fbpx

“Τα ντέρμπι στην Κύπρο των ’90s ήταν αλλιώς” – 5 παιχνίδια που μας το θυμίζουν!

Δεκαετία του ’90. Μια άλλη εποχή που φαντάζει πολύ μακρινή. Παιδιά να παίζουν στους δρόμους, γειτονιές γεμάτες ζωή, λέξεις όπως smartphone και tablet εντελώς άγνωστες.

Έτσι και το ποδόσφαιρο μας ήταν πέρα για πέρα διαφορετικό. Ειδικά τα ντέρμπι είχαν μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, άλλο αέρα.

Τα γήπεδα ήταν τις περισσότερες φορές κατάμεστα απ’ άκρη σ’ άκρη, τα παιχνίδια χαρακτηρίζονταν από πάθος, ένταση και δύναμη ενώ και οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές ήταν η συντριπτική πλειοψηφία στον αγωνιστικό χώρο αφού οι ξένοι ήταν 2 στις αρχές της δεκαετίας και 3 προς το τέλος της.

Έχοντας αυτά κατά νου και με δεδομένο πως τα ντέρμπι τις τελευταίες βδομάδες είναι αρκετά, μαζέψαμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ντέρμπι της συγκεκριμένης δεκαετίας και σου τα παρουσιάζουμε.

Ισχύει απόλυτα το “Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι“!

1
Ανόρθωση – Απόλλων 1996

Ειδικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν ίσως το απόλυτο ντέρμπι του πρωταθλήματος με τις 2 ομάδες να είναι μόνιμες διεκδικήτριες του τίτλου.

Ανόρθωση και Απόλλωνας (ή το αντίστροφο αν προτιμάς) πρόσφεραν πάντα όμορφα παιχνίδια με κύριο χαρακτηριστικό το πάθος.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αν και ήταν για τον θεσμό του κυπέλλου και έληξε στο άγονο 0-0 αποτελεί κλασσικό δείγμα ντέρμπι της δεκαετίας και το καλύτερο ορεκτικό γι’ αυτά που ακολουθούν!

2
Ομόνοια – Απόλλωνας 1992-93

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν τελικός πρωταθλήματος. Ήταν η 26η αγωνιστική της περιόδου 1992-93, ο Απόλλωνας ήταν πρώτος στη βαθμολογία με 57 βαθμούς και η Ομόνοια δεύτερη με 56.

Με άλλα λόγια οι φιλοξενούμενοι ήθελαν να μην χάσουν ενώ οι γηπεδούχοι ήθελαν νίκη και μόνο νίκη για να στεφθούν πρωταθλητές.

Τελικά σε ένα κατάμεστο από 17 χιλιάδες θεατές “Μακάρειο” οι πράσινοι επικράτησαν με 2-0 με τις σκηνές που ακολούθησαν το τέλος του παιχνιδιού και την είσοδο φιλάθλων στο γήπεδο κατά εκατοντάδες να ήταν το κύριο χαρακτηριστικό όταν οι ομάδες κατακτούσαν το πρωτάθλημα στα 90s.

3
Ανόρθωση – Ομόνοια 1997-98

Ίσως το χαρακτηριστικότερο παιχνίδι της δεκαετίας που εξετάζουμε.

Ομόνοια και Ανόρθωση έπαιζαν τον τίτλο σε ένα υπερπλήρες (και πάλι) “Μακάρειο” και πρόσφεραν ένα ντέρμπι – διαφήμιση στο αγωνιστικό κομμάτι.

Την ίδια ώρα, οι οπαδοί των 2 ομάδων έδωσαν μια μοναδική παράσταση γεμάτη χρώματα που με το πέρασμα των χρόνων δείχνει ολοένα και πιο μακρινή.

Στο αγωνιστικό, 2 φορές προηγήθηκαν οι πράσινοι, 2 φορές ισοφάρισε η Κυρία (που ήταν και η πρωταθλήτρια της περιόδου τελικά) ενώ το χαμένο πέναλτι του Rauffmann ήταν για χρόνια σημείο αναφοράς ακόμα και σε τηλεοπτικές σειρές!

4
Ανόρθωση – ΑΠΟΕΛ 1995 – 96

Άλλο ένα κλασσικό ντέρμπι του κυπριακού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ αυτή τη φορά.

Ένα παιχνίδι που διεξήχθη υπό το φως της μέρας και σε ένα “Αντώνης Παπαδόπουλος” πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε σήμερα!

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι το παιχνίδι ήταν γκράν γκινιόλ αφού η “Κυρία” προηγήθηκε 2-0, οι γαλαζοκίτρινοι ισοφάρισαν (2-2) πριν η βαρωσιώτικη ομάδα επανέλθει (3-2).

Στο τέλος χαμογέλασαν οι Λευκωσιάτες όμως αφού έφυγαν από την Λάρνακα με τον βαθμό. Άλλη εποχή, άλλη ατμόσφαιρα στο γήπεδο με τους οπαδούς στα πέταλλα να την βγάζουν στα ττέλια!

5
ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια 1999/00

Σιγά – σιγά περάσαμε στη νέα εποχή του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Το “Μακάρειο” αντικαταστάθηκε από το νεόκτιστο, τότε, ΓΣΠ. Πέρα από αυτή την αλλαγή όμως το πάθος, οι γεμάτες κερκίδες και το θέαμα εντός αγωνιστικού χώρου παρέμειναν τα ίδια όπως και στα προηγούμενα ντέρμπι αυτής της λίστας.

Στο συγκεκριμένο el classico του κυπριακού ποδοσφαίρου μάλιστα ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε με 3-1 πριν κάνει comeback το τριφύλλι παίρνοντας τον βαθμό. Αναμφίβολα είναι εικόνες που δύσκολα θα ξαναδούμε!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending