fbpx

10+2 αλήθειες που δεν παραδεχόμαστε εύκολα για εμάς και τους άλλους!

Το σημερινό άρθρο δεν θα έλεγα ότι είναι από τα πιο αισιόδοξα. Ούτε απαισιόδοξο. Ίσως θα μπορούσα να πω ότι είναι ανάμεσα σε δύο έννοιες και θα το χαρακτήριζα ρεαλιστικό. Κάποιες αλήθειες που τις παραποιούμε ακόμα και για τον εαυτό μας, υπάρχουν και είναι εκεί έξω.

Καμιά από αυτές δεν είναι απόλυτες. Είμαστε 7 δισεκατομμύρια ψυχές στη Γη, λογικό είναι να παρακινούμαστε από κοινά βιολογικά ένστικτα, αλλά από εντελώς διαφορετικούς ηθικούς, πνευματικούς και εσωτερικούς κινητήρες.

Πιο κάτω θα δεις μία λίστα με 12 κάπως δυσάρεστες-ρεαλιστικές αλήθειες που πολλές φορές δεν ομολογούμε ούτε στους ίδιους μας τους εαυτούς.

 

1
Τις περισσότερες φορές οι γονείς ξεχωρίζουν ένα αγαπημένο τους παιδί

Όσοι έχουν αδέλφια θα καταλάβουν ότι ίσως ο κάθε γονιός ή και οι δύο μαζί να έχουν κάποιους λίγο πιο αγαπημένους. Συνήθως τα χαϊδεμένα αυτά αδέλφια είναι αυτά που ακολουθούν πιο πιστά (όχι εντελώς) το μοτίβο ζωής που ακολούθησαν και οι ίδιοι οι γονείς.

Τα άτομα που φέρνουν τους καλούς βαθμούς, ίσως τα άτομα που παίρνουν μια καλή δουλειά, ίσως για τη μητέρα ο γιος και για τον πατέρα η κόρη, και πάει λέγοντας. Οι παράγοντες είναι πολλοί, εμείς απλώς αναφέρουμε τους πιο γνωστούς.

2
Η εξωτερική εμφάνιση μετράει

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην κατά τα άλλα αψεγάδιαστη κοινωνία μας. Είτε το παραδεχτούμε είτε όχι, η κοινωνία μας είναι άριστη στο να κρίνει και γενικότερα όλοι μας κρίνουμε το καθετί γύρω μας.

Κρίνουμε τον καιρό, κρίνουμε μια τοποθεσία από το πώς φαίνεται, μια κατοικία, ένα ζωάκι, έναν άνθρωπο. Σ’ αυτόν τον άθλο, είμαστε όλοι ανεξεραίτως πρωταθλητές, και δεν αφήνει απ’ έξω την εξωτερική εμφάνιση – κακά τα ψέμματα, παίζει ρόλο στην επιλογή συντρόφου, στην εξεύρεση εργασίας, στις καθημερινές κοινωνικές επαφές, στην καριέρα.

Η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι ως επί τω πλείστων, ρηχή, ματαιόδοξη, κενή και δρα έντονα με βάση την εικόνα. Στον βαθμό που έχουμε φτάσει με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε συνδυασμό με πολλούς άλλους ενδογενείς κι εξωγενείς παράγοντες, δύσκολα θα πλησιάσουμε ανθρώπους γύρω μας αν πρώτα δεν μας «γεμίσουν» το μάτι. Ό,τι και να πούμε περισσότερο, συνεχίζει να συμβαίνει.

3
Η ζωή είναι άνιση, αν όχι άδικη

Μεγάλη αλήθεια. Είναι καμιά φορά το ρητό που λέμε ότι ο “Θεός άλλους τους έπλασε και…” για να μην μακρυγορούμε, είναι αλήθεια. Πολλές φορές το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Ακόμα και στο σχολείο που αποτελεί την μικρογραφία της κοινωνίας, πάντα υπάρχουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι που ευνοούν κάποια παιδιά περισσότερο απο άλλα. Στο πανεπιστήμιο θα υπάρχουν οι λέκτορες που ίσως να μην τα πηγαίνουν καλά με ορισμένους φοιτητές αλλα να συμπαθούν άλλους περισσότερο. Στην εξεύρεση εργασίας δεν παίρνουν τις θέσεις πάντοτε αυτοί που το αξίζουν αλλα εκεί κυριαρχεί το μέσο, ο γιος, η κόρη, η θεία, η τρίτη εξαδέλφη, το μπατζανάκι.

Επιπρόσθετα, πολλές καριέρες για να χτιστούν, πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά άλλα πράγματα, πέρα από το «μέσον». Και κάπου εδώ κολλάει αυτό που λέμε ότι η ομορφιά είναι όπλο. Βέβαια, δεν χρειάζεται να απολυτοποιούμε τα πράγματα. Δεν είναι όλα πάντα έτσι. Απλώς είναι κάτι που πολύ συχνά συμβαίνει…

4
Money makes the world go round…

Ο συνθέτης του κομματιού πρέπει να είχε ψαχτεί αρκετά και να είχε ήδη πιάσει το νόημα. Τα λεφτά λοιπόν.. για μερικούς είναι το ύψιστο αγαθό, για άλλους είναι κάτι δεδομένο, για τρίτους είναι ένα μέσο επιβίωσης και για τέταρτους, τελευταίους και μια μειονότητα είναι κάτι που υπάρχει πέρα απο τα δικά τους όρια. Το χρήμα κυβερνά τον κόσμο δυστυχώς.

Ένα κομμάτι χαλκός κι ένα κομμάτι χαρτί μπορούν να αλλάξουν τις τύχες και τις ζωές του κόσμου. Από τη στιγμή που βρέθηκε ένας και είπε ότι πλέον αυτό θα είναι το μέσο επιβίωσης και καλοπέρασης, απο εκείνη τη στιγμή κάτι χάλασε στον κόσμο. Όλοι μας δουλεύουμε για να αποκτήσουμε χρήματα.

Όλοι μας σπουδάζουμε γι’ αυτό. Και οι κατηγορίες που ισχύουν σχετικά με τη χρήση των χρημάτων είναι αυτές που προανέφερα. Αυτό που πραγματικά ισχύει όμως είναι ότι αποτελεί ένα κομμάτι χαρτί. Αν θα το προσκυνύσει κανείς ή απλά θα συνυπάρχει μαζί του είναι εντελώς προσωπικό ζήτημα που… συμβαίνει.

5
Η ζήλεια είναι και πάλι στη μόδα και φέτος θα κυκλοφορήσει έντονα

Πράγματι, ο άνθρωπος όταν βλέπει κάποιον συνάνθρωπο να πετυχαίνει στη ζωή του, σε κάποιο προσωπικό του στόχο ή ακόμα και στην συναισθηματική, ερωτική ζωή του, τις περισσότερες φορές θα τον ζηλεύει.

Δεν ξέρω κατά πόσο θα συναντήσουμε εύκολα ανθρώπους που να χαρούν πραγματικά με τις επιτυχίες μας και να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε. Η ζήλεια ξυπνάει εύκολα και δεν πέφτει ποτέ σε λήθαργο.

Υπάρχουν οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι κάπου εκεί κι έχω συναντήσει πολλούς προσωπικά, και έχω την τύχη να τους έχω στη ζωή μου, αλλά κακά τα ψέμματα οι περισσότεροι δεν είναι αγγελικά πλασμένοι ότι και να συμβαίνει…

6
Όλοι έχουμε σκεφτεί «πονηρά» για κάποια άτομα (ένα η πολλά)

Δύο είναι τα κύρια ένστικτα του ανθρώπου. Αυτό της επιβίωσης και το σεξουαλικό ένστικτο. Κάποιοι το έχουν πιο έντονο το ένστικτο αυτό, κάποιοι άλλοι όχι τόσο. Αλλα όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, άντρες, γυναίκες, σινγκλ ή τέικεν έχουμε σκεφτεί διάφορες ερωτικές φάσεις με άτομα πέραν του «πρέποντος» πεδίου – Δεν θέλω να δω τι εικόνες ξεπροβάλλουν αυτή τη στιγμή απο το μυαλό των αναγνωστών.

Από ένα σημείο και μετά είναι φυσιολογικό εφ όσων είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε τέλειοι όσο και να προσπαθούμε να δείχνουμε επομένως επηρεαζόμαστε εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες και τυχόν πειρασμούς, γιατί πολύ απλά είναι κάτι που… συμβαίνει.

7
Όλοι μας κρύβουμε ένα ψώνιο βαθιά μέσα μας

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης επιδειξιομανίας. Δείχνουμε τα πάντα, στους πάντες και προς όλες τις πάντες… Ένα κινητό χωρίς κωδικό να βρεθεί τυχαία στο δρόμο ή σε ένα τραπεζάκι στα χέρια αδιάκριτων ατόμων, θα δει κανείς τόσες σέλφις που θα μπορούσαν να γεμίσουν μη εικονογραφημένα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από την εποχή της σφηνοειδούς γραφής.

Βλέποντας τους διάσημους αστέρες του πενταγράμμου ή του κινηματογράφου βαθιά μέσα μας δεν νομίζω να επικρατεί απαραίτητα ο θαυμασμός για το άτομό τους αλλα ίσως το ερώτημα «γιατί αυτός κι όχι εγώ», ή ίσως το παράπονο «θέλω κι εγώ» ή ακόμη χειρότερα μια «αθώα» μορφή ζήλειας. Μην μου πείτε ότι δεν συμβαίνει…

8
Κανείς δεν είναι ηθικός μέχρι αποδείξεως του εναντίον

Η ηθική είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Υπάρχει μια αντικειμενική ηθική, που είναι κοινώς αποδεκτή και κατανοητή-έστω θεωρητικά- και μια προσωπική ηθική που για τον καθένα ερμηνεύεται διαφορετικά ανάλογα πάντα με τα προσωπικά βιώματα, με τις αξίες που γαλουχήθηκε κανείς καθώς και με ορισμένες βιολογικές και πνευματικές αναζητήσεις που παρουσιάζονται καθόλη την πορεία της ζωής μας.

Ωστόσο όλοι μας έχουμε πει ψέματα, όλοι μας έχουμε πληγώσει ανθρώπους, κάποιοι έχουμε βλάψει άλλους, έχουμε εξαπατήσει, έχουμε γίνει μια λαοθάλασσα μέσα σε μια ζούγκλα που περικλύεται απο ένα πνέυμα ψευτοπολιτισμού και καθωσπρεπισμού.

Ο καθένας μας ξέρει τι κρύβει μέσα του. Παλεύουμε καθημερινά να εξισορροπήσουμε το εγώ με το υπερεγώ μας – όσοι σπουδάζουν ψυχολογία και γενικότερα ψάχνονται θα με καταλάβουν-Άλλοι έχουν μίσος και κακία και είναι αλήθεια, άλλοι έχουν αγάπη και καλοσύνη ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Κάποτε σκεφτόμουν με ταμπέλες, τώρα πια όμως έχοντας κοσκινίσει μερικά ζητήματα, θεωρώ ότι όλοι μας κρύβουμε όμορφα πράγματα μέσα μας. Κάποιες συγκυρίες της ζωής όμως «έθαψαν» τα καλά μας σε άλλους πιο βαθιά και σε άλλους λιγότερο. Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος, είναι κι αυτός ένα ζώο, με λίγη περισσότερη πνευματική ανάπτυξη και διαύγεια και είναι κάτι που συμβαίνει…

9
Οι περισσότεροι θα προδώσουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους και θα προδωθούμε

Και πάλι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που σίγουρα ΔΕΝ είναι απόλυτο. Οι περισσότεροι απο εμάς όμως, είτε μέσω της φαντασίας μας, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε πάνω σε ένα αθώο φλερτ, είτε σε ένα κοινώς ειπωμένο «ξενοπήδημα» θα απατήσουμε τους συντρόφους μας και πιθανόν να απατηθούμε. Ακούγεται κάπως, το γνωρίζω. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με βιολογία, με ηθική ή με μία μίξη των δύο αλλα συμβαίνει.

Πόσες «παράνομες» κουβεντούλες έχουμε παραποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσες συζητήσεις έχουμε διαγράψει; Σε πόσα φλερτ μείναμε βράχοι ηθικής και σε πόσα ενδώσαμε με την ιδέα ότι είναι απλά ένα αθώο φλερτ, μια αυτοεπιβεβαίωση ότι περνά η μπογιά μας, μια έντονη επιθυμία για κάτι καινούριο… καθαρά προσωπική ερώτηση που θα απαντήσει ο καθένας στον εαυτό του. Δεν λέω ότι είναι σωστό. Λέω απλά ότι συμβαίνει.

10
Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τα όσα έκανες γι’ αυτούς

Συνήθως θα ξεχάσουν τα καλά. Τα κακά δύσκολα θα τα ξεχάσουν. Δεν ξέρω αν είναι επειδή είμαστε απο τη φύση μας απαισιόδοξοι και άγριοι. Αλλά μάλλον έτσι πάει. Θα ξεχάσουν οτι τους στάθηκες σε δύσκολες στιγμές, θα ξεχάσουν ότι τους βοήθησες όσο μπορούσες, ότι τους φρόντισες, ότι τους έκανες να γελάσουν και να ξεχαστούν, ότι τους αφιέρωσες πολύτιμο χρόνο, ότι νοιάστηκες γι’ αυτούς.

Κι αν είσαι τόσο θρασύς για να τους το πεις στα μούτρα τους αυτοί πάντοτε θα καταλαβαίνουν αυτά που θέλουν οι ίδιοι να καταλάβουν. Σαν να λέμε πως άδικα θα χάσεις τον χρόνο σου.

Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι αργά ή γρήγορα θα θυμηθούν το πόσο τους αγάπησες. Αυτό ναι. Δεν θα το ξεχάσουν ποτέ. Καλό θα ήταν βέβαια να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους γύρω μας και να θέλουμε συνεχώς να τους βάλουμε σε ένα καλούπι. Δεν νομίζω να μην έχει συμβεί…

11
Όλοι κρίνουμε

Συνεχίζω αυτό που έλεγα και προηγουμένως. Κρίνουμε κακοπροαίρετα αλλά και καλοπροαίρετα. Φτιάχνουμε ένα μοτίβο στο μυαλό μας και σύμφωνα με τη δική μας κρίση και γνώμη, πλάθουμε ένα σενάριο για το καθετί εκεί έξω.

Κρίνουμε και κουτσομπολεύουμε, πολλές φορές για να νιώσουμε οι ίδιοι καλά, άλλες γιατί απλά ζηλεύουμε, άλλες γιατί νιώθουμε κενοί και δεν έχουμε κάτι καλύτερο να απασχολήσουμε τον εαυτό μας και να σκοτώσουμε την ώρα μας και άλλες φορές το κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε, παρασυρόμενοι απο άλλους.

Δυστυχώς έτσι είναι. Κρίνουμε προς κάθε κατεύθυνση γιατί ίσως να είναι κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να κάνουμε άριστα, εύκολα και οποιαδήποτε στιγμή. Συμβαίνει.

12
Όλοι μας ψάχνουμε αγάπη, ευτυχία, αποδοχή και ασφάλεια

Αυτό πλέον αποτελεί κοινό μυστικό. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς εκεί έξω που ψάχνει άλλα πράγματα. Σκέφτεσαι τώρα, φυσικά και υπάρχουν άλλα πράγματα να ψάξει να βρει κανείς όπως η επαγγελματική ανέλιξη κι επιτυχία, η δόξα, το χρήμα.

Αν σκεφτούμε όμως ότι όλα αυτά τα ανθρώπινα παρασκευάσματα δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο, τότε τι γίνεται; Ακόμα κι αυτοί που ψάχνουν το χρήμα αδιαλλείπτως, βαθιά μέσα τους ψάχνουν ουσιαστικά την ευτυχία, την αγάπη, την ασφάλεια και τη αποδοχή γιατί νομίζουν ότι μέσω του πλούτου θα αποκτήσουν όλα αυτά. Γρήγορα καταλαβαίνουν ότι μάλλον διάλεξαν λανθασμένα μέσα για να βρουν τη χρυσή τετράδα. Η εύρεση ενός ερωτικού συντρόφου, είναι κι αυτή μια μορφή μέσα απο την οποία βρίσκουμε τους τέσσεριες προαναφερθείς στόχους.

Η φιλία, η παρέα, η δουλειά, το στρες, το άγχος, ο πλούτος, ο έρωτας όλα αυτά οδηγούν στην ικανοποίηση των εσωτερικών μας αναγκών που είναι κοινές για όλους. Και βλέποντας το πόσα κοινά έχουμε με όλους τους ανθρώπους σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο πλανήτη, επιμένουμε να έχουμε μίση, έχθρες, πολέμους και η λίστα συνεχίζεται. Όχι για κάτι απλά επειδή… συμβαίνει….

Κανένα από τα σημεία δεν είναι απόλυτο για όλους. Είναι όμως κάποιες αλήθειες που βρίσκονται γύρω μας σε μεγάλο βαθμό!

 

Δες επίσης: 5 αλήθειες που δεν σου είπε κανείς για τα συναισθήματα και τις φοβίες σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending