fbpx

5+1 μύθοι που ακούμε συνέχεια για τη φόρτιση του κινητού μας αλλά ΔΕΝ ισχύουν!

Όλοι ξέρουμε πώς να φορτίζουμε το κινητό μας, δεν είναι κάτι δύσκολο. Υπάρχουν κάποιοι “κανόνες” όμως, για το τι να κάνεις και να μην κάνεις για να διατηρήσεις την μπαταρία του κινητού σου.

Κάποιοι ισχύουν. Όμως αρκετοί που μας έχουν πει, ή τους είδαμε στα Social Media, είναι απλά μύθοι!

Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι:

 

1
“Όταν φορτίζεις το κινητό σου όλη τη νύχτα, θα καταστραφεί η μπαταρία του”

Τα smartphones μας σήμερα είναι όπως τα λέει η λέξη – smart. Όταν φορτιστεί πλήρως η μπαταρία μας, ξέρουν αυτόματα ότι πρέπει να σταματήσει η φόρτιση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχεις το κινητό σου στον φορτιστή όλη τη νύχτα, ή/και κάθε νύχτα.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την μπαταρία μας, όπως η θερμότητα που παράγεται καθώς φορτίζεται η συσκευή.

Επίσης, δεν είναι ασφαλές να αφήνεις το κινητό σου πάνω στο κρεβάτι σου ή κάτω από το μαξιλάρι σου όταν φορτίζεται λόγω του ότι πολλές συσκευές θερμαίνονται όταν φορτίζονται. Όταν το κινητό σου δεν αφήσει τη θερμότητα να “ελευθερωθεί”, τότε μπορεί να υπερθερμανθούν τα εσωτερικά εξαρτήματα και να καταστραφεί η μπαταρία σου.

2
“Δεν υπάρχει πρόβλημα να αφήνεις το κινητό σου ανοιχτό όλη την ώρα”

Επειδή τα smartphones μας είναι μηχανές, και δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται κάποια διαλείματα.

Ειδικοί της Apple συστήνουν να απενεργοποιούμε τα κινητά μας κάποιες ώρες για τουλάχιστον μια φόρα την εβδομάδα, για να επεκταθεί η ζωή της μπαταρίας μας.

Επίσης, τα smartphones μας χρειάζονται επανεκκίνηση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το οποίο θα βοηθήσει και στην απόδοση της συσκευής μας.

3
“Μη φορτίζεις το κινητό σου μέχρι να σβήσει”

Όπως είπαμε και πριν, τα περισσότερα smartphones σήμερα έχουν μπαταρίες lithium-ion και αν τα αφήνουμε συνέχεια εώς το 0%, γίνονται ασταθή.

Γι’ αυτό είναι μια καλή ιδέα να κάνουμε το αντίθετο, και να κρατήσουμε την μπαταρία μας γεμάτη τις περισσότερες φορές – ακόμη και αν αυτό σημαίνει να το φορτίζουμε όταν είναι 30% – 50%.

4
“Πάντα να φορτίζεις ένα καινούριο κινητό πριν το χρησιμοποιήσεις”

Σχεδόν κάθε νέο κινητό έρχεται με την οδηγία να το φορτίζουμε πριν να αρχίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά ως επί το πλείστον είναι περιττή.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες σύγχρονες μπαταρίες είναι καλύτερες όταν έχουν 40% μπαταρία, σχεδόν κάθε κατασκευαστής στέλνει τα κινητά του με τουλάχιστον με 50% μπαταρία.

Αυτό σημαίνει ότι αν αγόρασες ένα νέο κινητό και δεν έχει 40% μπαταρία όταν το ενεργοποιήσεις, ο λόγος είναι ότι πολύ πιθανόν η μπαταρία του να είναι πολύ παλιά.

Αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να ζητήσεις άλλο κινητό, καθώς θα διαρκέσει περισσότερο από ένα που, είτε είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, ή ήταν σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς χρήση.

5
“Είναι εντάξει να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε φορτιστή”

Αν και δεν συστήνεται, οι φορτιστές χωρίς μάρκα είναι εντάξει για την επαναφόρτιση του κινητού μας και δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας.

Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε όμως είναι οι φορτιστές-μαϊμούδες, δηλαδή οι απομιμήσεις.

Όταν φορτίζουμε το κινητό μας με μια από αυτές, τότε το φόρτισμα μετά βίας θα γίνεται, θα μειώσει τη μέγιστη φόρτιση της μπαταρίας μας και θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του κινητού να λειτουργεί.

6
“Μη χρησιμοποιείς το κινητό σου όταν φορτίζεται”

Χρησιμοποιώντας το smartphone σου ενώ είναι συνδεδεμένο με το φορτιστή, δεν θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της φόρτισης. Όταν όμως ανοίγεις εφαρμογές, σπαταλάς ενέργεια καθώς φορτίζεται το κινητό σου, το οποίο σημαίνει πως θα πάρει περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί η φόρτιση του.

Επίσης, όταν χρησιμοποιείς μία “απομίμηση”-φορτιστή, τότε πολλά κακά μπορούν να συμβούν στο κινητό σου. Ειδικά αν είναι φθηνό και χωρίς μάρκα, τότε μπορεί να οδηγήσει στην έκρηξη του κινητού σου ή ακόμη χειρότερα, στην ηλεκτροπληξία του χρήστη. Ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμβούν αυτά, δεν πρέπει να το ρισκάρεις.

Οι φορτιστές τρίτων κατασκευαστών και χωρίς μάρκα μπορεί να είναι φθηνοί, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά με την μπαταρία του smartphone σου, που σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να υπερθερμανθεί και, ενδεχομένως, να τραυματιστείς εσύ ή άλλοι σε περιόδους παρατεταμένης χρήσης.

Αν χρησιμοποιείς τον φορτιστή και την μπαταρία που είναι εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή, θα είναι εντάξει να τα χρησιμοποιείς οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, αν το κινητό σου υπερθερμαίνεται σε σημείο που να μην μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, τότε ήρθε η ώρα να το πάρεις στον τεχνικό.

Εσύ ποιον από τους πιο πάνω μύθους γνώριζες;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending