fbpx

Κύπριος φοιτητής μας μίλησε για τις σπουδές του στην Αεροναυπηγική Μηχανική!

Το Aerospace Engineering (= Αεροναυπηγική Μηχανική) είναι ένας κλάδος της Μηχανικής, ο οποίος δεν προσφέρεται από κανένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Κι όμως, υπάρχει ένας Κύπριος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield ο οποίος όχι μόνο σπουδάζει στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά κατάφερε να πρωτεύσει στο πρώτο έτος μεταξύ περίπου 200 φοιτητών από όλο τον κόσμο!

Γνώρισε τον Γιώργο Σαρρή και όσα μας είπε σε μία πολύ ιδιαίτερη συνένετευξη!

Τι ακριβώς είναι το Aerospace Engineering;

Το Aerospace Engineering είναι ένας κλάδος της Μηχανικής ο οποίος ασχολείται από το σχεδιασμό των αεροσκαφών και τον προγραμματισμό των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τους πιλότους, μέχρι την πώληση και την παράδοση των αεροπλάνων από την κατασκευάστρια εταιρεία σε κάποια αεροπορική.

Σε τι διαφέρουν όσοι φοιτούν στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Παν. Πάτρας;

Ο συγκεκριμένος κλάδος στο Παν. Πάτρας είναι σίγουρα ο πιο σχετικός με το Aerospace Engineering αλλά δεν είναι ακριβώς ο ίδιος.

Ουσιαστικά, όσοι φοιτούν σε αυτό το τμήμα, γίνονται Μηχανολόγοι Μηχανικοί και απλά έχουν ορισμένα από τα μαθήματα που κάνουμε εμείς, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν στο μηχανολογικό κομμάτι της δουλειάς.

Ποια είναι τα βασικά μαθήματα στο τμήμα της Αεροναυπηγικής Μηχανικής;

Τα βασικά και κύρια μας μαθήματα είναι τα εξής:

  • Σχεδιασμός Αεροσκαφών
  • Επιστήμη και μηχανική υλικών
  • Ρευστομηχανική
  • Θερμοδυναμική
  • Στατική
  • Συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου
  • Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Κυκλώματα
Εσύ γιατί επέλεξες να σπουδάσεις κάτι τέτοιο;

Το επέλεξα πολύ απλά, λόγω της αγάπης μου για τα αεροπλάνα! Αυτό μάλιστα πιστεύω ότι είναι και το μυστικό για να μπορεί κάποιος να λέγεται “Καλός Αεροναυπηγός Μηχανικός“.

Φυσικά είναι απαραίτητο να σου αρέσουν και η Φυσική και τα Μαθηματικά, εφόσον οι σπουδές είναι γεμάτες με τέτοιου είδους μαθήματα.

Με την ολοκλήρωση των βασικών σου σπουδών, σκέφτεσαι να ακολουθήσεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μεταπτυχιακό σου;

Θα ήθελα να συνεχίσω σε κάτι σχετικό με τον κλάδο αυτό. Συγκεκριμένα σκέφτομαι τη Γενική Αεροναυπηγική (Further Aerospace Engineering) ή τη Μηχανική Υψηλής Ακρίβειας (Ultra Precision Engineering).

Όσον αφορά την επαγγελματική σου αποκατάσταση; Πώς και πού βλέπεις τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια από τώρα;

Ένας Αεροναυπηγός Μηχανικός μπορεί να εργαστεί στο Τμήμα Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων ή σίγουρα σε κάποια από τις 2 κατασκευάστριες εταιρείες κινητήρων αεροσκαφών (Rolls Royce & General Electric), ή σε κατασκευάστριες αεροσκαφών/μελών αεροσκαφών (Boeing, AirBus, Siemens).

Στην Κύπρο, η μοναδική διαθέσιμη θέση είναι αυτή του Συμβούλου Αγοράς Αεροσκαφών, σε κάποια από τις Αεροπορικές Εταιρείες που έχουν τη βάση τους στη Λάρνακα (Cobalt και σύντομα και η Cyprus Airways).

Δεν μπορώ να ξέρω αν θα μπορέσω να έρθω πίσω, αλλά οι ευκαιρίες είναι υπερβολικά περιορισμένες.

Ευχαριστώ τον Γιώργο για τη συνέντευξη, μέσα από την οποία έμαθα πολλά καινούρια πράγματα για έναν πολύ ενδιαφέρον κλάδο της Μηχανικής και να του ευχηθώ καλή συνέχεια με τις σπουδές του!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending