fbpx

3 μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι που ίσως δεν γνωρίζετε!

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλά ντέρμπι ανά τον κόσμο. Διάλεξα  να αναδείξω 3 τα οποία μπορεί να μην έχουν τόση μεγάλη προβολή, αλλά πιστέψτε με δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα ούτε σε ατμόσφαιρα ούτε σε κουλτούρα απο τα μεγάλα και κλασικά ντέρμπι που όλοι γνωρίζουμε!

Δείτε ποια είναι παρακάτω:

1
The Sorkhabi derby (Esteghlal vs Persepolis)

Το ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων του Ιράν είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ασία και ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον κόσμο! Οι δύο αυτές ομάδες μπορεί να είναι συμπολίτισσες και να  μοιράζονται την  ίδια έδρα (Azadi Stadium) αλλά εκτός απο αυτό δεν έχουν τίποτα άλλο να τις ενώνει!

Οι δύο αυτές ομάδες εδρεύουν στην Τεχεράνη από την μια έχουμε την Persepolis, η οποία είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στο Ιράν και εκπροσωπεί τους εργάτες, τον απλό λαό. Από την άλλη έχουμε την Esteghlal η οποία υπερτερεί σε νίκες επί της αντιπάλου της και εκπροσωπεί την ανώτερη τάξη!

Σχεδόν σε κάθε τους ντέρμπι εξαντλούν τα εισιτήρια σε ένα γήπεδο χωριτικότητας περίπου 80 χιλιάδων θεατών δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό αλλά και συνάμα εχθρικό κλίμα που ”μυρίζει μπαρούτι”!

2
Tunis derby (Club Africain vs Espérance)

Ένα άλλο ποδοσφαιρικό ντέρμπι εξίσου θεαματικό όπως και το προηγούμενο είναι αυτό  της πρωτεύουσας της Τυνησίας, της Τύνιδας, με δύο απο του πιο πετυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Αφρική να διεκδικούν την κυριαρχία της πόλης.

Αν και τους δύο συλλόγους χωρίζει μόνο ένα χιλιόμετρο γεωγραφικά το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ τους είναι τεράστιο!

Από την μια η Club Africain που από τότε που οι Γάλλοι είχαν υπο την κατοχή τους την Τυνησία υποστηριζόταν απο την ανώτερη τάξη και απο την άλλη η Esperance η ομάδα των κατώτερων τάξεων.

Αν και η Εsperance υπερέχει κατά πολύ στις νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια το ντέρμπι τις Τύνιδας δεν παύει να προσελκύει τον ποδοσφαιρικό φίλαθλο κόσμο καθώς 60.000 χιλιάδες  θεατές κάνουν ανάρπαστα τα εισιτήρια κάθε χρόνο!

3
Mostar derby (HŠK Zrinjski vs FK Velež)

Τρίτο και τελευταίο αφήσα ένα ντέρμπι που σας συστήνω ανεπιφύλακτα αν είστε λάτρης της παλιάς οπαδικής κουλτούρας και όλων όσων υποστηρίζει (ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο και τα υπερσύγχρονα γήπεδα πολυτελείας) θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σου να παρευρεθείτε στο ντέρμπι της πόλης Μόσταρ στην Βοσνία!

Μπορεί τα γήπεδα να θυμίζουν κάτι απο Μακάρειο και γύρω σας να είναι σαν να σταμάτησε ο χρόνος πριν μερικές δεκαετίες όμως η ατμόσφαιρα  των οπαδών και το πάθος των αθλητών των δύο ομάδων προσφέρουν ένα καταπληκτικό συνδυασμό. Όλο αυτό το πάθος για την νίκη στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στην κερκίδα δεν είναι τυχαίο καθώς έξω απο το γήπεδο έχουν πολλά να χωρίσουν!

Το ντέρμπι έχει μεγάλη ιστορία καθώς και η Zrinjski αλλά και η Velez είναι δυο  ποδοσφαιρικά σωματεία με τεράστια ιστορία πίσω τους στο πρωτάθλημα της Βοσνίας. Τις δύο ομάδες όσο και αν φαίνεται παράξενο τις χωρίζει μια γέφυρα στη μέση τις πόλης. Από την μια πλευρά της γέφυρας κατοικούν οι οπαδοί τις Zrinjski οι οποίοι έχουν κροατική καταγωγή και είναι χριστιανοί και απο την άλλη οι οπαδοί της Velez που οι περισσότεροι  δηλώνουν Βόσνιοι και μουσουλμάνοι!

Το ντέρμπι  υπάρχει από το 1922 όμως λόγω πολιτικών ζητημάτων η Zrinjski είχε αποβληθεί απο το πρωτάθλημα και επανήλθε το 1992. Το ντέρμπι του Mostar ξαναζωντάνεψε την σεζόν  2000-2001 μετά απο 78 ολόκληρα χρόνια!

Εσείς ξέρετε αυτά τα ντέρμπι ή άλλα τέτοια που δεν είναι τόσο γνωστά;

 

Δες επίσης: Ντέρμπι βαμμένα με μίσος και χουλιγκανισμό! (video)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending