fbpx

Οι 5 σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της Ανόρθωσης!

Έχουμε πει πάμπολλες φορές πως το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει πλούσια ιστορία. Το πιο ζωντανό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι τα σωματεία, βεβαίως, που απαρτίζουν το ποδόσφαιρο της Κύπρου.

Ένα τέτοιο σωματείο (με πλούσια ιστορία) είναι και η Ανόρθωση, το αρχαιότερο, σήμερα, αθλητικό σωματείο της Κύπρου που μετρά αισίως 107 χρόνια ζωής.

Ποιες ήταν οι στιγμές που στιγμάτισαν την ιστορία του βαρωσιώτικου σωματείου;

Επιλέξαμε 5 από αυτές, εκείνες που θεωρούμε τις σημαντικότερες και σου τις παρουσιάζουμε!

 

1
1911: Ίδρυση

Στις 30 Ιανουαρίου 1911, με πρωτεργάτη τον Νικόλαο Καταλάνο, μια ομάδα Αμμοχωστιανών δημιουργεί το “Αναγνωστήριο Ανόρθωσις”.

Σκοπός του νέου σωματείου είναι η εθνική και χριστιανική διαπαιδαγώγηση των νέων της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και της επαρχίας.

Εμπνευσμένοι από την προσπάθεια του Κρητικού πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου να “ανορθώσει” την Ελλάδα, δίνουν στο νέο σωματείο το όνομα “Ανόρθωσις” σε μια Κύπρο που μάχεται για την δική της ανόρθωση από τους Άγγλους αποικιοκράτες!

2
1958: Ανατίναξη οικήματος

Στις 8 Ιουλίου 1958, στο κατάστημα Παραλιμνίτη, απέναντι από το οίκημα της Ανόρθωσης, ένας Άγγλος αξιωματικός και η συνοδός του φονεύονται.

Οι Άγγλοι, ενοχλημένοι έτσι κι αλλιώς από την δράση της βαρωσιώτικης ομάδας στον αγώνα της ΕΟΚΑ, κάνουν έρευνα στο σωματείο και σύμφωνα με τον Βρετανό ανακριτή Λόνικαν, βρήκαν περίστροφα και βόμβες της ΕΟΚΑ.

Με αφορμή τα πιο πάνω, το οίκημα της “Μεγάλης Κυρίας” στην οδό Ερμού, στη Στοά Χατζημιχαήλ ανατινάσσεται το απόγευμα της ίδιας μέρας!

Πάνω στα συντρίμμια του σωματείου ήταν που θα δήλωνε ο τότε πρόεδρος του Σωματείου, Αναστάσιος Οικονομίδης, την ατάκα που χαρακτηρίζει τους κυανόλευκους μέχρι σήμερα: “Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της.”

3
1974: Προσφυγιά

Το καλοκαίρι του 1974 και η εισβολή σημάδεψαν την Κύπρο. Η Ανόρθωση δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη.

Μετά την ανατίναξη του οικήματος ήταν η δεύτερη φορά που έπρεπε να αναστηθεί μέσα από την τέφρα της.

Πέρασε δύσκολες στιγμές, οι προπονήσεις γίνονταν ακόμα και σε γήπεδα δημοτικών σχολείων, με δανεικά παντελονάκια και φανέλες γίνονταν οι αγώνες.

Με μπόλικη αγάπη για το σωματείο τους, όμως, οι διοικούντες και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας την κράτησαν στην ζωή.

Ηγετική φυσιογνωμία στο διοικητικό κομμάτι ο πρόεδρος, Τάκης Πελεκάνος και στο αγωνιστικό ο προπονητής της ομάδας, Αντώνης Καράς που κράτησαν την ομάδα ζωντανή με υπεράνθρωπες προσπάθειες!

4
1995: Πρώτο πρωτάθλημα στην προσφυγιά

Το πρώτο πρωτάθλημα στην προσφυγία ήρθε το 1995, 21 χρόνια μετά την εισβολή, στο Δασάκι της Άχνας, λίγα μόνο μέτρα από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ήταν η αρχή μια αυτοκρατορίας που ακολούθησε με άλλα 4 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι βάσεις είχαν τεθεί βέβαια από το 1989 όταν ανέλαβε την προεδρία της ομάδας ο Κίκης Κωνσταντίνου και έθεσε ως στόχο την αγωνιστική άνοδο της ομάδας.

Το 1991 και το 1993 έφτασε μια ανάσα από το πρωτάθλημα όμως το 1995 ήταν η χρονιά που θα σήμαινε την επάνοδο της Κυρίας στους τίτλους και την αρχή της νέας εποχής για το προσφυγικό σωματείο!

5
2005: Όταν η Ανόρθωση ένωσε τους Κύπριους!

Ίσως η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου της Αμμοχώστου ήταν η επική πρόκριση επί της Τραπζονσπόρ το καλοκαίρι του 2005.

Ήταν η ηθική νίκη απέναντι στον κατακτητή που κατακρατά παράνομα την Αμμόχωστο από το 1974 αλλά και μια μεγάλη, αγωνιστικά πρόκριση απέναντι σε μια σαφώς πιο δυνατή ομάδα με πολλαπλάσιο προυπολογισμό.

Στις 26 Ιουλίου τέθηκαν οι ισχυρότατες βάσεις όταν οι κυανόλευκοι της Αμμοχώστου επικράτησαν στο ΓΣΠ με 3-1.

Νίκος Νικολάου, Νίκος Φρούσος και Κλιμέντι Τσιταϊσβίλι ήταν οι χρυσοί σκόρερ της ομάδας του Τιμούρ Κετσπάγια που πήγαινε στον επαναληπτικό της Τουρκίας με ισχυρό προβάδισμα 2 τερμάτων.

Στις 3 Αυγούστου, στην Τραπεζούντα, γράφτηκε ιστορία αφού η νίκη των Τούρκων με 1-0 δεν ήταν ικανή να τους χαρίσει την πρόκριση.

Αξιομνημόνευτη παραμένει, ωστόσο, η τελευταία φάση του αγώνα όπου οι Τούρκοι σκόραραν αλλά η Παναγία η Σουμελά, όπως λέχθηκε τότε από τους αθλητικούς συντάκτες,  σήκωσε την σημαία υποδεικνύοντας τον σκόρερ σε θέση offside ποτίζοντας ταυτόχρονο νέκταρ ευτυχίας τους απανταχού Κύπριους που ήταν στο πλευρό της “Μεγάλης Κυρίας”!

Για σένα, ποια είναι η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ανόρθωσης;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending