fbpx

4 “άγνωστα” χωριά της Κύπρου που έγιναν γνωστά από τηλεοπτικές σειρές!

Σου αρέσει να βλέπεις τηλεόραση και να απολαμβάνεις αγαπημένες κυπριακές σειρές; Αν η απάντηση σου είναι “ναι“, τότε σίγουρα θα έχεις προσέξει το εξής: οι σειρές γυρίζονται σε μέρη του νησιού που δεν είναι και τόσο… γνωστές στον υπόλοιπο κόσμο!

Συνήθως, αυτές οι “άγνωστες τοποθεσίες” που επιλέγονται για τα γυρίσματα κάποιων σειρών είναι μικρά “άγνωστα” χωριά, τα οποία μετά την επιτυχία των σειρών, γίνονται γνωστά και διάσημα. Ως αποτέλεσμα αυτού, αποτελούν πόλο έλξης πολλών για να τα γνωρίζουν καλύτερα (και σίγουρα για να πουν ότι έχουν πάει εκεί που γυρίστηκε η τάδε σειρά)!

Ποια είναι όμως αυτά τα “άγνωστα χωριά” της Κύπρου που είχαν την τύχη αναγνώρισης μέσα από κυπριακές τηλεοπτικές σειρές; Για να μην σου μείνει η απορία, ψάξαμε και σου βρήκαμε την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Δες πιο κάτω:

 

1
Κλήρου, Ψημολόφου και Πέρα Ορεινής

Σε αυτά τα τρία χωριά της Κύπρου έχει γυριστεί η μακροβιότερη σειρά της κυπριακής τηλεόρασης. Ποια είναι αυτή άραγε; Μα φυσικά οι “Ιστορίες του χωρκού”, μια σειρά που ξεκίνησε να μεταδίδεται το 1996 από το ΡΙΚ1 μέχρι το 2006, με 451 συνολικά επεισόδια!

Αυτή η σειρά, γράφτηκε από τον σεναριογράφο Δήμο Αντρέου με αφορμή τις δημοτικές εκλογές εκείνης της χρόνιας, όταν παρατηρήθηκε έντονο το φαινόμενο της καθόδου περισσότερων τους ενός υποψηφίου ως κοινοτάρχη, σε χωριά των 50-60 κατοίκων.

Σίγουρα, από αυτή τη σειρά δεν θα ξεχάσει κανείς τους Πανωχωρήτες: Χάμπατσο, Παπάκωστη, Πεζούνα, Καλλιόπη, Παρασσιεφκού, Μαρίτσα και… τον ράφτη τον Γιαννή με τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες που εμπλέκονταν κάθε φορά!

2
Φικάρδου

Το δημοφιλέστερο (ίσως) χωριό της Κύπρου, που υποδέχτηκε το 2008 μια από τις καλύτερες κωμικές σειρές που έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής στα κυπριακά δεδομένα: την Αίγια Fuxia. Μια έξυπνη κυπριακή κωμωδία, που συνδυάζει με εύστοχο τρόπο το παλιό με το σύγχρονο στοιχείο!

Σε σενάριο Λώρη Λοϊζίδη και Χριστιάνας Αρτεμίου, το χωριό Φικάρδου μετονομάζεται σε “Παλιοχώρι” όπου φιλοξενεί 20 ευφάνταστους χαρακτήρες που επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα διαφορετικό είδος χιούμορ, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο, στους τηλεθεατές τους, αβίαστο γέλιο.

Βέβαια, δεν απουσιάζουν από την όλη σειρά κρυφοί έρωτες, φθαρμένες σχέσεις, απληστία, δολοπλοκίες, παρεξηγήσεις, ανατροπές και τραγελαφικές καταστάσεις.

3
Πέρα Ορεινής

Σε αυτό το χωριό της Κύπρου, έχουν γίνει τα γυρίσματα της κωμικής σειράς “Santa Γιολάντα”, που την υπογράφει η γνωστή ηθοποιός και σεναριογράφος Χριστιάνα Αρτεμίου. Μια σειρά που ακολουθεί την ίδια (σε κάποιο σημείο) πετυχημένη συνταγή της “Αίγια Fuxia”, αφού και εδώ έχουμε “ανάλογα δείγματα γραφής που προσφέρουν αντίστοιχο γέλιο”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το cncminustv.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται “λογοπαίγνια, σχολιασμός της επικαιρότητας, τηλεοπτικές αναφορές, έξυπνα, όπως πάντα, κωμικά ευρήματα, σεναριακές ανατροπές […] αλλά, και σε ό,τι αφορά τη σειρά, από τους τίτλους αρχής μέχρι τις ευχαριστίες στο τέλος και όσες τρελές κατασκευές προστάζει (η Χριστιάνα Αρτεμίου) να γίνουν για τις ανάγκες της σειράς, όπως το άγαλμα της δημάρχου της Santa Γιολάντα (στο πρώτο επεισόδιο)”.

Επίσης, όπως στην “Αίγια Fuxia”, έτσι και εδώ, οι ευφάνταστοι ήρωες της Αρτεμίου κινούνται σε ένα χωριό της Κύπρου του σήμερα, απεικονίζοντας με χιούμορ τις συμπεριφορές και τις συνήθειες της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας, τις οποίες η σύγχρονη ηθογραφία της σεναριογράφου επιθυμεί να καυστηριάσει.

4
Λεύκαρα

Αν και αυτό το κυπριακό χωριό είναι ήδη γνωστό από τα περίτεχνα κεντήματα του, τα λευκαρίτικα, (καθώς και για την αργυροχοΐα του), γίνεται ακόμη δημοφιλέστερο όταν ξεκινούν τα γυρίσματα της ρομαντικής κωμωδίας “Πρώτη Σταγόνα” του Λώρη Λοϊζίδη.

Αυτή η σειρά δεν αποτελεί παρθενογένεση, αφού οι δύο προηγούμενες δουλειές του Λοϊζίδη “Την Πάτησα” και “Αίγια Fuxia” του έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για τη συγγραφή της, παρουσιάζοντας σε κάποια σημεία μερικές σεναριακού τύπου αδυναμίες, όπως αναφέρει ο Χριστοδούλου σε ένα σχετικό του άρθρο.

Ωστόσο, η σειρά αυτή, θεωρείται κατά τον ίδιο, ό,τι καλύτερο και αξιοπρεπέστερο που έχει κανείς παρακολουθήσει στην κυπριακή τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, αφού υπάρχουν “σφικτά δομημένες σκηνές, εξαιρετικά κάδρα, όμορφα ειπωμένη ιστορία, σκηνοθετικά δομημένη, με πλάνο και ήρωες ολοκληρωμένους να ισορροπούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, σχεδόν βγαλμένοι από ένα σύγχρονο παραμύθι”, προσθέτοντας.

Εσύ γνωρίζεις κάποια άλλα “άγνωστα” χωριά της Κύπρου που έγιναν γνωστά μέσα από κυπριακές τηλεοπτικές σειρές;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,700FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending