fbpx

5 ομάδες που ίσως δεν ήξερες πως αγωνίστηκαν στην Α’ κατηγορία! (Part 2)

Η ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι μεγάλη! Τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να χωρέσει σε μερικά μόνο άρθρα. Επειδή, λοιπόν, θα ήταν παράλειψη να μείνουμε μόνο στις 5+1 ομάδες που αγωνίστηκαν στην Α’ Κατηγορία και ίσως δεν τις ήξερες, επανήλθαμε με άλλες 5 ομάδες που είδαν το έμβλημα τους να κυματίζει περήφανα στα γήπεδα της κατηγορίας των μεγάλων!

Δες ποιες είναι παρακάτω:

 

1
Οθέλλος Αθηαίνου

Από το 1968 όταν και εντάχθηκε στις τάξεις της ΚΟΠ, ο Οθέλλος Αθηαίνου πάλευε στην Β’ και Γ’ Κατηγορία. Την πρώτη δεκαετία, μάλιστα, της νέας χιλιετίας έπεσε μέχρι και την Δ’ Κατηγορία! Την περίοδο 2013-14 ωστόσο, με την 2η του θέση στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία του  συμμετοχή στην κατηγορία των μεγάλων.

Η σεζόν 2014-15 γράφτηκε με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου της Αθηαίνου αφού αγωνίστηκε το όνομα “Οθέλλος” γυρόφερνε ανάμεσα στα χείλη των οπαδών της Κύπρου πιο έντονα από ποτέ.

Οι πράσινοι του ακριτικού χωριού τερμάτισαν τελευταίοι (12οι), χωρίς να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους, αλλά κερδίζοντας τις εντυπώσεις! Ο Οθέλλος μάζεψε 25 βαθμούς ως αποτέλεσμα 5 νικών, 10 ισοπαλιών και 17 ηττών ενώ έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά του κυπέλλου τη συγκεκριμένη χρονιά.

2
Διγενής Μόρφου

Μια ομάδα που αντιμετώπισε (και συνεχίζει να αντιμετωπίζει) χίλια μύρια προβλήματα δικαιωματικά μπορεί να θεωρηθεί από τις πλέον ιστορικές στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Οι Μορφίτες, που σήμερα αγωνίζονται στην Γ’ Κατηγορία, “έγραψαν” 15 συμμετοχές στα σαλόνια της Α’ Κατηγορίας με πολλές αξιομνημόνευτες στιγμές!

Το 1968 εντάχθηκαν στους κόλπους της ΚΟΠ και την περίοδο 1970-71 στην πρώτη τους συμμετοχή στην Α’ Κατηγορία έκαναν την μεγάλη έκπληξη καταλαμβάνοντας την 2η θέση και εξασφαλίζοντας συμμετοχή στα κύπελλα Ευρώπης. Αντίπαλος ήταν η μεγάλη Milan!

Οι Μορφίτες παρέμειναν στην κατηγορία των μεγάλων μέχρι και την περίοδο 1978/79 αν και πλέον είχαν προσφυγοποιηθεί! Μετά από αγώνα στην Β’ και Γ’ Κατηγορία, ο Διγενής κατάφερε να εξασφαλίσει ιστορική άνοδο την περίοδο 2000-01.

Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή, επανήλθε όμως την επόμενη σεζόν (2002-03) παραμένοντας στην Α’ Κατηγορία μέχρι και την περίοδο 2006-07. Highlight της περιόδου αυτής ήταν η 5η θέση που εξασφάλισαν οι πράσινοι την περίοδο 2004-05 όπως και η παρουσία τους ως φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου!

3
ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς

Η Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Πιτσιλιάς (γνωστή και ως ΑΠΕΠ) σήμερα αγωνίζεται στην Γ’ Κατηγορία. Εντάχθηκε στην ΚΟΠ το 1982 και με προπονητή τον Ανδρέα Μιχαηλίδη καταφέρνει να εξασφαλίσει διαδοχικές ανόδους στις μικρές κατηγορίες. Η περίοδος 1987-88 χαρακτηρίζεται ως ιστορική για την ομάδα της Πιτσιλιάς αφού αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία!

Με έδρα το Τσίρειο δεν καταφέρνει να διακριθεί, τερματίζει 14η ανάμεσα σε 16 ομάδες μαζεύοντας 19 βαθμούς και υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία. Την περίοδο 1990-91 επανέρχεται ξανά στους μεγάλους, αγωνίζεται στο νεόκτιστο γήπεδο της στην Κυπερούντα αλλά τερματίζει τελευταία.

Μετά από 2 σεζόν στην Β’ Κατηγορία ανεβαίνει ξανά στην πρώτη με την πορεία – ασανσέρ όμως να συνεχίζεται. Η τελευταία της συμμετοχή στα σαλόνια της Α’ Κατηγορίας τη δεκαετία του ’90 ήταν την περίοδο 1996-97.

Το 2005-06 επιστρέφει μετά από 9 χρόνια χωρίς όμως να καταφέρει να παραμείνει. Η διετία 2008-10 ήταν μαγική για τους κυανόλευκους της Πιτσιλιάς αφού για πρώτη φορά κατάφεραν να παραμείνουν για 2 συνεχόμενες σεζόν στην Α’ Κατηγορία. Η συμμετοχή της περιόδου 2009-10 ήταν και η τελευταία, μέχρι σήμερα για τους Πιτσιλιώτες στην μεγάλη κατηγορία!

4
Χαλκάνορας Ιδαλίου

Οι Δαλίτες που τα τελευταία χρόνια παλεύουν στην Β’ και στην Γ’ Κατηγορία εντάχθηκαν στην ΚΟΠ την περίοδο 1969-70 σαν ομάδα Β΄Κατηγορίας. Η διετία 1976-78, ωστόσο, ήταν η κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου της επαρχίας Λευκωσίας αφού “έγραψε” τις 2 ιστορικές συμμετοχές της στην Α’ Κατηγορία.

Την περίοδο 1976-77, ο Χαλκάνορας έγραψε ιστορία τερματίζοντας 12ος ανάμεσα σε 16 ομάδες, αποτέλεσμα 10 νικών, 5 ισοπαλιών και 15 ηττών και εξασφάλισε την παραμονή του. Την επόμενη σεζόν (1977-78) η παρουσία των κυανολεύκων του Δαλιού δεν ήταν η ίδια στα μεγάλα σαλόνια και τερμάτισαν τελευταίοι, παίρνοντας τον δρόμο για την Β’ Κατηγορία.

Μέχρι σήμερα, ο Χαλκάνορας Ιδαλίου δεν κατάφερε να επανέλθει στην Α’ Κατηγορία, ωστόσο, η διετία του στην Α’ Κατηγορία παραμένει ο οδηγός του σωματείου!

5
ΘΟΪ Λακατάμιας

Για την Ένωση Νέων Θρησκευτικού Ορθόδοξου Ιδρύματος Λακατάμιας (πιο γνωστή ως ΘΟΪ Λακατάμιας) η περίοδος 2005-06 είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας. Η πρώτη συμμετοχή των Λακαταμιτών σε διοργάνωση της ΚΟΠ ήταν την περίοδο 1976-77 σαν ομάδα Γ’ Κατηγορίας.

Την δεκαετία του ’90 έφτασε μέχρι και την Δ’ Κατηγορία ωστόσο πριν 12 χρόνια το ΘΟΪ αγωνίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα στην Α’ Κατηγορία. Τερμάτισε 14ο και τελευταίο κατάφερε όμως να σημειώσει μια νίκη στην μεγάλη κατηγορία απέναντι στον Ολυμπιακό Λευκωσίας (0-1), 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

Η σεζόν 2005-06 παραμένει φάρος στην ιστορία των γαλαζοκιτρίνων της Λακατάμιας!

Εσύ ήξερες πως αυτές οι 5 ομάδες αγωνίστηκαν στην Α΄Κατηγορία;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending