαρεθήκαν να ακούν), δεν θα καταλαβαίναμε πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν τζιαι πώς εν καιρός για… διακοπές!
Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, πλέον, για όλους μας εν κάτι standard. Εν το έθιμο μας, μια παράδοση που ακολουθούμεν από πολύ παλιά!
Ξέρεις όμως τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και γιατί το στολίζουμε;
1«Το δέντρο του παραδείσου»
Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στη Γερμανία, το οποίο και στολίστηκε βασιζόμενο πάνω στα λόγια ενός ιερέα. Ένα δέντρο-σύμβολο από το αντίστοιχο στον κήπο της Εδέμ, από το σκηνικό του προπατορικού αμαρτήματος του Αδάμ και της Εύας.
Το δέντρο αυτό είχε ως καρπούς κόκκινα μήλα. Έτσι, μέχρι σήμερα, πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα αποτελούνται μόνο από κόκκινες μπαλίτσες (στολίδια)!
Τότε, οι Γερμανοί στόλιζαν το δέντρο τους στις 24 Δεκεμβρίου που ήταν και η θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Ως στολίδια, έβαζαν λεπτά μπισκότα που συμβόλιζαν την όστια (το χριστιανικό σύμβολο της σωτηρίας). Στη διακόσμηση προσέθεταν συχνά και κεριά, τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό. Γι’ αυτό και πολλά λαμπάκια διατηρούν ακόμη το σχήμα κεριού.
2Γιατί έχει σχήμα πυραμίδας;
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από τους αιώνες, αποφασίστηκε να είναι έλατο! Αυτό επειδή το έλατο είναι ένα δέντρο με σχήμα πυραμίδας.
Υιοθετήθηκε αυτή η ιδέα πάλι από το γερμανικό έθιμο, δηλαδή να έχουν δίπλα από το «δέντρο του Παραδείσου», μια ξύλινη κατασκευή με ραφάκια σε σχήμα κωνικό.
Εκεί τοποθετούσαν τα ειδώλια, κεριά, κλαδιά και το αστέρι τους. Και τελικά, με τα χρόνια έγινε συγχώνευση αυτών των δυο εθίμων!
3Η “ταξική” του διαφοροποίηση
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα από τα χρόνια, είχε στη διακόσμηση του γλυκά, τα οποία και με το πέρας των εορτών, μοιράζονταν στις φτωχές οικογένειες. Κάτι ανάλογο δηλαδή με την παράδοση της δικής μας βασιλόπιτας.
Μετέπειτα, ωστόσο, όταν τα δέντρα αυτά στόλιζαν και σπίτια αριστοκρατών, με αντικείμενα ψηλής χρηματικής αξίας και είχαν υιοθετηθεί μόνο από τους εύπορους της τότε εποχής. Κάτι που σήμερα έχει ξεπεραστεί.
4Κάποιοι πιο γενικοί συμβολισμοί
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι επίσης:
- σύμβολο αναγέννησης που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.
- σύμβολο αιώνιας ζωής!