Φτάνοντας στο τελευταίο έτος της σπουδής σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με την επαγγελματική σου αποκατάσταση. Πώς τόσα χρόνια σκληρού διαβάσματος (ή μπιρίμπας) μπορούν να μεταφραστούν σε μια καλή θέση εργασίας;
Με 4 χρόνια μετα-φοιτητικής ζωής και ένα μεταπτυχιακό μετά, βλέπω πως η πιο αποτελεσματική μέθοδος εύρεσης εργασίας είναι η δικτύωση. Στην Κύπρο, έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για μέσο, για γνωστούς και για επιρροές, αλλά πολύ λίγο για δικτύωση και επαφές. Αυτό το έμαθα δουλεύοντας στο χώρο των Δημοσίων Σχέσεων, του εθελοντισμού και Startup Events.
Πολλές θέσεις εργασίας δεν διαφημίζονται καν, αλλά δίνονται σε άτομα προτεινόμενα εσωτερικά. Γιατί αυτό; Επειδή είναι πιο φθηνό, πιο γρήγορο και πολύ πιο αποτελεσματικό. Αν ένας εργοδότης ή ένας υπάλληλος έχει δουλέψει ή μιλήσει ήδη με κάποιο κατάλληλο για τη θέση, έχει ήδη περάσει από ένα φίλτρο αξιολόγησης. Και κανένας υπάλληλος δεν θα προτείνει ένα ανάξιο άτομο για μια θέση εργασίας διότι κρίνεται η υπόληψη και του ιδίου.
Πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, δίνουν μεγάλα ποσά στους υπαλλήλους που προτείνουν (reference) ένα άτομο το οποίο τελικά θα προσληφθεί.
Τι μπορείς να κάνεις ακόμη και από τα φοιτητικά σου χρόνια για να αρχίσεις την δικτύωση; Δοκίμασε τα πιο κάτω!
1Networking Events
Πήγαινε κατευθείαν στην πηγή! Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις επαγγελματίες είναι τα events όπου οι επαγγελματίες πάνε για να γνωρίσουν κόσμο. Εκεί, είναι πιο ανοικτοί σε νέα άτομα, επαγγελματικές ευκαιρίες και νέες ιδέες.
Στο πανεπιστήμιο, έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε ένα σωρό σεμινάρια που διοργανώνει το τμήμα σου. Φρόντισε να τα αξιοποίησεις! Οι ομιλητές των σεμιναρίων πολλές φορές είναι τα καλύτερα άτομα για να γνωρίσεις και να δικτυωθείς μαζί τους. Κοίταξε όμως και στο κοινό, μπορεί να βρεθούν επαγγελματίες του χώρου. Φρόντισε να πας νωρίς, όλοι είναι πιο ξεκούραστοι και ομιλιτικοί. Επίσης έχει λιγότερο κόσμο, ενώ στο τέλος, πήγαινε κοντά στο τραπέζι με το φαγητό/ποτό για ψιλοκουβεντούλα.
Μην ξεχνάς όμως, και τα άλλα πανεπιστήμια έχουν παρόμοια events. Επισκέψου τα ανοικτά στο κοινό σεμινάρια άλλων πανεπιστημίων. Έτσι πολλαπλασιάζεις και κερδίζεις περισσότερο από τους συμφοιτητές σου. Για παράδειγμα, το σεμινάριο του Γραφείο Σταδιοδρομίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου στο οποίο συμμετείχε και το StudentLife.
Τα Social Media και το Google είναι μια ακόμα πηγή για να βρεις πού να πας. Εγώ προτείνω τα πιο κάτω, αν και υπάρχουν πολλά περισσότερα:
- Open Coffee (Networking Event για Startups)
- Cypriot Enterprise Link (Networking Initiative)
- HackCyprus (Για πιο τεχνικούς και όχι μόνο)
- Startup Cyprus (Facebook Group- Η κοινότητα των Startups στην Κύπρο)
- Global Shapers Community (Η τοπική ομάδα της πρωτοβουλίας του World Economic Forum)
2Εθελοντισμός και Μη-Κυβερνητικοί-Οργανισμοί
Αν αγαπάς να βοηθάς τους συνανθρώπους σου ή βρίσκεις ένα σκοπό που σε πορώνει, τότε ο καλύτερος τρόπος να δώσεις την ώρα σου είναι ο εθελοντισμός. Διάλεξε ένα σκοπό και βρες τον ΜΚΟ που τον αντιπροσωπεύει: Κοινωνικό, Ζωοφιλία, Περιβαλλοντισμός, Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.ά.
Στους ΜΚΟ, θα γνωρίσεις πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στον επαγγελματικό κόσμο. Είναι τα πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και οι πιο δικτυωμένοι. Αγαπάνε να δίνουν ευκαιρίες. Βρες τον μέντορα σου από εκεί και θα σε σπρώξει ψηλά!
Κάνοντας εθελοντισμό, είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασκήσεις τις γνώσεις σου, να κερδίσεις νέες εμπειρίες και να αναδειχθείς στους κατάλληλους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο που σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, ο εθελοντισμός είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία στο CV ενός νέου εργαζόμενου. Αν δεν ξέρεις πώς να αρχίσεις, προτείνω να ακολουθήσεις τα παρακάτω:
- Home For Cooperation – Website | Facebook (Λευκωσία)
- KEY – Innovation in Culture, Education and Youth – Website | Facebook (Λεμεσός)
Ο εθελοντισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Και προσωπικά, χωρίς να το επιδιώξω μου έχει φέρει κάποιες από τις πιο σημαντικές γνωριμίες, έχει δυναμώσει σε μεγάλο βαθμό το CV μου και μου έχει φέρει ευκαιρίες εργασίας και πολλά ταξίδια. Είναι όμως κάτι που πρέπει να αγαπάς και να σε εμπνέει, δοκίμασε το!
3Καθηγητές και Συμφοιτητές
Οι καθηγητές σου δεν είναι τυχαία εκεί. Κάποιοι ίσως ανήκουν στους πιο ιδιοφυείς και καλά δικτυωμένους ανθρώπους παγκοσμίως Αν σε ενδιαφέρει ο επιστημονικός τομέας, τότε γνώρισε τους καθηγητές σου. Βοήθησε στα ερευνητικά τους έργα. Μίλησε μαζί τους για το μέλλον τους. Γνώρισε και όσους δεν σου κάνουν μάθημα.
Εκτός από αυτό, οι καθηγητές σου είναι τα πρώτα reference letters που θα πάρεις. Αν τους κάνεις εντύπωση, τότε θα σε θυμούνται. Κράτησε επαφές! Ένα email κάθε τόσο, μια επίσκεψη εάν είσαι κοντά ή ένα προσωπικό μήνυμα στο Facebook είναι πολύ σημαντικά.
Μια στο τόσο, δεν είναι κακό να περνάς από το γραφείο των παλιών σου καθηγητών. Οι καθηγητές κρατούν επαφές με νέους και παλιούς μαθητές τους καθώς και τον χώρο εργασίας τους. Με αυτό τον τρόπο σήμερα δουλεύω στη LearnWorlds, την τοπ πλατφόρμα για δημιουργία και πώληση ηλεκτρονικών μαθημάτων. Όταν έψαχναν για κάποιον με εμπειρία στο μάρκετινγκ, μίλησαν με το τμήμα μου και μια από τις καθηγήτριες που κρατούσα επαφή με πρότεινε.
Επίσης, οι συμφοιτητές σου είναι οι μελλοντικοί συνεργάτες και συναδέλφοι σου. Κάποιοι θα πετύχουν και κάποιοι όχι. Μην τους αμελήσεις. Είναι το πιο εύκολο δίκτυο να δημιουργήσεις και να κρατήσεις επαφή μαζί τους. Και πού ξέρεις, ίσως καταλήξετε να δουλεύετε μαζί!
Alumni – Ένα μικρό tip:
Βρες ποιοι έχουν αποφοιτήσει από τον κλάδο ή το πανεπιστήμιο σας στον τομέα ή την εταιρεία που θέλεις να βρεις θέση εργασίας. Στείλε τους ένα email ή ψάξτε ένα καθηγητή να σας συστήσει σε αυτούς (το Linkedin βοηθάει σε αυτό). Ζήτησε μια συμβουλή για τον χώρο ή την εταιρεία … και που ξέρεις, ίσως αυτός/η σε συστήσει στο νέο σου αφεντικό.
4Linkedin – Άρχισε το επαγγελματικό σου δίκτυο από σήμερα
Αν δεν έχεις ήδη προφίλ στο Linkedin, κάνε σήμερα κιόλας. Μην περιμένεις να αποφοιτήσεις και μετά. Πρόσθεσε όσους συμφοιτητές σου είναι μέσα, τους καθηγητές σου και όλους όσους γνωρίζεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.
Εκτός από το επαγγελματικό σου δίκτυο, ένα καλά φροντισμένο Linkedin, με μια μικρή περιγραφή, τις σπουδές και τον εθελοντισμό, πρακτική άσκηση ή όποια άλλη part-time και full-time δουλειά έχεις κάνει είναι προσόν.
Βάλε ως τίτλο την θέση που θες. Με μόνο λίγη εμπειρία εργασίας και τίτλο Digital Marketer είχα 3 προτάσεις εργασίας σε ένα χρόνο. Οι περισσότεροι HR Recruiters ψάχνουν και επικοινωνούν από το Linkedin! Και μην μείνεις μόνο εκεί. Ακολούθησε τους HR Offcers στις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν και θα είσαι από τους πρώτους που θα μάθουν για μια θέση εργασίας.
Bonus Tip:
Αξιοποίησε το γραφείο εξεύρεσης εργασίας του Πανεπιστημίου σου κατά τη διάρκεια των σπουδών σου για part-time δουλειές ή πρακτική άσκηση (internship) και μετά τις σπουδές σου. Το Πανεπιστήμιο σου αξιολογείται σε διάφορα Rankings βάση του ποσοστού των φοιτητών του που βρίσκουν εργασία!
Άρχισε να χτίζεις το δίκτυο σου από το πρώτο κιόλας έτος. Δούλεψε, εξάσκησε το επάγγελμα των ονείρων σου ή τις ικανότητες που χρειάζεσαι για να το φτάσεις και θα ανταμειφθείς.
Στην εποχή της πληροφορίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και η εμπιστοσύνη είναι ακόμη πιο σημαντικά.
Νίκος Μαλέκος – Head Growth Marketer της LearnWorlds*
Δες επίσης: Έτσι θα γίνεις επαγγελματίας στον τομέα σου χωρίς Μεταπτυχιακό!
*Nίκος Μαλέκος:
Ο Νίκος Μαλέκος είναι ο Head Growth Marketer της LearnWorlds, της τοπ πλατφόρμας για δημιουργία και πώληση διαδικτυακών μαθημάτων (online courses). Επαγγελματικά εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως Digital Marketer στον τομέα της Εκπαίδευσης και αυτο χαρακτηρίζεται ως κατά συρροήν εθελοντής και startup enthusiast. Με πολλά χρόνια εμπλοκής σε ΜΚΟ, στον ελεύθερο του χρόνο συντονίζει εθελοντές σε events και εκπαιδεύει νέους σε θέματα τεχνολογίας και media σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.