fbpx

Έτσι ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Πειραιώς!

Η δεκαετία του ’20 ήταν μια από τις πλέον ταραγμένες στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τους βαλκανικούς πολέμους διαδέχθηκε η Μικρασιατική καταστροφή με το λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το καταφύγιο τους. Στο μεγάλο λιμάνι οι πρόσφυγες φέρνουν μαζί τους και το ρεμπέτικο τραγούδι που ανθεί στις ταβέρνες της περιοχής.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Πειραιάς αναζητούσε ένα σύμβολο. Ένα σύμβολο που θα στεκόταν σαν ίσος προς ίσο απέναντι στην αθηναϊκή αστική τάξη και το δικό της σύμβολο, τον Παναθηναϊκό. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Ολυμπιακός Πειραιώς.

Την συγκεκριμένη εποχή, βλέπεις, ο Πειραιάς είχε 2 ομάδες, τον Πεϊραικό Σύνδεσμο και την Πεϊραική Ένωση χωρίς καμιά να μπορεί να ανταγωνιστεί το τριφύλλι. Έτσι, τον Ιανουάριο του 1924 οι 2 ομάδες συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό σύλλογο Πειραιά.

Η συγχώνευση όμως γέννησε συγκρούσεις μεταξύ παιχτών και παραγόντων με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι και ο Κώστας Κλειδουχάκης εντάχθηκαν στον Όμιλο φιλάθλων Πειραιώς. Όσοι έμειναν ίδρυσαν τον Πειραϊκό Όμιλο.

sansimera.gr

Τον Μάρτη του 1925 οι 2 νέες ομάδες καθόρισαν την ονομασία τους. Η μια ήταν ο Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς. Στις 10 του Μάρτη 1925, στην ταβέρνα του Μοίρα θα ιδρυόταν ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

“Νονός” του Ολυμπιακού θα ήταν ο Νότης Καμπέρος. Αυτός ήταν ο πρώτος που φώναξε “Ολυμπιακός” με τους υπόλοιπους να αγκαλιάζουν την ιδέα και να το υιοθετούν σαν το όνομα του συλλόγου.

Έμβλημα επιλέχθηκε ο ολυμπιονίκης έφηβος, στεφανωμένος με δάφνη που σε συνδυασμό με το όνομα του νέου συλλόγου οριοθετούσε τα κύρια χαρακτηριστικά της πειραϊκής ομάδας: το ολυμπιακό πνεύμα!

Ως χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κόκκινο και το λευκό με το μεν πρώτο να συμβολίζει το πάθος για νίκη και το δεύτερο την αγνότητα του αγώνα.

Η επιλογή των πιο πάνω χρωμάτων ήταν ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου, ενός από τα 5 αδέλφια που θεμελίωσαν τον Ολυμπιακό στο ελληνικό στερέωμα. Μάλιστα, λέγεται πως ο Ανδριανόπουλος εμπνεύστηκε τα χρώματα από την ομάδα του Cambridge, πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε.

Από τότε πέρασαν 95 χρόνια. 95 χρόνια στα οποία οι ερυθρόλευκοι μεγαλούργησαν, ταπεινώθηκαν και αναστήθηκαν γνωρίζοντας σωρεία διακρίσεων!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending