fbpx

Τι πρέπει να κάνουμε για να χάσουμε εύκολα όσα κιλά βάλαμε στις γιορτές;

Συνεχώς γκρινιάζουμε μετά τις γιορτές για αυτά τα επιπλέον κιλά που βάλαμε από το συνεχόμενο φαγοπότι. Αν και η ζυγαριά μπορεί να μας δείξει παραπάνω κιλά, αυτό δεν σημαίνει ότι βάλαμε επιπλέον λίπος.

Σύμφωνα με το sigmalive.com και την Έλενα Τρουλλίδου, τις γιορτινές μέρες τρώμε πολλές διαφορετικές τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την απορρόφηση και την πέψη αλλά και τροφές μαγειρεμένες με έξτρα αλάτι που οδηγούν σε παροδική κατακράτηση υγρών.

Σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ, νιώθουμε λίγο παραπάνω «φούσκωμα». Έτσι, δεν πρέπει να μας επικρατούν αισθήματα πανικού και άγχος.

1
Τι πρέπει να κάνουμε;

Αποτοξίνωση! Αυτή είναι η λέξη που έρχετε πρώτη στο μυαλό των περισσοτέρων και είναι άκρως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. Καταρχάς, η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα) συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμούς (σούπες) χωρίς καθόλου κρέας, πατάτα ή ρύζι.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αποτοξίνωση είναι επικίνδυνη, κυρίως όταν εφαρμόζεται χωρίς την επίβλεψη ειδικού διαιτολόγου.

Στατιστικά, στο διάστημα μετά τις γιορτές, διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ. Μια «μαλακή δίαιτα» (έμφαση σε ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά) θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας.

Ο μέσος ενήλικας τείνει να προσλαμβάνει 2-3 κιλά κατά τη διάρκεια των εορτών. Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που προσφέρεται για αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, με την εφαρμογή καλής διατροφής και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας να αποτελούν στόχους σχεδόν για όλους μας.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε παράλληλα με την επαναφορά μας σε καλές διατροφικές συνήθειες, είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σας.

epilegontas-to-sosto-gymnasthrio

2
Ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθούμε πιστά για την αποτελεσματική απώλεια των κιλών μας;

  • Να μην ξεχνάτε ποτέ την κατανάλωση πρωινού γεύματος! Τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, προσλαμβάνουν 30% περισσότερες θερμίδες κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η απουσία του πρωινού δημιουργεί προϋποθέσεις παχυσαρκίας καθώς και τα θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να πάρουμε από το πρωινό δεν αναπληρώνονται στα υπόλοιπα γεύματα.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, αλατιού και ζάχαρης Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα, γιαούρτι με φρούτα, η γιαούρτι με μέλι ή αν επιθυμείτε λίγο μαύρη σοκολάτα ή σπιτικό κέικ
  • Τα γλυκά ροφήματα όπως ζεστή σοκολάτα, προσθέτουν κενές θερμίδες στην καθημερινότητα μας. Επιπλέον, τα ροφήματα δεν προκαλούν τον κορεσμό που προκαλεί μία στερεά τροφή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το αίσθημα της πείνας.
  • Να έχετε πάντα ένα πιάτο σαλάτα ή χόρτα της αρεσκείας σας μαζί με το κάθε γεύμα σας.
  • Αντικαταστήστε τα αμυλούχα προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως ή σικάλεως (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, κράκερς, ζυμαρικά). Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, θα νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα και θα εξασφαλίσετε καλή γαστρεντερική λειτουργία.
  • Να πίνετε τουλάχιστον 1- 1 ½ λίτρο νερό/ημέρα: το νερό δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για λίγα λεπτά. Το σημαντικότερο; η καλή ενυδάτωση σημαίνει και καλύτερη μεταβολική λειτουργία.
  • Αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά και στα γεύματα, να κάθεστε πάντα στο τραπέζι. Έτσι έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας τροφής που τρώτε.
  • Να μασάτε καλά και αργά την κάθε μπουκιά φαγητού.
  • Μην ξεχνατε τη φυσική δραστηριότητα: Αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 40 λεπτά.
  • Διαβάστε τη σήμανση τροφίμων και προσπαθήστε να υπολογίζετε πόσες περίπου θερμίδες παίρνετε σε κάθε γεύμα. Μάθετε να διαβάζετε τη σύσταση του τροφίμου σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι!

Κάποια παραδείγματα υγιεινών επιλογών για το βράδυ μπορεί να είναι:

  • Σαλάτα εποχής με τόνο ή με τυρί με χαμηλά λιπαρά ή αυγό και λίγο λάδι (1-2 κουταλιές) μαζί με μια-δυο φρυγανιές ή 1 φέτα μαύρο ψωμί,
  • Γάλα με δημητριακά με χαμηλά λιπαρά και 1-2 φρούτα,
  • Κρητικός ντάκος με ανθότυρο ή αναρή φρέσκα ανάλατη και ντομάτα ή/και φρούτο,
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με μέλι και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Η σημαντικότερη αλλαγή που πρέπει να κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε σωστή και υγιεινότερη απώλεια βάρους είναι το σύγχρονο πρότυπο: Αλλαγής Διαιτητικής Συμπεριφοράς (Dietary Behaviour Modification).

Αυτό που προτείνεται είναι να μην ακολουθούμε αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα διατροφής (ενεργειακή πρόσληψη μικρότερη από 800 θερμίδες ημερησίως), αλλά να εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνικές για την σταδιακή αλλαγή της διατροφικής του συμπεριφοράς. Απώτερος στόχος: η σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.

Επίσης να έχετε θετική διάθεση και υπομονή. Το βάρος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Διασκεδάστε το λοιπόν και να μην νιώθετε καταπίεση με την όλη διαδικασία. Τρώω υγιεινά για να επανέλθω στα κιλά μου μετά τις γιορτές δε σημαίνει στερούμαι, αλλά ούτε και καταπιέζομαι.

Βελτιώνω τις διατροφικές μου συνήθειες για να φτάσω στο επιθυμητό βάρος 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending