fbpx

10+1 τεχνολογικές εφευρέσεις που δεν ήξερες ότι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες!

Ζούμε σε μια εποχή όπου κατακλυζόμαστε συνεχώς από όλο και πιο σύγχρονη τεχνολογία και νέα μέσα τα οποία θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινή μας ζωή! Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ από πού ξεκίνησαν όλα αυτά και ποιος τα επινόησε;

Στα πολύ παλιά χρόνια οι πρόγονοι μας, δηλαδή οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εξελιχθεί σε πολλούς τομείς: της  λογικής σκέψης, των επιστημών, των καλών τεχνών και ανάμεσά τους και πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα και εφευρέσεις που η ιστορία τους παραμένει αξεπέραστη. Η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων στα τέλη του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια  με τις απαρχές της σύγχρονης δυτικής τεχνολογίας.

Οι εφευρέσεις αυτές φιλοξενούνται στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας “Κώστας Κοτσανάς” στο Κατάκολο της Ηλείας από το 2003 η οποία τεχνολογία καλύπτει  μια μακρά περίοδο, από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του ελληνικού κόσμου. Η πλούσια έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας 25χρονης έρευνας του Κ. Κοτσανά ο οποίος κατάφερε να ανασυγκροτήσει την εγγυρότερη και πληρέστερη έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Πιο κάτω μπορείς να απολαύσεις φωτογραφίες που προέρχονται από το μουσείο αυτό με πληροφορίες για την κάθε εφεύρεση:

 

1
Ο “Κινηματογράφος” του Ήρωνα

Αυτόματο θέατρο με κινούμενη εικόνα και ήχο. Εφεύρεση του Ήρωνα, ενός πολυπράγμωνα μηχανικού, άριστου μαθηματικού και μοναδικού εφευρέτη ο οποίος είναι δικαίως γνωστός και ως “Ντα Βίντσι της Αρχαιότητας“.

2
Το “πουλί που κελαηδά” του Ήρωνα

Μια εφεύρεση του Ήρωνα, όπου περιστρεφόταν ένα πουλί αυτόματα και κελαηδούσε όταν ο επισκέπτης γυρνούσε τον εξωτερικό τροχό της θήκης του.

3
“Η φιλοσοφική λίθος” του Ήρωνα

Ταχυδακτυλουργικό τρικ που μεταποιεί ένα υγρό σε κάποιο άλλο! Π.χ. αν έβαζες νερό, θα σου έβγαζε σε ίση ποσότητα κρασί!

4
Το “αυτόματο σπονδείο” με κερματοδέκτη του Ήρωνα

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής της Ιστορίας! Αν ένας πιστός έβαζε μέσα ένα πεντάδραχμο κέρμα στο αγγείο θα έπαιρνε αυτόματα αγιασμό.

Αυτό γινόταν με τη βοήθεια ενός δίσκου στο ζυγό και την εκτροπή του δίσκου από τη θέση του, που απελευθέρωνε μέσω μιας κωνικής βαλβίδας την αντίστοιχη ποσότητα αγιασμένου νερού.

5
Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνα

Η πρώτη ατμομηχανή της αρχαιότητας, πολύ πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

6
Η  μαγική κρήνη του Ήρωνα

Με λίγα λόγια και απλά… Εκτόξευση νερού ψηλότερα από τη διαθέσιμη στάθμη της  δεξαμενής της, αφήνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

7
Το “ρομπότ-υπηρέτρια” του Φίλωνα

Το πρώτο λειτουργικό-ανθρωποειδές ρομπότ της αρχαιότητας! Πρόκειται για μια αυτόματη υπηρέτρια στην οποία, όταν ο χρήστης τοποθετούσε ένα κύπελλο στην παλάμη της, εκείνη έριχνε αυτόματα κρασί και είχε και την δυνατότητα ανάμειξης της με νερό – αν το επιθυμούσε ο ιδιοκτήτης της!

Η υπηρέτρια γέμιζε ανάλογα με την ποσότητα που επιθυμούσες και ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα τραβούσες τον κρατήρα από την παλάμη της!

8
Η ευφυής οινοχόη του Φίλωνα

Χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη πιο “έξυπνη” συσκευή οικιακής χρήσης στην παγκόσμια ιστορία και μάλλον δίκαια πήρε αυτόν τον ορισμό! Είναι μια οινοχόη που θα μπορούσαμε να την πούμε και “smart” κανάτα και έχει παρόμοια λειτουργία με την “υπηρέτρια-ρομπότ“.

Στην ουσία απελευθέρωνε νερό, κρασί ή νερωμένο κρασί ανάλογα με την επιθυμία του οινοχόου.

9
Το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου

Ένα θαύμα αυτοματισμού χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση! Ουσιαστικά είναι ένα ευφυές σύστημα δοχείων, το οποίο συνδεόταν σε μια πηγή νερού και μέσω βαλβίδων ασφαλείας και ελεγκτών στάθμης υδάτων, κινούνταν ο δείκτης.

Εκείνος υποδείκνυε την ώρα του 24ωρου σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο που περιείχε το διάγραμμα των ωρών της μέρας και της νύχτας, ανάλογα με την ημερομηνία.

Στο τέλος του 24ώρου, το νερό άδειαζε πολύ γρήγορα και η διαδικασία επαναλαμβανόταν.

10
Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου

Αστρονομικό όργανο-πολυμηχάνημα, το GPS των Αρχαίων Ελλήνων. Χρησιμοποιούνταν για την μέτρηση του γεωγραφικού πλάτους και μήκους, των άστρων από όποιοδηποτε μέρος της Γης και τη μέτρηση της απόστασης του ήλιου από τη Σελήνη!

11
Ο “υδραυλικός τηλεγράφος” του Αινεία

Για πολύ γρήγορη μεταφορά μηνυμάτων με τη βοήθεια αναμμένου πυρσού καθώς και νερού που εμφάνιζε το προσυμφωνημένο μήνυμα στη συσκευή του δέκτη!

Δεν είναι όλα πραγματικά πολύ εντυπωσιακά; Μόνο και μόνο ότι τα επινόησαν οι Έλληνες πρόγονοι μας, θα πρέπει να μας κάνει περήφανους!

(Μπορείς να δεις περισσότερα εκθέματα και να μάθεις περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ)

Ποια εφεύρεση σε εντυπωσίασε περισσότερο;

 

Δες επίσης: Οι πιο πρωτότυπες εφευρέσεις που κυκλοφόρησαν το 2016!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending