fbpx

Μάθαμε τις ιδιαίτερες ιστορίες πίσω από τον “Κρεμμό της Πελλής” και του “Αετόκρεμμου”!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ και από πού πήραν τα παράξενα ονοματά τους “περίεργα” μνημεία ή περιοχές του τόπου μας;

Σήμερα θα δούμε δύο σημεία στην Κύπρο που είναι πολύ πιθανόν να πέρασες από εκεί, είτε ως παιδί είτε ως ενήλικας!

Δες τα πιο κάτω:

1
“Κρεμμός της Πελλής”

“Καρφωμένος” σε υψόμετρο 1153m, ανάμεσα σε δύο χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, τον Σταυρό της Ψώκας και τον Κάμπο της Τσακκίστρας, ο “Κρεμμός της Πελλής” κρύβει πίσω του μια αρκέτα… μακάβρια ιστορία, που συνδέεται με τα χρόνια που έγινε το γεγονός.

Μια νεαρή βοσκοπούλα, λοιπόν, έχασε το αδράχτι που κεντούσε και στην προσπάθεια της να το πιάσει χάθηκε μαζί του στο κενό. Αμέσως χαρακτηρίζεται από την κοινωνία ψυχικά ανισόρροπη ή -κοινώς στα κυπριακά- “πελλή”.

Ήταν όμως έτσι, ή μήπως αυτό το αδράχτι, ήταν αντικείμενο “ζωτικής σημασίας” για εκείνην και μαζί του χάνονταν όλες της οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον; Ίσως πάλι να πρόκειται για τυχαίο γεγονός που πήρε διαστάσεις με το πέρασμα του χρόνου!

Όπως και να ‘χει είναι δύσκολο εώς αδύνατο το  να κρίνουμε με απόλυτη εγκυρότητα ιστορίες  των περασμένων αιώνων. Ας αφήσουμε απλά την φαντασία μας ελεύθερη!

2
“Αετόκρεμμος”

Κάπως έτσι άρχισαν όλα, πριν μερικές χιλιάδες χρόνια! Στο Ακρωτήρι και συγκεκριμένα στην τοποθεσία “Αετόκρεμμος”, ανευρέθηκε η πρώτη περιοχή της Κύπρου που κατοικήθηκε από ανθρώπους.

Την ονομασία του οφείλει στους εκατοντάδες αετούς που βρήκαν καταφύγιο στις σπηλιές του κατά καιρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης του Ακρωτηρίου, ο “Αετόκρεμμος”, πριν από 1200 περίπου χρόνια (ή τη προνεολιθική περίοδο) υπήρξε καταφύγιο κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που είχαν ως τροφή νάνους ιπποπόταμους και ελέφαντες, καθώς και άλλα ζώα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η αρχαιολογική σκαπάνη, του 1989 και αποκάλυψε, εκτός από ανθρώπινα οστά, οστά 500 νάνων ιπποπόταμων, τριών νάνων ελεφάντων, ενός ελαφιού, ενός αγριογούρουνου και άλλων ζώων.

Επιπρόσθετα, αναβρέθηκαν εργαλεία και κοσμήματα της ίδιας περιόδου. Αξιοσημείωτο είναι, όπως επισημαίνει η προαναφερόμενη πηγή, πως ο “Αετόκρεμμος” είναι η μοναδική  περιοχή της Κύπρου, όπου οι κάτοικοι της συνδέθηκαν με νάνους ιπποπόταμους και ελέφαντες.

Αυτοί ήταν δύο από σημαντικότερους γκρεμούς της Κύπρου. Μήπως ήρθε η ώρα να πας κι εσύ (αν δεν πήγες ακόμα);

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending