fbpx

Ήξερες από πού πήρε το όνομά του το κυπριακό χωριό Βυζακιά;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ και από πού πήραν τα  “ιδιαίτερα” ονόματά τους διάφορα μέρη της Κύπρου μας;

Όλα σίγουρα κρύβουν από πίσω τους μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ιστορία!

Προς το παρόν ας δούμε την ιστορία της Βυζακιάς!

(ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ ΠΡΩΤΟ!) 😉

1
Τοποθεσία

Χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Κτισμένο στις όχθες του ποταμού της Ελιάς και γύρω στα 9χλ νότια του Αστρομερίτη. Κάθετα προς την κοιλάδα της Ελιάς, τα παλιά χρόνια κατασκευάστηκαν νερόμυλοι, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τόσο του χωριού, όσο και αρκετών άλλων γειτονικών κοινοτήτων.

To χωριό είναι τοποθετημένο σε χαλίκια, άμμους, πηλούς στα βόρεια και λάβες στα νότια.

2
Πληθυσμός – Ιστορία

Η πληθυσμιακή αύξηση είναι αρκετά καλά αυξημένη. Από το 1881 οι κάτοικοι ήταν 124, και σε καταγραφή που έγινε το 1982 αυξήθηκαν στους 440. Στην τελευταία απογραφή που έγινε το 2011 οι κάτοικοι της κοινότητας ήταν 347.Η Βυζακιά είναι ένα χωριό με ιστορία και παράδοση.

Σύμφωνα με τον Μας Λάτρι Γάλλο Ιστορικό της Μεσαιωνικής Κύπρου, υπήρξε φέουδο κατά τη Λουζινιανό-Ενετική περίοδο.Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού με την ιδιόρρυθμή τους αρχιτεκτονική, έχουν ως βάση τις κροκάλες (βότσαλα) που τους πρόσφερε ο ποταμός της Ελιάς, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της οικοδομής αποτελείται από πλινθάρι.  Οι κεραμιδένιες στέγες, συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα της αρχιτεκτονικής των σπιτιών του χωριού.

Το τοπίο της Βυζακιάς, χαρακτηρίζεται από μια κλίση προς την πεδιάδα της Μόρφου. Όμως σ’ αυτό το χωριό, που το καλοκαίρι κυριαρχεί το καστανό χρώμα των λαβών, τον χειμώνα το βαθύ πράσινο χρώμα της λογής- λογής φυτειών, είναι περισσότερο φημισμένο για την μεσαιωνική εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Πρόκειται για μια μικρή εκκλησία με πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της, του 16 ου αιώνα.

3
Το όνομα του χωριού!

Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες  το χωριό πήρε το όνομά του από τις κροκάλες (βότσαλα), που κουβαλούσε το ποτάμι και απόθεσε στις όχθες του, όπου είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο του χωριού.

Αυτά τα βότσαλα, οι κάτοικοι τα ονομάζουν βυζάτζια – οι αποστρογγυλεμένες πέτρες του ποταμού. Οι βυζατζιές αυτές, χαρακτηρίζονται έτσι και σε δεκάδες άλλα χωριά της περιοχής.

Τώρα που τελιώσαμε με τα ιστορικά του χωριού, τι λες να το επισκεφθείς σύντομα;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending