fbpx

Ο Κυριάκος Λουκάς είναι ένας αισιόδοξος νέος και αποτελεί πρότυπο για όλους!

Ο Κυριάκος Λουκάς ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική, παίζει επαγγελματικά ακορντεόν και κανονάκι! Είναι ένας αισιόδοξος, γλυκός, όλος αγάπη, καλός, και ευγενικός άνθρωπος, που δεν χάνει την ελπίδα και την πίστη του ό,τι και να του συμβεί και αντιθέτως, στηρίζει εκείνους που περνάνε δύσκολα και τους δίνει κουράγιο.

Το πρόβλημα της οπτικής αναπηρίας που αντιμετωπίζει δεν στάθηκε εμπόδιο για να πραγματοποιεί τα όνειρα του! Του πήρα συνέντευξη για να μας διδάξει να μην τα παρατάμε και να κυνηγάμε τα όνειρα μας, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε!

Πάμε να δούμε όσα μας είπε:

 

Γεια σου Κυριάκο. Καταρχάς, πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.

Ονομάζομαι Κυριάκος Λουκάς. Είμαι 20 χρονών και είμαι εκ γενετής τυφλός. Αποφοίτησα από το Λύκειο Βεργίνας και το Μουσικό Λύκειο Λάρνακας. Είμαι μουσικός, ασχολούμαι με την παραδοσιακή μουσική της Ανατολής και παίζω ακορντεόν και κανονάκι.

 Πόσο καιρό σου πήρε να μάθεις ακορντεόν και κανονάκι;

Ακορντεόν από μικρός ξεκίνησα αυτοδίδακτος, μέχρι τα 15 και στο δρόμο μου βρέθηκε ο Daniel, ο οποίος μου έμαθε ακορντεόν επαγγελματικά. Κανονάκι ξεκίνησα από τις αρχές του Οκτώβρη του 2016, με καθηγητή τον Πάνο Δημητρακόπουλο. Επίσης θέλω να τελειοποιηθώ στο κανονάκι και να γίνω επαγγελματίας σε αυτό.

Τι θα ήθελες να σπουδάσεις;

Θα ήθελα να σπουδάσω παραδοσιακή μουσική, να τελειοποιηθώ και να παίζω επαγγελματικά κανονάκι όπως κάνω με το ακορντεόν. Στο απώτερο μέλλον, όταν μεγαλώσω ακόμα λίγο, θα ήθελα να πάω στην Άρτα για να σπουδάσω.

Πώς είναι η εμπειρία να παίζεις ακορντεόν στην Ορχήστρα Ακορντεόν της Κύπρου και να δουλεύεις;

Είναι μεγάλη μου τιμή να παίζω στην πρώτη Ορχήστρα Ακορντεόν της Κύπρου. Τη δημιούργησε ο καθηγητής μου Πάνος Δημητρακόπουλος. Είμαστε δικοινοτική ορχήστρα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, και αυτό είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Η εμπειρία καθώς δουλεύω, είναι πολύ ωραία. Ξεκίνησα να δουλεύω στο Βαρέλι στην Λάρνακα. Μετά το Πάσχα θα δουλεύω σχεδόν κάθε Σάββατο και με την ευχή του Θεού θα πάνε όλα καλά.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητα σου και τι συμβουλεύεις αυτούς που αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στη ζωή τους;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι το πολύ σοβαρό θέμα της μετακίνησης μας. Για παράδειγμα για να βρεθώ με κάποιον, πρέπει να έρθει να με πιάσει ή να με φέρει κάποιος, ενώ στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει λεωφορεία παντού. Επίσης, οι δρόμοι της Κύπρου είναι κατεστραμμένοι, στα πεζοδρόμια υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κάλαθοι, δέντρα και δυστυχώς δυσκολεύει τη ζωή εμάς των ατόμων με οπτική αναπηρία. Πιστεύω όμως πως βελτιωθήκαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τύφλωσης ή άλλο πρόβλημα υγείας, πόνο, ρατσισμό… Ότι πάντα πρέπει να λέμε “Δόξα Σοι ο Θεός”, να ευχαριστούμε Τον Θεό για ό,τι έχουμε, και να ξέρουμεότι υπάρχουν χειρότερα, διότι άνθρωποι γύρω μας πεθαίνουν, βρίσκονται σε πόλεμο και πεινάνε.

Επίσης εύχομαι να έχουμε αγάπη, ειρήνη, υγεία και ευτυχία και σε όλο τον κόσμο να επικρατεί η ομόνοια και η αδελφοσύνη, γιατί ο κόσμος πρέπει επιτέλους να ενωθεί και να μην υπάρχει μίσος.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι και τα όνειρα σου;

Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι να δημιουργήσω μια λαϊκή, παραδοσιακή ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, με όργανα της Ανατολής, με τα κυριότερα το κανονάκι, ούτι, βιολί, κλαρίνο, ακορντεόν, μπαγλαμάς, και άλλα όργανα που απαρτίζουν ένα σύνολο παραδοσιακής μουσικής.

Ο άλλος μελλοντικός μου στόχος είναι να συνεχίσω το μεγάλο έργο του καθηγητή μου Χριστόδωρου, ο οποίος διδάσκει με τον σωστό τρόπο την παραδοσιακή μουσική. Θα ήθελα να κάνω και εγώ το ίδιο, με τη σωστή βάση και με τον σωστό τρόπο πάντοτε.

Ευχαριστώ τον Κυριάκο για την συνέντευξη που μας έδωσε και του εύχομαι να συνεχίζει να κυνηγάει τα όνειρα του και να έχει την κάθε επιτυχία στη ζωή του! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending