fbpx

Πώς να γράψεις σωστά μια μελέτη πανεπιστημίου;

Από τα πιο βασικά καθήκοντα και υποχρεώσεις του πανεπιστήμιου αποτελούν και οι μελέτες / εκθέσεις. Σίγουρα θα σε αγχώνουν αλλά δεν μπορείς να τις αποφύγεις.

Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείς τα σωστά βήματα και να οργανωθείς κατάλληλα ώστε να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Δες τα πιο κάτω βασικά βήματα:

1
Προκαταρτικά

Μελετάτε την ερώτηση. Είναι σημαντικό να αναλύετε την ερώτηση λεπτομερώς. Δίνετε προσοχή στις βασικές λέξεις που περιέχονται στην ερώτηση, καθώς αυτές θα σας οδηγήσουν στο πώς να δημιουργήσετε την έκθεσή σας.

2
Μελέτη του θέματος

Συγκεντρώστε τις πληροφορίες σας. Κάντε λεπτομερείς σημειώσεις όλων των πηγών που θα χρησιμοποιήσετε – είτε άμεσα είτε μεταγενέστερα.

3
Σχεδιασμός

Είναι χρήσιμο να κάνετε ένα γενικό σχέδιο ή διάγραμμα της έκθεσής σας σε αυτό το στάδιο όπου μπορείτε να γράφετε υπότιτλους για παραγράφους. Αργότερα, όταν γράφετε την έκθεση σας θα μπορείτε να καταφεύγετε σε αυτές τις βασικές σημειώσεις για να σας καθοδηγούν.

Η γενική δομή της έκθεσής σας, θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε με συνέπεια και συνέχεια τις θέσεις σας με τις διάφορες παραγράφους να καταλήγουν στο ίδιο βασικό συμπέρασμα. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε επίσης να αναλογιστείτε αν υπάρχουν κενά στην ανάπτυξη του θέματος σας, προτού αρχίσετε να το γράφετε σε τελική μορφή.

4
Το γράψιμο της έκθεσης

Αν έχετε κάνει την πιο πάνω προεργασία, θα μπορέσετε να γράφετε την έκθεσή σας με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση.

Δομή:

  • Εισαγωγή

Blank notepad over laptop and coffee cup on office wooden table

Να έχετε υπόψη ότι η εισαγωγή σας θα είναι το πρώτο πράγμα που θα διαβάσει ο εξεταστής σας. Μια καλή εισαγωγή καταγράφει καθαρά τη βασική άποψή σας για το θέμα και πώς πρόκειται να το παρουσιάσετε.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε αναφορές στην εισαγωγή σας, γιατί αυτή πρέπει να περιέχει μόνο τις δικές σας απόψεις. Προσπαθείτε πάντα να κάνετε μάλλον σύντομες εισαγωγές και αυστηρά πάνω στο θέμα σας, που να έχουν άμεση σχέση με τον κύριο κορμό της έκθεσής σας.

  • Κύριος κορμός

person-apple-laptop-notebook

Εδώ κάθε παράγραφος πρέπει να καταπιάνεται με μια ξεχωριστή άποψη του θέματος. Γράφετε κάθε παράγραφο χωρίς να ξεφεύγετε από το κύριο θέμα σας και χωρίς να την παραμορφώνετε με πολλές απόψεις.

Πρέπει όσο το δυνατό να υποστηρίζετε τις θέσεις σας με επιχειρήματα και αν χρησιμοποιείτε σπάνιες λέξεις, να τις επεξηγείτε χωρίς να επηρεάζετε τον ειρμό των βασικών σας θέσεων.

Οι αναφορές σε κείμενα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες, εκτός σε σπάνιες περιπτώσεις και πρέπει να ακολουθούν το σύστημα αναφορών που ακολουθείτε. Είναι χρήσιμο να ξεχωρίζετε μια μεγάληαναφορά με το να την βάζετε λίγο πιο μέσα από το άλλο κείμενο. Το κείμενο πριν από την αναφορά, πρέπει να τελειώνει με άνω και κάτω τελεία. Πιο σύντομες αναφορές (μιας γραμμής ή και λιγότερο) πρέπει να ενσωματώνονται στο ίδιο το κείμενο μέσα σε εισαγωγικά.

Προσπαθείτε να τελειώνετε μια παράγραφο με κάτι σαν ‘αγκίστρι’ που να δένει με το νόημα της επόμενης παραγράφου. Έτσι η έκθεση θα κυλά πιο ομαλά και θα οδηγεί στο συμπέρασμα όπου θέλετε να καταλήξετε.

  • Συμπέρασμα

computer-laptop-work-office

Το συμπέρασμα πρέπει να είναι ένα είδος αθροίσματος των επιχειρημάτων σας. Οι φοιτητές συνήθως χάνουν βαθμούς με το να καταλήγουν σε ένα απότομο συμπέρασμα που αγνοεί τη γενική επιχειρηματολογία μιας έκθεσης. Γενικά το συμπέρασμα δεν πρέπει να περιέχει καινούριες ιδέες, αλλά να συνοψίζει τις βασικές απόψεις που έχετε ήδη εκθέσει.

 

Χρειάζεσαι βοήθεια με τις εργασίες σου; H Uni Assignment Centre μπορεί να σου προσφέρει υπηρεσίες για διόρθωση εργασιών, ειδικές εκθέσεις, διατριβές κ.ά. όταν το χρειάζεσαι!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Tηλ. Επικοινωνίας: 22 768633

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending