fbpx

Ρωτήσαμε ένα Ισπανό καθηγητή για τις εντυπώσεις των ξένων για την Κύπρο!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μας “βλέπουν” οι ξένοι οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο;

Πήραμε συνέντευξη από έναν Ισπανό καθηγητή, τον Pedro Molina Muñoz Jesus, ο οποίος εργάζεται στην Κύπρο, διδάσκοντας στους Κύπριους Ισπανικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πάμε να δούμε από ποια οπτική γωνία μας βλέπει ο ίδιος: 

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις όταν ήρθατε στην Κύπρο;

Ότι παρόλο που ήξερα ελληνικά, δεν καταλάβαινα τίποτα με τη διάλεκτο, αλλά μετά ένιωσα σαν να ήμουν στην Ισπανία, επειδή ο κόσμος είναι ζεστός είναι φιλόξενος.

Οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Περισσότερο με τη γλώσσα, επειδή ήταν στην κυπριακή διάλεκτο και δεν καταλάβαινα τίποτα. Ενώ στην Ελλάδα δεν είχα πρόβλημα, επειδή είχα μάθει ελληνικά, οπότε δεν είχα πρόβλημα εκεί. Μετά, όταν ήρθα στο πανεπιστήμιο και έπρεπε να γραφτώ ως αλλοδαπός. Γενικότερα τα τρεξίματα που είχα, αλλά εντάξει αυτά είναι συνηθισμένα.

Πιστεύετε ότι οι Κύπριοι μαθαίνουν εύκολα ισπανικά; Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;

Μαθαίνουν εύκολα ισπανικά, επειδή η γραμματική και η φωνητική μοιάζουν πολύ με τα ελληνικά. Οι δυσκολίες όμως είναι σε κάποια φωνήεντα στα ισπανικά, που είναι λίγο διαφορετικά από τα ελληνικά.

Πολλές φορές, η κουλτούρα των μαθητών-φοιτητών δυσκολεύει να προχωρήσει -σε κάποια στάδια- η εκμάθηση της γλώσσας. Γενικά όμως, είναι εύκολη γλώσσα για εσάς.

Ποιες διαφορές παρατηρείτε ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ισπανία;

Χμμμ… Εντάξει περισσότερο στα θέματα που έχουν σχέση με την κουλτούρα και την θρησκεία μας (καθολικοί, ορθόδοξοι). Η θρησκεία έχει περισσότερη σημασία στην Κύπρο.

Στην Ισπανία λόγω και της ιστορίας μας με τη δικτατορία και όλα όσα περάσαμε μετά. Η θρησκεία είναι μέρος της ζωής μας, αλλά όχι σε τόσο βαθμό π.χ. να πας στην εκκλησία, να παντρευτείς με θρησκευτικό γάμο κλπ. Επίσης, στην Ισπανία θεωρώ ότι είναι πιο προχωρημένοι σχετικά τους ομοφυλόφιλους και την αποδοχή τους. Στα υπόλοιπα όμως θέματα, επειδή είμαστε και οι δυο Μεσογειακοί λαοί, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Ποιο ήταν το πιο αστείο περιστατικό που ζήσατε μέχρι τώρα στην Κύπρο;

Τον πρώτο χρόνο που ήμουν εδώ πήγα με μια φίλη μου (επίσης Ισπανίδα) να νοικιάσουμε αυτοκίνητο και μας έκαναν πλάκα στον αόρατο φακό. Μόλις το νοικιάσαμε και βγήκαμε από το γραφείο οι αστυνομικοί μας σταμάτησαν και μας ζήτησαν να ανοίξουμε το πορτ παγκάζ.

Εμείς φυσικά το ανοίξαμε και τι αντικρίσαμε; Ήταν ένας άνθρωπος μέσα! Πάθαμε σοκ! Δεν ξέραμε τι γινόταν. Ήμασταν λίγους μήνες εδώ και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Να τηλεφωνήσουμε στην πρεσβεία; Αγχωθήκαμε ότι θέλανε να μας μπλέξουν και να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ευχαριστούμε τον καθηγητή Ισπανικών για την πιο πάνω συνέντευξη που μας παραχώρησε! 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending